NIKOLA IDŽAN – КАRIJERA

ČETRDESET I PET GODINA RADA NA ESTRADI

Malo je menadžera  na prostorima bivše Jugoslavije, koji se mogu pohvaliti karijerom koju je imao, a ima i danas, Prijedorčanin Nikola Idžan (1952. god.). Jedan od najuspešnijih estradnih jugoslovenskih menadžera, Nikola Idžan ove godine obeležava četiri i po decenije rada. Za četrdeset i pet godina, koliko je proveo na estradi, sarađivao je sa osamdeset posto pevača nekadašnje Jugoslavije, ali i sa sadašnjim, koji su razbacani po bivšim jugoslovenskim republikama. Skoro da nema neko poznatije ime iz sveta narodne i zabavne muzike a da mu nije Nikola organizovao turneju, nastup u klubu, diskoteci, sportskoj dvorani, domu kulture, na stadionu …

Nikola Idžan estrada

– Proslavu četrdesetogodišnjeg  jubileja, kojim sam obežio i svoj deset hiljaditi koncert (!?) održao sam pre pet godina u klubu „Plaža“ na jezeru Modrac, kraj Tuzle. Na ovom, za mene izuzetno važnom događaju, pevali su sve same folk-legende, Miroslav Ilić, Halid Bešlić, Vesna Zmijanac, Šemsa Suljaković, jedna pevačica “novog talasa”, Viki Miljković, Asim Brkan … Izrazili su želju da dođu na ovaj jubilej i mnogi moji bivši i sadašnji saradnici, ali, odustao sam  da ih angažujem zbog ionako prebukiranog programa –  kaže Idžan, koji se priprema da objavi i monografiju o svojoj izuzetnoj karijeri za poštovanje i divljenje..

Nikola Idžan estrada

Kad govori o svom uzoru prvo spominje legendarnog voditelja Seju Arslanagića Šišala.

– Od njega sam učio zanat. On me je prvi uputio u tajne menadžerskog posla u vreme kada je bilo opasno da se spominje reč – menadžer. Taj naziv zapadnog šou biznisa, i ne samo njega, bio je dugo godina tabu tema kod nas i mogao se spominjati samo u užem krugu saradnika – govori Nikola. – A ako bi ga neko javno spomenuo mogao bi „zaglaviti“ i zatvor! Toliko je bila reč menadžer “opasna”! Danas je već druga priča.

Nikola Idžan estrada

Kao omladinski rukovodilac u Prijedoru prva estradna iskustva je stekao kao pozorišni glumac u rodnom gradu. Već tada je ispoljio organizatorke sposobnosti i razmišljao je da jednog dana oformi glumačku ili estradnu grupu, počne putovati po Jugoslaviji i organizovati koncerte ili pozorišne predstave.

Prvu turneju, priseća se Nikola, imao je sa Hankom Paldum, koja je tada bila još anonimna pevačica, kojoj su pravili društvo, legendarna pevačica romske muzike,Vida Pavlović, Meho Puzić i njegov brat Bahrija. Pevače je pratio orkestar „Ilidža“, čiji je šef bio poznati kompozitor i harmonikaš Ljubo Kešelj, iz Sarajeva, koji danas živi u Beogradu..

Nikola Idžan estrada

– U večitom sećanju su mi ostala dvojica velikana bosanskog sevdaha, Zaim Imamović i Himzo Polovina. Sa njima sam organizovao nastupe u domovima JNA i kulture, pa i u sportskim dvoranama. Tada nije bilo klubova, nije se pevalo u diskotekama. Zaim je bio pravi gospodin, tih, odmeren i nenametljiv. Za njega nije bilo problema, da umesto u hotelu odspava u kombiju. Himzo u ekipi je bio zadužen za šalu i humor. Himzo, inače doktor – specijalista neuropsihijatar mi je ispričao jednu anegdotu, koju i danas pamtim. Pobegne mu iz bolice jedan pacijent, pričao mi je Polovina, i on trk za njim po Sarajevu da ga traži. Sretne ga na Baščaršiji kako bezbrižno šeta. Himzo mu priđe, počne sa njim lepo da priča, počasti ga još ćevapima, pa mu kaže: „Što mi, bolan, to radiš, zašto bežiš iz bolnice? Zbog tebe ću izgubiti posao“. Pošto ga nahrani, uhvati ga za ruku i pravac bolnica. Za divno čudo pacijent se nije opirao, samo je rekeo dr Himzi: „Doktore, žao mi vas, da ne biste izgubili posao idem sa vama u bolnicu!“. I tako se završi avantura sa njegovim pacijentom – priča Nikola..

