ČIKAGO NIKOGA NE OSTAVLJA RAVNODUŠNIM

ČIKAGO IZ MOG UGLA

Oblaci… Prate nas do samog sletanja na jedan od najvećih aerodroma na svetu, ne otkrivajuci previše lepote ove metropole iz ptičije perspektive. Chicago O’Hare aerodrom na koji sleti i poleti avion u razmaku od samo nekoliko sekundi. Na samom izlasku sa aerodroma, odmah mi je bilo jasno čemu nadimak “Windy City“, jer zaista vetar je skoro uvek prisutan.
Primećujem na svakom uglu lanac brze hrane, naravno u Americi sam. U toku su pripreme za Haloween, tako da se mogu razne kreacije  zapaziti. Grad je obojen jesenjim bojama. Kazu najlepsi period za posetu turistima gde se mogu opustiti uzivajuci u toploj čokoladi ili caju šetajući ulicama ili sedeti u parku. Prva stvar koja otima paznju su naravno neboderi, koji ne mogu u jednu sliku da stanu. Ulice veoma prostrane, prolaznici kao da kasne na važan sastanak, sve se odvija brzo.
Srpski jezik se moze cuti vrlo cesto, jer ima dosta nasih ljudi, odnosno sa prostora ex YU. U samom centru grada postoji mnogo zanimljivih objekata koji se mogu obici peske.
Willis tower je jedna od najvećih zgrada u Čikagu koja ima stakleni deo (Sky Deck) pruzajući fantastičan pogled na panoramu grada. Nedaleko od Willis Tower-a, nalazi se Millenium Park gde se održavaju razni koncerti i manifestacije, a takođe i prepoznatljiva skulptura The Bean ili Cloud Gate koji je zastitni znak Čikaga. Setajući dalje stizemo do mosta ispod kojeg prolazi reka Čikago i zanimljivo za nju je sto joj je zbog potreba grada promenjen njen prirodni tok. Sa bilo kog mesta ma gde stali, moze se napraviti vrhunska fotografija. Još jedna interesantna stvar je metro koji saobraca iznad zemlje i raspoređen je po bojama u zavisnosti u koji deo grada treba da idete.

 

 

 

Čikago je takodje poznat po svojoj burnoj istoriji. Mnoge ulice i zgrade u starom delu grada su ostale nepromenjene, a ispod grada i danas postoje tuneli koji su izgradjeni u vreme prohibicije. Grad takođe organizuje izlete gde se moze vise o svemu saznati i obici. Ulice su građene pod pravim uglom i sve je lepo obeleženo, pa je tesko izgubiti se. Blizu Čikaga imali smo prilike da obiđemo i kuću gde je sniman najpoznatiji Božićni film “Sam u Kući”. Nalazi se u mestu Winettka udaljen 30 min vožnje i zaista vredi videti za one kojima je ovako nesto interesantno.
Takodje, ja kao veliki obozavalac Michael Jackson-a preporučujem i obilazak njegove kuće u kojoj je odrastao, a nalazi se u mestu Gary u susednoj državi Indiana.
Kada se nađete u Čikagu jedna stvar je sigurna, a to je da posle dugih obilazaka i slikanja, necete ostati gladni. Hrane ima na svakom ćosku, a najpoznatija je naravno autentična Deep Dish Pizza, koja je nastala u ovom gradu i poznata picerija Giordanos, vrlo popularna i sve preporuke. Šoping je naravno neizostavan i treba napomenuti da je izuzetno povoljno, moze se naici i na velika snizenja.
img_9668
Snežana Živković
Moja poseta se polako priblizila kraju ovom prelepom gradu, pa tako i ova prica. Čikago je grad kome ću se definitivno vratiti prvom sledecom prilikom, spremna za neke nove avanture koje pruza…
za Srpsku Televiziju Snežana Živković
foto: STV
posetite kategoriju Čikago dešavanja na linku https://srpskatelevizija.com/category/desavanja-u-cikagu/

Nedavne objave