REZERVAT PRIRODE ZASAVICA

Magični svet netaknute prirode nalazi se blizu Sremske Mitrovice, a raznovrsna flora i fauna specifična je za ovu prirodnu oazu.

Veličanstven rezervat prirode, 1825 hektara šume, pašnjaka, bara, plodne i očuvane zemlje, dom retkih, ugroženih i zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta. Ne čudi onda zašto je Zasavica  proglašena rezervatom prirode.

Bogato zemljište, pitoma i mirna rečica. Danas mami turiste i pruža odličnu priliku za odmor, rekreaciju, plovidbu, osmatranje, proučavanje prirode i beg od svakodenvice.

Ovo je jedno od poslednjih očuvanih močvarnih područja, a nalazi se u južnoj Vojvodini, nedaleko od Sremske Mitrovice. Raznovrsna flora i fauna, biljke poput belog i žutog lokvanja, močvarne koprive, ljutića i iđirota mogu se videti ovde.

Oko 180 vrsta ptica svoje mesto boravka našlo je u Zasavici, kao i 25 vrsta ribe. Magarci, mangulice, podolsko goveče, dabar i umra žive na prostoru rezervata. Ovaj prirodni rezervat lepote jedno je od malobrojnih u Evropi i trenutno jedino stanište vidre u Srbiji.

Tišina i mir ove oaze sigurno će ti prijati, zato obavezno poseti magični svet netaknute prirode i uživaj u lepoti ovoga kraja.

I da, ako ti se sviđaju naše priče iz Srbije, pretplati se na naš kanal i prati nas, biće zanimljivih videa iz svih krajeva naše zemlje.

Special nature reserve Zasavica – Sremska Mitrovica – VIDEO

Zasavica rezervat prirode - Sremska Mitrovica | ISTRAŽI SRBIJU!

 

Pripremili:

Paneuropa Discover Serbia

Novinar: Milica Brković

Snimatelj: Periša Đinđić

Prevod: Dragana Špica

 

Nedavne objave