Nikola Idžan estrada

Sa popularnom, lepom i atraktivnom, Silvanom Armenulić, Mehom Puzićem i Zoranom Kalezić je u leto 1976. godine organizovao turneju pod nazivom „Zlatni glasovi Jugotona“. Za Silvanu govori da je bila odlična pjevačica, ali, i prava dama i profesionalac, koja se često ne sreće.

– Kada je 10.oktobra 1976. godine poginula kod Kolara, na autoputu Beograd – Niš sa sestrom Mirjanom Barjaktarević i violinistom Miodragom Jašarevićem, nekoliko dana sam bio u šoku. U to vreme je Silvana bila sa Lepom Lukić najomiljenija i najpopularnija  pevačica Jugoslavije, a sa svojim pesmama ukrasila je nekoliko najpopularnijih TV serija Radio televizije Beograd („Građani sela Luga“, “Ljubav na seoski način“, „Kamiondžije“ …) – dodaje Nikola.

Nikola Idžan estrada

Sa Zaimom Imamovićem, Zoricom Brunclik, Novicom Negovanović, Zoranom Kalezićem, Ljubomirom Đurovićem, glumcem Milanom Srdačom je organizovao 1977. čuvenu turneju „Hit leta“. Najposećeniji koncerti su mu bila kad je u ekipi bio jedan od najpopularnijih pevača tadašnje države, Šaban Šaulić.

Šaban je 1979. godine bio veoma popularan. Sa njim je imao turneju koja je trajala 140 dana!? Danas je teško zamisliti da jedan pevač provede na turneji toliko dana. Koliko je bio popularan najbolji je bio dokaz što je te godine izdao dve long-plej ploče (LP) i dve singlice!? A danas je uspeh kad neki pevač tokom godine izda jedan singl! Na turneji je lansirao dva mega hita, koja se ubrajaju među njegove najbolje pesme „Dođi da ostarimo zajedno“ i „Dva galeba bela“. Njih je na nastupima morao da peva i nekoliko puta.

Nikola Idžan estrada

– Na „Hitu leta“ 1979. godine organizovao sam koncert u Tuzli na stadionu „Tušanj“. Ekipa mi je bila podeljena u dve grupe, imali smo i dva orkestra. U prvoj su pevalali Zorica Brunclik, Novica Negovanović, Zoran Kalezić … a u drugoj Šaban Šaulić sa još nekoliko pevača. Pošto je prva grupa završila nastup u Gračanici otišla je u Tuzlu gde su pevači nastupili pred 10.000 posetilaca. Međutim, druga grupa nije stigla na stadion “Tušanj” jer je na putu Gračanica – Tuzla bila  saobraćajna nesreća pa nisu došli pevači te grupa na vreme, na čelu sa Šaulićem. Zato i nisu ni nastupili. Da ne bi publika u Tuzli pomislila da je prevara, uzeo sam mikrofon i objasnio sam im šta je u pitanju, a zatim ih pozvao da sutradan dođu na stadion posle podne da im Šaban zapeva. Ljudi su ponovo sutradan došli, napuštali radna mesta samo da bi slušali Šaulića – priseća se tih nezaboravnih trenutaka Nikola.

Kao bivši glumac imao je sposobnost da se lepo izražava, pa je tako na svojim koncertima bio i voditelj. Voleo je da se druži i sa legendarnim voditeljem Milovanom Ilićem Minimaksom.

– U to vreme Minimaks je imao popularnu TV emisiju „Od glave do pete“. Na jednoj turneji je bio gost i Minimaks, pa sam zato hteo da i turneju nazovem po toj emisiji, ali, sam se plašio da me TV Beograd ne tuži zbog licence, odnosno, zbog nedozvoljenog korišćenja naziva TV emisije. Ipak, dosetio sam se, pa sam umesto „Od glave do pete“ turneju nazvao „Od pete do glave“. I prošao sam – smeje se dosetljivi Nikola.

