МЕЂУНАРОДНИ МЕМОРИЈАЛНО-ХУМАНИТАРНИ МАРАТОН БЕОГРАД – ЗЕЈТИНЛИК

У ЧАСТ ПОБЕДЕ СРПСКЕ ВОЈСКЕ У ВЕЛИКОМ РАТУ

Атлетски клуб “ПЛЕМЕНИТО СРЦЕ” из Беогррада, чији је председник познати маратонац и спортски радник Милисав Мики Јанковић, организује 28. јула међународни меморијално-хуманитарни маратон “Хероји отаџбине Србије”  од Београда до Солуна (Војничко гробље на Зејтинлику) у част стоте годишњице победе Српске војске у Великом рату под слоганом “Да се не заборави”. Марш-рута је Београд, Јагодина, Крушевац, Ниш, Лесковац, Врање, Куманово, Скопље, Велес, Поликастро, Солун, Крф.

Маратон се организује под покровитељством Министарства одбране Србије, Амбасаде Грчке у Србији, уз подршку Министарства унутрашњих послова, Министарства спољних послова, Министарства за рад, запошљавање и борачка питања РС, Града Београда, Врања, Солуна, Туристичке организације Грчке …

Маратонци крећу из Београда 28. јула испред Храма Светог Саве  на Врачару у Београду. Маратон траје шест дана, седмог дана је планиран обилазак острва Крф. Првог дана маратонци преваљују 95 километара. После трчања кроз Београд маратонци пролазе кроз Гроцку, Смедерево, Михајловац, Смедеервску Паланку, и у 19.00 часова стижу у Велику Плану, пред цркву Покајницу.

Другог дана (29. јул) маратонци стартују из Јагодине у 8.00 часова. Етапа је 108 км, а марш-рута је Ћуприја, Параћин, Варварин, Ћићевац, Ражањ, Делиград. Долазак  је планиран око 19.00 часова код манастира Ђунис. Трећег дана (30. јул) старт је у Нишу испред Ћеле куле у 10.00 часова. Етапа је 116 км, маратонци пролазе кроз Маловиште, Пуковац, Брестовац, Печењевце, Лесковац, циљ је у Врању око 20.00 часова.

Четвртог дана (31. јул) етапа је 70 км, старује се испред Саборне цркве у Врању, а даље иде путем: Давидовац, Кленике, гранични прелаз Прохор Пчињски, Старо Нагоричане (БЈР Македонија). Циљ је код Спомен костурнице Зебрњак у 16.00 часова. Петог дана (1. август) полазак је испред Меморијалног комплекса Великог рата Поликастро у 8.00 часова а долазак на Кајмакчалан испред Спомен костурнице је у 15.00 часова. И најзад, шестог дана (2. август) маратонци долазе на циљ на Српско војничко гробље Зејтинлик у 15.00 часова. Седмог дана (3. август) планаиран је одлазак на Крф, обилазак Спомен комплекса Дринске дивизије, луке Гувије, Плаве Гробнице и полагање и одавање почасти јунацима Отаџбине.

У реализацији ове манифестације планирано је да се на свим спомен-костурницама  и војничким гробљима упале сцеће, положе венци у славу и част српских јунака, који су храбро, достојанствено умирали и борили се за слободу Србије и српског народа у ослободилачким ратовама на почетку двадесетог века.

– Тамо далеко, у беспућима остале су кости наших прадедова и дедова, који су херојски дали животе за славу и част отаџбине Србије. Душе наших предака и данас тумарају планинским беспућима, воденим и небеским пространствима усмерене према својој отаџбини Србији – каже Милисав Мики Јанковић.

Годинама уназад иза Атлетског клуба “Племенеито срце” су бројне манифестације. На овом проостору тешко их је све набројати. Године 1998. поводом седам векова манастира Хиландара истрчан је ултра-маратон дужине 943 км од Бора до Свете Горе. Већ следеће 1999. г. у знак протеста против бомбардовања НАТО алијансе СР Југославије истрчан је “Маратон мира” од Новог Сада до Војничког гробља на Зејтинлкику (830 км). Ултра-маратон “Миленијум хришћанства” Фрушка Гора – Света Гора (1.026 км) био је 2001. г.  а под истим називом  одржан је и Видовдански маратон на релацији Београд – Манастир Грачаница на Косову и Метохији (2002.). Те године био је и ултра-маратон “Племенито срце православља” од Београда, преко Србиња до Острога. Маратон “Вождовске стазе”, поводом 200. годишњице од дизања Првог српског устанка био је 2004. г. Најдужи маратон (2.450 км) на релацији Београд – Москва, поводом 60. годишњице победе над фашизмом у Другом светском рату одржан је 2005. г. Хуманитарни “Видовдански маратон” на релацији Београд – Бања Лука организован је 2008. г Одржани су и меморијални маротони поводом 100 година Церске и Колубарске битке (2014. г.), па, стогодишњице битке на Кајмакчалану (2016. г.)…

АК Племенито срце” је добитник бројних признања. У витринама клуба је Плакета најплеменитијег подвига “Вечерњих новости” 2003. г, Споменица Свете царске ларве манастира Хиландар, Споменица Храма Христа Спаситеља у Москви, благодарнице манастира Светих архангела Привина глава, Споменица цркве Светог Николе у Ријеци код Челебића, пет благослова блаженопочившег петријарха српског Павла, шест благослова Његове светости петријарха српског г. Иринеја, благослов поглавара Руске православне цркве патријарха москвског и целе Русије г. Алексеја (2005. г.) …

– Са савих тих догађаја снимљени су документарни филмови, на њима се прикупља новац за изградњу цркава и других српских светиња, за лечење и операцију болесне деце, као и за ратну сирочад. Божјом вољом и уз благослов Српске православне цркве,  Атлетски клуб “Племенито срце” ће и даље ићи светлим стазама српства, православља и хришћанства, чинећи хуманитарна дела – истиче Милисав Мића Јанковић.

 

За Српску ТВ Чикаго: Зоран ЈАКШИЋ.

Фотографије, архива АК “Племенито срце” .

Nedavne objave