ZVEZDA PONOVO U EVROPSKOJ ELITI

PLAYOFF KVALIFIKACIJA ZA LIGU ŠAMPIONA

CRVENA ZVEZDA – JANG BOJS 1:1

U revanš utakmici plejofa za Ligu šampiona Crvena Zvezda igrala nerešeno (1:1) sa švajcarskim Jang Bojsom što joj je uz rezultat 2:2 u prvom meču u Bernu zbog gola u gostima omogućilo plasman u najelitnije evropsko takmičenje – grupnu fazu Lige šampiona.

Oba gola na utakmici postigli su igrači beogradskog tima. Zvezda je povela pogodkom Vukanovića u 59.minutu, dok su gosti stigli do izjednačenja u 81.minutu nakon nespretne reakcije Bena, koji je sproveo loptu glavom u sopstvenu mrežu.

Fantastična atmosfera i koreografija, bučno i vrlo korektno navijanje, kao i velika radost domaćih po završetku meča obeležili su ovu utakmicu koja je Crvenoj zvezdi omogućila da po drugi put, uzastopno, bude učesnik grupne faze najelitnijeg evropskog takmičenja.

Posle odigranih osam utakmica, odnosno četiri kola kvalifikacija, za grupnu fazu Lige šampiona, fudbaleri Crvene Zvezde su i ove godine uspeli da dosanjaju san mnogih predhodnih generacija.

Naime, nakon prošlogodišnje dramatične utakmice u Salzburgu kada su po prvi put izborili ovo takmičenje, i više nego solidnog nastupa u grupnoj fazi, javnost je sa pravom očekivala u najmanju ruku identičan rezultat. Izgleda da je trener Milojević pronašao čarobnu formulu, tako da je i ove godine taj cilj ostvaren nakon dva meča sa prvakom Švajcarske Jang Bojsom i ukupnim rezultatom 3:3 (2:2, 1:1), a zbog gola više u gostima Beogradjane je bolji položaj omogućio da se od jeseni takmiče sa najkvalitetnijim timovima Evrope.

Prošle godine naš predstavnik je bio u tzv. “grupi smrti“, a ove jeseni navijači će na stadionu Rajko Mitić imati priliku da gledaju prošlogodišnjeg finalistu Lige Šampiona, ekipu Totenhema iz Londona, zatim bivšeg evropskog prvaka i nabolji nemački tim, Bajern iz Minhena, kao i bratski klub Olimpijakos, sa kojim će utakmica zbog odnosa navijača izmedju Beogradjana i Atinjana imati poseban značaj. Može se zaključiti da fudbaleri Crvene Zvezde neće imati samo epizodnu ulogu ove jeseni, već se sa pravom mogu uključiti u borbu za “evropsko proleće“.

 

KVALIFIKACIJE – KAKO JE IZGLEDAO OVOGODIŠNJI PUT DO LIGE ŠAMPIONA

Ni ovo leto fudbalerima Crvene Zvezde nije bio nimalo lako. Ponovo se moralo startovati rano, od prvog kola. Dobro poznati litvanski prestavnik Suduva, kome su crveno-beli i prošle godine skinuli skalp, bio je prva prepreka na tom putu. Meč u gostima završen je rezultatom 0:0, da bi u revanšu Crvena zvezda bila bolja i rezultatom 2:1 prošla u drugo kolo.

U tom drugom kolu na megdan Beogradjanima izašao je šampion Finske Helsinki, koji se pokazao kao vrlo neugodan protivinik i tipičan predstavnik skandinavske škole fudbala. Prvi meč koji je odigran u Beogradu, pripao je srpskom timu, koji je sa rezultatom 2:0 otišao na revanš. Iako se činilo da će posao biti lak, to se nije dogodilo. Naprotiv, Hensinki je u revanšu bio bolji i rezultatom 2:1 pokazao da nema slabih ekipa u Evropi i da je prošlo vreme kada su ti tzv. mali klubovi unapred gubili mečeve. Bila je to opomena fudbalerima Crvene Zvezde da će naredni protivnici biti mnogo teži i da će morati da ulože mnogo više napora kako bi stigli do cilja.