Nikola Idžan estrada

Sa Halidom Bešlićem je počeo saradnju 1982. godine. Posebno Nikola pamti turneju kada je Halid imao veliki hit „Neću, neću dijamante“ i kada je oduševljavao pevajući u Makedoniji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji … i gde god je gostovao. U ekipi je obavezno bio i kompozitor Nazif Gljiva, koji je stalno zbijao šale i pravio šou.

Nikola je organizovao turneje Nedi Ukraden, koja je nastupala sa grupom „Kamen na kamen“. Ovu pop-grupu iz Sarajeva je vodio Nikola Borota Radovan. U ekipi su mu često bili i Sarajlije, Mahir Paloš, Goran Gerin …

Kada je Neda Ukraden krajem sedamdesetih godina bila mnogo popularna u Banjaluci, Prijedoru i još nekim mestima organizovao joj je koncert za đake između dve smene, a na veče još jedan koncert za građanstvo. U ekipi na turneji često mu je bila Snježana Komar, Snežana Savić… Šerif Konjević ga je oduševljavao svojim odličnim pesmama  i interpretacijom. Folk-pevaču Mitru Miriću je uradio mnoge koncerte. Posebno su mu bili posećeni nastupi kada je „izbacio“ hitove,  „Poslednja stranica“, „Voli me danas više nego juče“, „Dobra stara Baščaršija“, „Dobro jutro, rekoh zori“ …

Idžan je radio koncerte Zdravku Čoliću, „Bijelom dugmetu“, Arsenu Dediću, Kemalu Montenu, Šemsi Suljaković, Nadi Obrić, Halidu Muslimoviću, Miletu Kitiću, Gvozdenu Radičeviću, Almi Ekmečić, Radetu Vučkoviću, Sinanu Sakiću, Tomi Zdravkoviću, Mikiju Jevremoviću, Indiri Radić … Jedinu turneju od petnaest dana, sa nekada populalrnim sastavom „Južni verar“ sa Draganom Mirković, Šemsom Suljaković, Sinanom Sakićem, Miletom Kitićem i Kemalom Malovčićem, je organizovao Nikola Idžan.

Nikola Idžan estrada

– Jednom prilikom sam organizovao u Prijedoru koncert pop-pevaču Zdravku Čoliću koji je od početka karijere bio mega-zuvezda. Od njegovog menadžera sam dobio samo jednu plakatu!? Nju sam zalepio na sportskoj hali. U to vreme nije bilio ni TV ni radio reklame. Ipak, samo jedna plakata bila je dovoljna da sutradan hala bude dupke puna, tražila se i karta više. A danas i pored agresivne TV, radio reklame i na društvenim mrežama najpopularniji pevači jedva napune salu.

Sa pop-pevcačem, Mikijem Jevremovićem je 1973. godine otvorio dvoranu “Borik” u Banjaluci, pa hotel “Ruža” u Mostaru”. Posebno je Nikola bio uspešan osamdesetih godina  organizujući jedan od izbora “Mis Jugoslavije”, koji je bio u vlasništvu sarajevskog “Asa”, prvog jugoslovenskog tabloida.

– Na jednoj turneji koju sam organizovao mesec dana u ekipi se nalazila Alma Ekmečić, „Mis BiH 1974.“ i  kompozitor i pevač Rade Vučković. Rade se toliko bio zaljubio u Almu, pa je odlučio da pevačicu „veri“. I, verio je. A njihova veridba je trajala koliko i turneja – govori Idžan.

O svojim kolegama sa kojima je radio ima najlepše mišljenje. Nikola izdvaja saradnju sa Rezahom Hukanovićem, Farukom Drinom (kome je bio učitelj), Rakom Marićem, Gradom Veljkovićem.  Za poznatog makedonskog menadžera Velibora Džarovskog kaže da je bio veliki maher, uglavnom je radio sa njim „na sitno”. Iako je voleo Džarovski da „muva“ kod Nikole nikad nije prošao.

