У БОЕМСКОЈ СКАДАРЛИЈИ ПРОСЛАВЉЕН СВЕТСКИ ДАН ТУРИЗМА

ЈУБИЛАРНИ 10. “СКАДАРЛИЈА ФЕСТ 2018.”

Двадесет и седмог септембра, на дан Светског дана туризма, у београдској боемској четврти, Скадарлији, одржан је јубиларни,  10. “Скадарлија фест 2018”.


Манифестација, коју је организовало Друштво “Скадарлија” из Београда, je међународног културно-туристичког карактера, а сав програм одвијао се испред куће познатог писца и песника српске родољубиве поезије,  Ђуре Јакшића. У програму су учествовали: оркестри из скадарлиjских ресторана, који су се такмичили у певању и свирању скадарлиjске староградске музике, сви су били на избору за најбoљег оркестрa у Скадарлији 2018.години. Затим, бирана је глумица године, па, хор године,  туристички сувенир Скадарлије, најгост, најуспешнији ресторан, најлепша башта – тераса ресторана, изабран је витез кулинарства Скадарлије, најбољи ресторатер, хостеса … . Овај Скадарлиjски  фестивал  има за циљ да промовише господску Србију у Скадарлијској боемији.


Председник овогодишњег жирија била је позната глумица Народног позоришта Србије, Вјера Мујовић, потпредседница Друштва “Скадарлија” и “заштитно лице” ове организације, а чланови жирија били су: песник Горан Полетњан из Аустралије, Лара Лариса Бранков, песникиња.

На отвравању “Скадарлија феста 2018.” говорили су: председник Организационог одбора 10. “Скадарлиjа феста 2018″, проф.др Драган Глигоријевић,  Љубица Милојевић, представник Светске туристичке организације и Катарина Бранковић Гајић, председница Књижевног клуба „Скадарлиjска боемија”.

У такмичењу песника Књижевног клуба “Скадарлијска боемија”, по мишљену жирија, најбољу песму “Скадарлија” је беседио Милија Танасковић. Друго место је освојила шеснаестогодишња Анастасија Митов, која је све одушешвила песмом “У духу старе боемије”. Веома надахнуто је рецитовала своју песму “Скадарлијском улицом”, Љиљана Мудрић, којој је припало треће место. Такмичили су се још: Катарина Бранковић Гајић. Марија Викторија Живановић, Драгољуб Станковић, Нада Караџић, Споменка Денда Хамовић, Гордана Катић, Смиљана Божић, Милица Квапил, Божица Велоусис, Вукоман Ракочевић, Роберт Ваштаг, Гордана Срећковић … Посебно је одушевила Неда Гаврић, песникиња из Бања Луке, која је после Скадарлије отуптовала у Будимпешту на сусрет песника света.

 

 

У конкуренцији оркестара најбољи је био музички састав “Тамбурица 5”, која постоји већ четрдесет и седам година!. Учествовали су још оркестри: “Скадарлијски момци”, “Лира”, оркекстар Даче Јовановића, “Има дана”, “Златни бокал”, “Црвена ружа” …

У конкурнцији хорова награду је добио хор “Гледанице”, за најбољу глумицу је проглашена Весна Паштровић, која у Скадарлији испред куће Ђуре Јакшића чсто наступа у улози легендарне Жанке Стокић. За најбољег зравичара проглашен је Драгиша Симић, председник Удружења “Прела и посела” из Доње Топлице, код Мионице. Стефани Миљковић (ресторан “Црвена ружа”) је награђена као најбоља хостеса, награду је добио и Драган Драгић, из ресторана “Три шешира”као најстарији шеф ресторана  у Скадарлији, најбоља посласичарница је “Милица”.  за најбољег госта је проглашена једна млада Кинескиња, која је све пристне поздравила препознатљивим српским поздравом подизањем три прста. Ресторан “Три шешира” је у конкуренцији угоститељских објеката био најбољи у овој години, награду за најбољу башту-терасу добио  је ресторан “Велика Скадарлија”, најбољи кувар је Милош Јовановић из ресторана “Мали враабац”, најбољи менаџер је Зоран Миловић из ресторана “Има дана”, награду за најбољи сувенир добила је Славица Грбић, најбољи конобар је Санибор Рекић из ресторана “Шешир мој” …  У програму је узео учешће и глумац Дуксон Ерески, који је пленио пажњу присутних гостију рецитујући једну песму легендарног песника Мирослава Мике Антића.

Четвосатни програм је водио популарни Миша Ћирић.

За Српску ТВ Чикаго: текст и фото: Зоран ЈАКШИЋ

Nedavne objave