AMO, TAMO ŠUMADIJA, ORAŠAC…Deo drugi ORAŠAC

ORAŠAC

 

Šumadija je jedan od najšarmantnijih krajeva Srbije, a posebno Aranđelovac sa širom okolinom. Na samom ulazu u grad iz pravca autoputa Beograd-Niš nalazi se Orašac, kulturno-istorijska celina posvećena Prvom srpskom ustanku.

 

Одлуком Скупштине Србије 1979. год. Орашац је као знаменито место категорисан и тако сврстан међу непокретна културна добра од изузетног значаја за историју и културу Србије. Од 2002 године у Орашцу се обележава Дан државности Србије на Сретење Господње, 15. фебруара по новом календару.

Orašac je naseljena lokacija (grad, selo), područje slično lokalitetu ali s malim brojem nastambi ili drugih građevina.

U saobraćajnu i komunalnu infrastrukturu uložena su značajna sredstva, pa je Orašac i jedno od najatraktivnijih turističkih mesta u zemlji.

Epitet najuspešnijeg sela Orašcu je pripao na osnovu izgrađene infrastrukture, putne, elektro i vodovodne mreže, seoskog turizma i različitih kulturnih manifestacija.

 

Vila Aleksandar, Orašac

Iako ovo mesto ima nešto manje od 2.000 stanovnika, ima dva hotela i dva etno-domaćinstva sa smeštajnim kapactetima od 200 mesta..

U konkurenciji 4.250 selo Orašac je najuspešnije selo u Srbiji, pokazazalo je istraživanje Zavoda za proučavanje sela i Asocijacije za sociologiju sela i ruralni razvoj.

U najuspešnijem selu u Srbiji organizuje se međunarodne smotre “Koje kude kad Srbijom pođeš”, a preko kulturno-umetničkih društava meštani Orašca afirmisali su selo na najbolji način u zemlji i inostranstvu.

Orašac godišnje obiđe preko 100.000 posetilaca. U njemu se 15. februara održava centralna proslava državnog praznika – Dana državnosti Republike Srbije. Nalazi se 70 kilometara od Beograda.


Ni trpiti Turskoga zuluma;
I radi su Božij ugodnici,;
Jer je krvca iz zemlje provrela,
Zeman doš’o valja vojevati,
Za krst časni krvcu proljevati,
Svaki svoje da pokaje stare.”
Iz pesme ,,Početak bune protiv dahija”

Orašac “Jutro”

Veroljub Milošević, urednik

 

 

Nedavne objave