Pamti i jednu estradnu epizodu sa folk-pevačem Harisim Džinovićem. Ovaj interpretator krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina je bio veoma popularan u Jugoslaviji, posoebno u Srbiji. Haris je dan posle nastupa u Beogradu, gde je pevao u Centru “Sava” u punoj sali i pred 5.000 posetilaca,  gostogvao u Prijedoru u jednom hotelu. I na Nikolino i Harisovo raročarenje popularni pevač je nastupio je pred nekoliko stotina posetilaca. Bilo to uoči burnih događaja, početkom devedesetih godina pred rat u bivšoj Jugoslaviji kada ljudima u BiH, pa, i u Prijjedoru, nije bilo mnogo do muzike!

Sa Idžanom su počeli svoju estradnu karijeru, Vesna Zmijanac, Jašar Ahmedovski, Šerif Konjević, Asim Brkan, Zorica Marković i mnogi drugi. Do pre nekoliko godina je sarađivao sa Vesnom Zmijanac, Viki Miljković, Sekom Aleksić, Nedeljkom Bajićem  Bajom … Međutim već duže vreme organizuje nastupe jednom od najpopularnijih srpskih pevača, Miroslavu Iliću, poznatom po nadimku “Slavuj iz Mrčajevaca”.

– Sa Ilićem imam godišnje oko dvesto nastupa (!?) tako da ne stignem raditi i sa ostalim pevačima. A i nema potrebe. Miroslav nije samo popularan u Srbiji, već i u svim bivšim jugoslovenskim  republikama, posebno u Hrvatskoj!? Njegove pesme svi znaju napamet, tako da na nastupima u halama, salama, klubovima i dikotekam publika peva zajedno sa njim.

– Jednom sam u kombiju vozio za koncert, popularne pevačice, sestre Silvanu Armenulić i Mirjanu Barjaktarević, izvesnog Larija Nanosa, orkestar i samo četiri kutije za razglas. I to je bilo dovoljno. A pre neku godinu su u Sarajevu za koncert Miroslava Ilića iz Kragujevca stigla tri velika šlepera za scenu i ozvučenje. Vremena su se promenila. Danas je publika zahtevnija, traži više, ne samo dobro pevanje, već i bogatu i atraktivnu scenu, jako ozvučenje …Iako smo nekad imali daleko slabiju opremu koncerti su bili odlično posećeni, danas međutim, dobre koncerte mogu da održe samo velike zvijezde, ostali pevaju po klubovima, diskotekama, na svadbama, rođendanima … – kaže Nikola.

U svojoj četrdesetpetogodišnjoj estradnoj karijeri imao je mnogo ljepih trenutaka. Ali, i teških. Bilo je to pre nešto više od deset godina. Posle jednog nastupa u Bosni vraćao se u Beograd sa folk-pevačem, Sinanom Sakićem i dok je vozio auto, zamalo da plati glavom. Kod  Doboja na njegov auto naletelo je drugo vozilo koje se tumbalo po putu i svom silinom udarilo u njih. U njemu je za volanom sedeo pijani vozač. U tom udesu obojica, i Nikola i Sinan, su teško povređeni. Nikola i danas oseća posledice te „saobraćajke“.

Iako ima porodičnu kuću u Prijedoru, Nikola Idžan tokom godine, kao podstanar (!?) živi u Beogradu.

– Glavni grad Srbije, Beograd, je centar svih estradnih  dešavanja ne samo u bivšoj Jugoslalviji, već i na Balkanu. Zato sam  stalno u Beogradu, a u Prijedoru sam samo u retkim trenucima odmora. A dokle će ovo trajati, ne zna se. Jer u ovom poslu, jednom  menadžer – čitav život menadžer – kaže uvek raspoložen za razgovor Nikola Idžan u očekivanju da će uskoro njegov bogati estradni život biti pretočen u jednu jedinstvenu monografiju, koja će slikom i rečima na najbolji način govoriti o karijjeri jednog od najuspešnijih estradnih menažera na prostorima bivše Jugoslavije.

Tekst i foto za STV Čikago, Zoran JAKŠIĆ

Nedavne objave