Naredni protivnik u trećem kolu bio je vrlo neugodna i dobra ekipa Kopenhagena iz Danske, koja je na osnovu dobrih rezultata u prethododnim sezonama u evropskim takmičenjima, startovala u kvalifikacijama sa boljim koeficientom u odnosu na našeg predstavnika, što je u neku ruku značilo i da su bili favoriti tom duelu. Prva utakmica u Beogradu je bila veoma neizvesna. Crvena zvezda je prva došla u vodjstvo, preko Pavkova, da bi u samom finišu nakon problematično dosudjenog penala zbog starta Jovančića nad protivničkim napadačem, gosti sa bele tačke izjednačili na 1:1 i tako izborili dobar rezultat za revanš pred svojim navijačima. Ipak, iako su se mnogi pribojavali ovog meča, jer su se Danci predstavili kao ozbiljna taktička ekipa, Vladan Milojević je uspeo da ohladi glave svojim fudbalerima, koji su igrom došli do zlata vrednog gola, koji je uz pogodak domaćih bio dovoljan za produžetke i penale, koji su bili posebna tema medija nakon meča, jer uz pomoć fortune i sjajnog golmana Borjana, crveno-beli su se domogli plejofa. Da podsetimo, izvedena su čak 22 jedanaesterca, nakon čega je naša ekipa izašla kao pobednik.

Poslednja prepreka na putu, bio je švajcarski predstavnik Jang Bojs. Vrlo dobro kotirana ekipa na klupskoj UEFA listi, učesnik Lige Šampiona i Lige Evrope, sa dosta pobeda u susretu sa eminentnim evropskim klubovima u prethodom periodu.

Nakon vrlo dinamične, atraktivne i neizvesne utakmice u Bernu, koja je završena rezultatom 2:2, protivnicima su davane podjednake šanse za plasman, ali je javnost u Srbiji usled dobrog rezultata i punog stadiona očekivala prolaz.

Revanš meč u Beogradu, koji je sve odlučivao, izazvao je nezapamćeno interesovanje. Sve karte su prodate za dva dana, a pred stadionom su se mogle videti kolone koje su se otezale u nedogled, kao u stara, dobra vremena. Oko 55000 gledalaca, medju kojima i 500 navijača Jang Bojsa, očekivali su meč gde je ulog bio itekako veliki u svakom pogledu, a prvenstveno u finansiskom, jer je pobednik ove runde od UEFE dobijao bonus od 15 miliona eura.

Sjajna atmosfera i koreografija, kao i glasna podrška domaćima od strane najvernijih ‘’Delija’’, učinili su ambijent nesvakadašnjim. Vadan Milojević je ponovo taktički odlično pripremio utakmicu, gde su domaći igrači imali zadatak da uz dobro postavljen odbrambeni blok, čekaju grešku protivnika i svoju šansu da reše meč. Fudbaleri Crvene zvezde su ušli sa dosta opreza u utakmicu, polazeći od toga da im odgovara i nerešen rezultat i činjenica da gost mora da postigne gol više ukoliko želi dalji plasman.

U tom smislu je i proteklo prvo poluvreme, bez mnogo šansi i bez golova, pa je nastavak očekivan sa još više neizvesnosti. Šansa koja je čekana je i dočekana u 59.minutu. Na veliku radost navijača, domaćin je poveo nakon akcije koju je započeo novajlija Garsija, da bi Ričmond Boaći majstorskim potezom “izbacio” polovinu odbrambenih igrača i prosledio loptu do Marka Marina, koji uspeva da uposli Rodića, koji u punom trku sa korner linije centaršutem pronalazi Aleksu Vukanovića, čiji udarac glavom sa pet metara nemoćni čuvar mreže protivničkog tima nije uspeo da zaustavi. GOL! 1:0 za Crvenu Zvezdu i veliko slavlje na stadionu je moglo da počne.

