SRBIN ŠEF FERARIJA I GP

U NAJLUĐEM CIRKUSU NA DVA TOČKA

Miodrag Kotur je jedini Srbin, koji je sedamnaest godina bio šef  logistike  u slavnom timu “Ferarija”, gde je sarađivao sa sedmostrukim šampionom sveta, Mihailom Šumaherom u Formuli 1 (F1). Posle 14 osvojenih titula u “Ferariju”, tražio je nov izazov, prešao je u konkurentski tim “Lotus”. Danas svoje veliko iskustvo prenosi  timu “Leopard racing” gde je tim-menadžer na moto-trkama za gran pri (GP).  Novi posao, u najluđem cirkusu na svetu  na dva točka, je veliki izazov za Miodraga Kotura, koji nakon boravka u slavnim timovima “Ferarija” i “Lotusa”, želi da u narednom periodu tim “Leopard racing”, čije je sedište u Luksemburgu,  približi vodećim svetskim moto-timovima i sa njima postigne vrhunske rezultate.

Miodrag Kotur
Miodrag Kotur i Mihael Sumaher

Nov posao je za Kotura, kako kaže,  nešto novo, dolazak u tim “Leopard racing” doživljava kao veliki izazov,  jer želi da se oproba i u moto GP u klasama 2 i 3.

-U tim “Leopard racing” došao sam prošle godine. Nisam mogao da odbijem poziv gazde ovog tima Flavio Beka mog dobrog prijatelja – priča Kotur. – On je vrlo uspešan biznismen koji danas gradi jedan od najvećih komercajalnih centara u Luksembargu a njegova firma proizvodi prirodni energetski napitak “Leopard”. Ovaj tim se takmiči u klasi moto 2 i moto 3, u trkama za  svetska prvenstva. To su kvalifikacije za ulazak u kraljevsku klasu moto GP koja je najatraktvnija i najpriznatija klasa gde voze poznati vozači Markes, Pedrosa,  Rosi …

-Prošle godne u klasi moto 3 postigli smo veliki uspeh kada je naš vozač postao  svetski šampion- dodaje  Miodrag Kotur. – Za mene je to bio veliki uspeh, jer retko se događa  nekom tim-menadžeu  da samo nakon dolaska u jedan novi tim, njegov vozač postane svetski prvak. A to je meni uspelo sa  timom “Leopard racing”. Vozač Dani Kent iz Engleske postao je svetski sampion u klasi moto 3 na motoru “Honda”. Ove godine smo promenili motor vozimo KTM, ali nismo imali neke rezultate. Doneli smo odluku da se idućc godne ponovo  vratimo na “Hondu” – dodaje Kotur.

Miodrag Kotur

Vozači “Leopard racing” tima u moto 3 su: Joan Mir, Fabio Kuartararo, Andrea Lokateli, u moto 2 su: Dani Kent i Miguel Oliviera. Tim “Leoprad rasing”  ima oko 40 članova i to čini ljudstvo koje je za trećinu manje nego u Formuli 1.

-Imao sam  pozive  timova iz Formule 1 da se vratim, ali nisam prihvatao jer su to bili timovi sa malim budžetom,  pa je postojala  mogućnost da prestanu da se takmiče u F1, kao što je bio slučaj sa Caterhemom, sa kojim imam loše iskustvo – rekao nam je Miodrag Kotur i nastavio:

-I ako sam otišao iz “Ferarija”, posle sdamnaest  godina, moram da priznam, da su boravak u tom slavnom timu  za mene bili najlepši trenuci u životu.  Danas mi je teško odlučiti da se opet vratim u neki tim F1 i da krenem ponovo,  ali u životu nikad se ne zna. Rado se sećam trka Paris-Dakar  i dvostruke pobede “24 sata trke Le Mans”. Ja imam još energije za nove izazove,  jednog dana se možda i vratim u F1, što da ne?

Miodrag Kotur

Nakon godinu dana provedenih u “Leopard racing” Miodrag je veoma zadovoljan kako se snašao u novom timu, naročito u moto 3, koja je po njemu, najlepša kategorija, jer do zadnjeg kruga na stazi ne zna se ko će pobediti .

-U timu “Leopard racing” ja kordiniram rad celog tima i nadgledam sve , biram sa gazdom vozače, brinem se o budžetu, organizujem rad tehničara i mehaničara sa našim tehničkim direktorom. Zatim, nadgledam  logistilku u timu, jer to sam radio i to veoma uspešno sedamnaest godina u “Ferariju”. Dok sam bio u “Lotusu”  tri  godine smo organizovali kompletnu trkačku strukturu, trkali smo se u Indy car u Americi u GT u Evropi.  Ja sam u timu “Ferarija” bio šef logistike, što je vraški težak posao i veoma stresan. Na mene je neizbrisiv utisak ostavio Mihalel Šumaher sa kojim sam bio odličan prijatelj, ali ljutiti suparnik na fudbalskom terenu, jer smo uvek igrali na suprotnim stranama. Danas sam veoma tužan nad sudbinom mog dobrog prijatelja Mihaila Sumahera koji je doživeo nesreću. Imam  male informacije o njemu o njegovom stanju ali se  nadam, poznavajući ga, da će se oporaviti – govori Kotur.

Miodrag Kotur

Kada je odlučio da iz “Ferarija” ode,  postao je izvršni direktor u fabrici “Lotus”, u kojoj se proizvode sportski automobli. Fabrika se, inače,  nalazi u mestu Norič, 150 kilometara severno od Londona..

-Moja odluka da odem iz “Ferarija” je bila zbog Žana Toda, koji je otišao iz ovog tima godinu dana ranije. U “Lotusu” u F1, u kojem sam proveo tri godine kao konsultant, je bilo mnogo manje stresno za mene i moju porodicu. Pre dve godne sam dobio poziv, od ne baš poznatog tima Caterham u Formuli 1 da dođem kod njih. Dolaskom na čelo tima Caterham Kolin Kolsa odlučio sam da dođem u tim i oprobam se u novom izazovu, ali u ekipi bio sam samo jednu sezona jer je gazda bankrotirao – priča Miodrag.

Miodrag Kotur

Svake godine, kaže Kotur, ide u selo Koturi odakle potiču njegovi roditelji. Nema većeg zadovoljstva nego kad ispeče dobru rakiju, šlivu, kad se vidi sa svojim starim prijateljima, proćaska sa njima i bar na trenutak zaboravi na velike obaveze koje ima u moto GP.

Za STV ČIkago:  tekst: Zoran JAKŠIĆ

Foto: Jovan MIRČESKI

pogledajte Čikago Auto Šou na linku ovde

Chicago Auto Show 2017 - Serbian Television USA

Nedavne objave