ZIMSKE ČAROLIJE – KOPAONIK 2019

TIJANA BOSANAC – KRALJICA SNEGA 2019

Nedavno je sa Kopaonika  na trodnevnom druženju lepotica i čuvara srpske tradicije i običaja, svako, u mesta odakle je došao, poneo nezaboravan dozivljaj. Tih dana u Brzeću u Apart hotela Kopaonik posetilac je mogao da bira, da li će prisustvovati na  “Kopaonik  fashion day”, javnom snimanju TV serijala “Kopaoničko poselo”, izboru “Mis kraljica snega”, poseti Pančićevom vrhu na Kopaoniku  …  Ovo su samo neke od aktivnosti , koje su ponuđene posetiocima tri dana na manifestaciji pod nazivom 4. “ Zimske čarolije – Kopaonik 2019.” u kojima je nastupilo  preko sto učesnika iz svih krajeva Srbije.

Na izboru “ Mis kraljica snega”  specijalni gosti bili su glumac Marko Živić  i pevač  Ivan Gavrilović, poznat po hitu “200 na sat”.  Promovisana  je i fotomonografija “Novak” autora Jovana Mirčeskog, koja govori  o svetskom teniseru broj 1, Novaku Đokoviću.

Mnogi su oduševčljeno rekli: “Čarolije” su bile za nezaborav! Ne zna se da li je bio zanimljiviji službeni  deo trodnevnog programa, ili ono što se dešavalo van velike sale Apart hotela Kopaonik, koji je bio domaćin svih dešavanja. Organizatori  su se svojski potrudili da svako od preko sto učesnika “Čarolija”,  ponese nezaboravne utiske sa najlepše srpske planine. Za njihovo dobro raspoloženje   ovoga puta bilo  je zaduženo Udruženje “E. ko  Brzeće”, čiji je zastupnik Veroljub Kostić. Izvršni producent cele manifestacije  bila je Agencija “Favorit”, generalni direktor i vlasnik, Goran Kovačević. Suorganizatori su bili ,Turistička organizacija Opštine Brus  i “Ex-YU poslovni vodič” Beograd.

Prvi dan “Čarolija” bio je rezervisan za javno snimanje serijala “Kopaoničko poselo”. Autor i voditelj , Goran Kovačević emisijama ima za  cilj da  neguje i čuva srpsku tradiciji i običaje, koji su se generacijama unazad prenosili s kolena na koleno. U tome su mu pomogli: najstarili učesnik “Posela” Tomislav Đurin, najbolji gajdaš  Srbije,  Kultirno umetničko društvo “Veseli Banaćani” iz Zrenjanina, pa, neizbežni  Dragiša Simić, pevač narodnih melodija i zdravičar, predsednik Udruženja za očuvanje srpske tradicije i običaja  “Prela i posela” iz Mionice .  Za njih dvojicu imamo samo reči hvale, oni decenijamai  nastoje da očuvanja srpsku tradiciju i običaje.

-Ko izgubi svoj identitet,  ne baštini i čuva kulturno nasleđe,  nestaje, kao narod, sa geografske karte sveta – kažu Tomislav i Dragiša.

Na javnom snimanju serijala “Kopaoničko poselo”, učestvovali su još: pevačke grupe,   “Lazarice” Kruševac, ” Raskovnik” Kragujevac,  “Omorika” Ivanjica,  “Ribnica” Kraljevo,  Etno grupa “Brus”iz Brusa,  KUD  ”Veseli Banaćani”  Zrenjanin … Zbog snega  i mećave  nisu mogli da dođu još nekoliko najavljenih učesnika na javno snimanje “Kopaoničko poselo”.

 

U okviru “Kopaonik fashion day”, održana je izuzetno uspela etno modna revija, dizajnerke Radmile Simić, iz radionice “Prela i posela” Mionica.

Drugi dan druženja, u prepodnevnim satima, bio je rezervisan za vožnju žičarom, obilazak vrha Kopaonika i posetru krova Srbije, Pančićevom vrhu , koji se nalazi na visini 2017 metara.  Svi učesnici “Čarolija” imali su sreću da je osvanuo predivan ,sunčan dan, tako da je poseta vrhu, gde se u tom trenutku nalazilo 80 sm snega, bio pravi doživljaj.

Na izboru “Mis kraljica snega 2019.” žiri je radio je u sastavu : Aleksandar Rajkov, predsednik žirija, Saša Rajić, Nada Plazinić, Vladica Ilić i  Miroslav Savić. Sve odluke donešene su jednoglasno.

“Mis kraljica snega 2019.” postala je Tijana Bosanac, prva pratilj bila je Dijana Radoičić,  druga pratilja Tanja Tomić, sve tri iz Beograda. “Top model” postal  je Anđela Milović iz Čačka, priznanje “lice godine” bilo je rezervisano za  Kristinu  Đorđević iz Niša  a lentu “mis šarma” ponela je Bojana Marković, Rudovci kod Lazarevca.

Pobednica Tijana Bosanac je dobila više vrednih nagrada, između ostalih, lap-top, atraktivno putovanje u Italiju i višednevni vikend-odmor u Apart hotelu Kopaonik.

Izvrsni producent  i jedan od idejnih tvoraca “Čarolija”, Goran Kovačević, kaže:

– U momentu kada smo Ognjan Kostić, direktor Apart hotela Kopaonik, Veroljub Verko Kostić, zastupnik Udruženja “E. ko Brzeće” i ja , 2016. započeli ovu manifestaciju, sa idejom da unapredimo turizam u Brzeću i obogatimo turističku ponudu, imali smo viziju , da to bude tradicionalna manifestacijai i da uđe u kalendar dešavanja TO Opštine Brus. Ali, nažalost , to do danas smo samo delimično uspeli.  Nadamo se da će se to desiti dogoditi posle održavanja 5. jubilarnih  “Zimskih čarolija -Kopaonik 2020.”

Jedan od gostiju na finalu izbora “Mis kraljica snega” bio je i Dalibor Đurđević, poznati fudbalski sudija, koji iza sebe ima brojna velika suđenja , među njima,  finale Lige šampiona i  dva  svetska prvenstva u fudbalu, u Brazilu i  Rusiji, kada je bio u timu  sa jednim od najboljih fudbaskih sudija sveta,  Miloradom Mažićem.

 

Za Srpsku TV Čikago, Zoran JAKŠIĆ

Nedavne objave