ПРЕТЕСАН ЦЕНТАР „САВА“ – КОНЦЕРТ МИРОСЛАВА ИЛИЋА

MИРОСЛАВ ИЛИЋ ПОСЛЕ  АУСТРАЛИЈЕ ПЕВАО ЗА РОЂЕНДАН БЕОГРАЂАНИМА

Пред традиционални рођендански концерт у Центру „Сава“10. децембра  певач народне музике Мирослав Илић је гостовао у Аустралији. За време краће петнаестодневне турнеје певао је  српској заједници  на најмањем континенту, али и другим љубитељима народне музике,  који воле песме „Славуја из Мрчајеваца“. Илић је гостовао у највећим аустралијским градовима, Петруу, Мелбурну, Аделеиду, Бризбејну и Сиднеју.

-Све сале, у којима је Мирослав Илић певао биле су испуњене до последњег места, које обично примају  око 2.000 посетилаца.  Мирослав је певао своје највеће хитове, „Смеј се, смеј“, „Божанствена жено“, „Јесен седамдесет и неке“, „Поздрави је, поздрави“, „Ова ноћ“, „Луцкаста си ти“, „Тако ми недостајеш“ и друге. Илић је више пута морао да пева на „бис“, а концерти су били увек дужи него што је планирано – рекао нам је Никола Иџан, Илићев менаџер, који је све време трајања турнеје био уз Мирослава.  –  „Славуј из Мрчајеваца“ није у Аустралији био петнаест година зато је било велико интересовање за његове наступе.

Током гостовања Мирослав се сусрео и са девојкама из групе „Шмизле“, које су у исто време имале турнеју по Аустралији.

-Турнеје по земљи кенгура ми је добро дошла да „наоштрим глас“ за велики изазов, који очекујем 10. децембра на свом традиционалног рођенданском концерту у „Центру „Сава“ – ракао нам је Мирослав, који нестрпљицо очекивао наступ пред Београђане, са којимма се није дружио годину дана.

А дошао је и тај дан. После неколико дана одмора Мирослав је поново 10. децембра запевао у Центру „Сава“,  и то деветнаесту годину заредом. И овог пута је певао пред више од 4.000 посетилаца и на тај начин прославио је свој 69.  рођендан . Међу првим песма на концерту била је и чувена нумера „Волео сам девојку из града“ са којом је започео своју успешну какријеру. Ову песму је компоновао његов пријатељ и комшија чувени Обрен Пјевовић из Мрчајеваца. Са овом композицијом је требало да наступи на некеда познатом југослсовенском фестивалу народне музике „Илиџа“ 1973. г. Мирослав се није појавио на фестивалу, ипак, жири Фестивала на основу снимка, који је послат у Сарајево је одлучио да Илићу  додели награду за интерпретацију!

Поред ове песме и оних, које смо горе навели, Мирослав је уз оркестар познатог композитора и инструменеталисте Мише Мијатовића  отпевао и нумере: „“Јој Радо, јој Радмила“, дуетску нумеру, коју је некада певао са Лепом Бреном,  „Један дан живота“, овог пута  је извео са талетованом колегиницом Дејеном Ђекић Лазаревић, па, „Теби“,   „Лажу да време лечи све“, „Америка“, „Луцкаста си ти“, „Дајем реч“. „Вино точим, а вино не пијем“, „Хиљду суза“ и друге.

Певач који је годинама у народној музици број један за скоро пет деценија естрадног деловања има иза себе бројне музичке награде на најпознатијим фестивалима народне музике, на „Београском  сабору“, „Илиџи“, „Моравским бисерима“, „Шумадијском сабору“. „Хит паради“, „Југословенсаком  фестивалу у Паризу“, „Месаму“ … Мирослав Илић  је прошле године дOбио награду за „Животно дело“, коју му је доделио Савез естрадно-музичких уметника Србије. А добитник је и других значајних признања.

По обичају публика током његових концерата активно учествује у програму, пева са њим, игра, тапше, даме му доносе цвеће и поконе, љубе га на сцени, у новије време праве „селфи“ … И све то јуначки подноси, као велики професионалац Илић издржава, иако његов наступ обично траје око три сата. Што је доказ да је још увек у доброј певачкој и физичкој форми.

Поред чланова породице концерту је присуствовао и његов велики фан и пријатељ г. Милорад Додик, члан  Председништва БиХ.  Овај, као и многе концере раније, је успешно организовао један од најуспешнијих српских менаџера Добривоје Марински Кинез, који нам је рекао:

-За Концеерт Мирослава Илића у Центру „Сава“ владало је велико интересовање. Нејрепрезентативније београдско здање било је претесно да прими све љубитеље добре народне музике. Могао је Илић да одржи још неколико концерта, али је одустао јер следеће године поводом седамдесетог рођендана и јубиларног двадесетогодишњег наступа у Центру „Сава“ планирамо да их одржимо неколико.  Само, дај Боже, здравља!

Концерту је присуствовао и његов менаџер, Никола Иџан, који последњих десет година Мрославу Илићу организује наступе по Србији и иностранству. Недавно су били заједно у Аустралији. Следеће ће  године Никола обележити  педесет година успешне менаџерске каријере.

 

-Илић је невероватан! Траже га у Хрватској, Словенији, Црној Гори, Северној Македонији, да не спомињем Србију и иностранство. Просто не стижемо да задовољимо све и да се одазовемо свима који желе да угосте Мирослава. Он има на десетине хитова, многи мисле да су неке песме које изводи, старе, српске, традиционалне нумере. Интересантно да, када пева у клубовима, углавном у њих долазе  млади посетиоци, они знају све његове песме напамет. Ево, и у Београду су му дошли обожаваоци са свих страна, из Љубљане, Шибеника, Скопља, Подгорице … Радио сам са многим певачима, али, Мирослав Илић је сигурно један од највећих професионалаца – каже за Српску ТВ Чикаго један од најуспешнијих југословенских менаџера, Никола Иџан, из Приједора (БиХ), коме је већ двадесет и седам година радно место у Београду.

За Српску ТВ Чикаго, текст: Зоран ЈАКШИЋ

Фотографије: З. Јакшић и Н. Иџан

Nedavne objave