ПРEДСТАВЉЕНА КЊИГА ВЕЛИКИ РАТ – ЗАПИСАНО У КАМЕНУ

У ДОМУ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ ПРEДСТАВЉЕНА ЈЕ КЊИГА ВЕЛИКИ РАТ – ЗАПИСАНО У КАМЕНУ

У Дому Војске Србије у Београду пред великим бројем љубитеља књига,  29. јануара је представљено ново издање Медија центра „Одбрана”, „Велики рат ‒ записано у камену”, аутора Бранка Богдановића. Овај публициста и истраживач у свом делу пише о војничким гробљима, споменицима, спомен обележјима, капелама и костурницама из Великог рата а обухвата догађаје из новије српске историје када је Србија водила ослободилачки и правдољубиви рат од 1914. до 1918. године.  Овом представљању књиге присуствовали су и војни аташеи, Француске, Русије и Немачке.

Поред  аутора књиге „Велики рат – записао у камену“, Бранка Богдановића о овом  капиталном делу говорили су и, рецезент др Миле Бјелајац, директор Института за новију историју и Мирјана Сандић, уредница издања.

У књизи на скоро четири стотине страница налази се ратни меморијал а видимо и око шесто илустрација,  хронолошки приказани догађаји из Великог рата, који је однео милион и двеста и педесет људских живота у Србији. Аутор Бранко Богдановић је желео да дозна и види колико је у материјалном,  а колико су у духовној култури сећања остали догађаји и личности, које су обележиле велике историјске датуме с почетка двадесетог века у Великом рату, данашњој генерацији. У књизи „Велики рат – записано у камену“ су на 560 страна описани ратни меморијали, који су подигнути у част и славу жртава које је српски народ поднео у Великом рату при чему су се сви описани догађаји заснивали на историјским чињеницама.

-Основна идеја ми је била да забележим сва спомен-обележја, која су подигле породице и ратни другови погинулих бораца у време рата, јер она одају највеће емоције – рекао је аутор Бранко Богдановић на представљању књиге „Велики рат – записано у камену“ и додао да је мотив за писање нашао у свом делу „Браћа по оружју“.

А рецезент др Миле Бјелајац, који је говорио на представљању књиге, нагласио је да књига „Велики рат – записао у камену“ негује грађанску пристојност према нашим прецима, који су се јуначки борили у ослободилачким ратовима да би правдољубиви  народ у Србији живео у слободи.

-Ова књига је важна и за историчаре  и за општу културу. Она поред страдању наших бораца говори подједанако и о жртвама савезника, али и о гробљима, која су подизали Срби непријатељским војницима – рекао је др Миле Бјелајац.

По завршетку Великог рата подигнута су бројна спомен‒обележја војницима погинулим у борби за ослобођење Србије. Дух времена и победе, али и велика жртва коју је Србија поднела у рату, изискивали су да се ти догађаји овековече. Најпре су постављани класични споменици, а касније су, уређењем војничких гробаља, подигнуте и бројне спомен-капеле и спомен-костурнице у готово свим местима у Србији, али и ван ње . Уметнички приказ и симболика посматрачима шаље јасну поруку о величини жртве српског народе и њеном значају за освојену слободу. У књизи „Велики рат ‒ записано у камену“ аутор описује ратне меморијале подигнуте у Србији погинулим српским војницима, не изостављајући ни спомен-обележја савезничким и непријатељским војницима.

Књига сведочи о „култури помирења у смрти”, односу непријатеља према погинулим Србима и односу наших људи  према погинулим противницима, њиховим почивалиштима, бележећи такође и сарадњу са страним представницима око уређења или пресељења војничких гробаља.

 

За Српску ТВ Чикаго: текст и фото: Зоран ЈАКШИЋ

Nedavne objave