Zvezda je posle ovoga igrala jos opreznije. Gosti su imali inicijativu, ali jalovu. Medjutim, nakon jednog nekontrolisanog šuta u kome nije bila opasnosti za golmana Borjana, igrač domaćih Ben nehotice je glavom zahvatio loptu i skrenuo njen pravac ka sopstvenoj mreži, čime je doneo izjednačenje gostima, njihovu nadu i veliku neizvesnost koja je vladala do kraja utakmice.

Bilo je to 15 minuta koji su trajali kao 15 godina za sve prisutne na stadionu i svi su sa velikim strahom isčekivali kraj. Kada je sudija Tejlor posle 7 minuta nadoknade poslednji put dunuo u svoju pištaljku, tribine su eksplodirale od radosti, skakanja i oduševljenja svih prisutnih, a sami akteri meča, odnosno fudbaleri i stručni štab, znali su da proslave pobedu sa svojim navijačima, koja se sa terena, prenela u svlačionicu, pa na ulice Beograda, do dugo u noć…

VELIKI USPEH I VELIKA ZARADA

Ovom pobedom Crvena zvezda je ne samo obezbedila grupnu fazu Lige Šampiona za sezonu 2019/20, već i zaradila oko 20 milion evra ne računajući bonuse, prihode od ulaznica i TV prava. Iz svega proizilazi da je ovo veliki uspeh kluba na svim nivoima, kako uvećanja klupskog koeficijenta tako i ugleda i renomea, a pre svega u ovom momentu najznačanjija finansijska dobit, koja je itekako velika za okvire prostora u kojima egzistira.

Da podsetimo, žrebom u Monaku je odlučeno da Crvena zvezda bude smeštena u grupu sa Totenhemom, Bajernom i Olimpijakosom, a raspored mečeva izgleda ovako:

1.kolo, 18/09  21h     BAJERN – C.ZVEZDA

2.kolo, 01/10  21h     C.ZVEZDA – OLIMPIJAKOS

3.kolo, 22/10  21h     TOTENHEM – C.ZVEZDA

4.kolo, 06/11  21h     C.ZVEZDA – TOTENHEM

5.kolo, 26/11  21h     C.ZVEZDA – BAJERN

6.kolo, 11/12  21h     OLIMPIJAKOS – C.ZVEZDA

Nema sumnje, očekuje nas još jedna jesen puna uzbudjenja…

 

IZJAVE I STATISTIKA

Posle utakmice zabeležili smo i izjave kapitena Crvene zvezde i najboljeg igrača Marka Marina, a na koferenciji za stampu različita raspoloženja trenera Jang Bojsa i trenera domaćih Vladana Milojevica.

 

Marko Marin je naglasio da je bilo teško igrati i prvu i drugu utakmicu i da je neizvenosti bilo do kraja:

Nismo ni očekivali da ćemo imati lake utakmice. Taktički smo dobro odigrali prvo poluvreme, ne znam da li su imali jednu šansu. Borili smo se i čekali nasu šansu. Postigli smo fantastičan gol posle sprinta Rodića preko pola terena i izvanredne snalažljivosti Vukanovića. Posle toga imali smo fazu u kojoj smo se branili i odbranili velikim požrtvovanjem i zalaganjem. I tako se ulazi u ligu šampiona – zaključio je Marin.

 

Trener gostiju Gerardo Seoane je bio govorljiv, ali ne i raspoložen:

Ovo je bila utakmica u gostima sa scenariom koji ste videli na terenu. Moj tim je igrao dobro, ali se ne bih složio sa pitanjem novinara da smo ovde igrali bolje nego u Bernu. Zvezda je igrala oprezno, suzila prostor i onemogućila naše brze igrače da bolje dejstvuju. Atmosfera je bila fantastična i ne bih rekao da je ona presudila. Imamo novu mladu ekipu sa kojom moramo mnogo da radimo pre svega na efikasnosti, taktici i rešenosti da u delo sprovedemo ono što mislimo. Čestitam Zvezdi na prolasku u grupnu fazu i želim im mnogo uspeha, a mi iako smo razočarani neuspehom moramo nastaviti sa još većim tempom u Ligi Evrope gde nas takodje očekuju velika iskušenja – rekao je trener Gerardo.

 

Šef struke Crvene zvezde Vladan Milojević se dosta dugo zadržao pre nego što se pojavio u ponoć pred novinarima u Media centru stadiona Crvene zvezde:

Želim da čestitam pre svega mojim igračima jer su oni najzaslužniji za ovaj veliki uspeh koji, eto, ponavljamo kao i prošle godine. Utakmica jeste bila teška, možda ne lepa, ali na ovakvim mečevima se gleda cilj i pobeda. Ne lepota već prolaz, a nama je cilj bio da se domognemo najjačeg klupskog takmicenja. Ne znam da li je ovo veći uspeh nego prošle godine, jer je uvek teže nešto braniti nego osvojiti. U svakom slučaju još jedna zahvalnost svima koji rade na projektu Cvene zvezde koji evo, daje rezultate. Zahvalnost i našim navijačima bez kojih ne bi bili ono što jesmo. Moji igrači su najbolji i ja uvek imam poverenja u njih, a da li ćemo se pojačati za velike izazove koj nas čekaju odlučićemo u narednim danima, mada neću biti nezadovoljan i ako ostanemo sa istim kadrom. Hvala svima na čestitkama, bilo je teško, ali na kraju je ipak ispalo najlepše. Žao mi je samo što danas pored svih vas i navijača i igrača na stadionu nije bila prisutna i moja porodica da zajedno podelimo ovu veliku radost. Očekujem da će radosti biti i ubuduće i da ce biti još dobrih rezultata i ovakve atmosfere koja ostaje kao najlepše sećanje na veliki sportski dogadjaj koji je odigran u našem gradu, a kojem su akteri bili moji igrači. Slavlje prolazi, a mi se već od sutra okrećemo našem narednom zadatku i domaćim temama, a to je derbi sa Vojvodinom u Novom sadu za koju ćemo se vec od sutra spremati i nastojati da i u prvenstvu nastavimo započeti niz – rekao je prisutnim novinarima Milojević.

 

Rajko Delibasic i Oliver Vukovic
Rajko Delibasic i Oliver Vukovic

 

Tehnički podaci:

Revanš utakmica Plejofa Lige Šampiona

Crvena Zvezda – Jang Bojs            1:1 (0:0)                                Prva utakmica   2:2 (1:1)

Stadion Rajko Mitić u Beogradu: Gledalaca 55.000

Sudija: A .Tejlor  Engleska

Strelci: Aleksa Vukanović u 59’ , Ben (Autogol) u 81’

Žuti kartoni:

C.Zvezda: Jovancić, Tomane, Gobeljić, Degenek i Milunović

Jang Bojs: Zesiger, Oro i Balmos

Crveni karton: Tomane u 90 minutu

Crvena Zvezda: Borjan, Gobeljić, Milunović, Degenek, Rodić, Jovančić, Kanjas, Garcia (Ben), Marin, Vukanović (Ivanić), Boaći (Tomane).

Jang Bojs: Von Ballm, Sorensen, Lusternberger, Zesiger (Fassnacht), Janko, Sierro (Orou), Aebischer, Mvula Lot, Assale (Sulejmani), Nsame, Ngamaleu

 

Za STV USA ČIKAGO

Tekst i Foto: Rajko Delibašić i Oliver Vuković

Nedavne objave