USPON NOVAKA ĐOKOVIĆA?

Koliko u Novakovom rezervoaru još ima goriva?

Predhodnih godina se postavljalo pitanje: Koliko vremena je potrebno Novaku Djokoviću da obori brojne rekorde? Poslednjih meseci sve se svelo na jedno:  Koliko u Novakovom rezervoaru još ima goriva, koliko motiva, koliko snage? Rekordi dolaze sami po sebi. Najlakše se obaraju kada o njima ne razmišljaš, kada ti nisu cilj…

Posle završenog Roland Garrosa, navijače Novaka Djokovica najviše je zabrinula forma. Zapravo, najteže je bilo odgovoriti da li je Novak u formi ili ne. Ima li mesta zabrinutosti ili ne, jer od Roland Garrosa Novaku su se dešavale neobične stvari, pa je teško reći u kakvoj se formi nalazio. Titula iz Pariza dugo se čekala, a njenim osvajanjem Novak je zatvorio krug. Svrstao se među pet tenisera kojima je uspelo da u karijeri osvoje sva četiri grend slema. Pored njega, tu su još Rod Lejver, Andre Agasi, Rodžer Federer i Rafael Nadal. Među teniserima koji to nisu uspeli su i takva imena poput Ivana Lendla, Pita Samprasa i Džimija Konorsa. Od tog trenutka, kao da se osetilo neko zasićenje. Za nas obične smrtnike to je prirodna reakcija. Posle toliko godina, koliko mu je izmicala titula na French Openu, konačno je uspeo. Međutim, Novak nije običan smrtnik. Od njega smo navikli da kada svi kažu da je gotovo, on kaže da je tek počelo. Zato su nas zbunili naredni meseci i stvari koje su mu se događale na terenu. Podsetimo ih se…

Sve je započelo na Vimbldonu. Turnir koji je Novak osvojio već tri puta. Prva dva meča nisu nagoveštavala ono što će se dogoditi u trećem kolu, a dogodio se Sem Kveri. Američki dvometraš, natprosečnog servisa, posle četiri seta poslao je Novaka kući.

Poraz kao poraz – ne prija. Međutim, više od poraza uplašile su nas Novakove reakcije tokom meča. Nismo navikli da se prečesto okreće ka svom boksu, da se iščuđava posle svakog izgubljenog poena, da se na njegovom licu vidi ono što se dešava na terenu. Novak je čovek čeličnih nerava, koji nas je navikao da na njegovom licu ne možemo tako lako otkriti šta se zbiva u meču. Čelični nervi su ga mnogo puta činili nepobedivim u trenucima  kada su se lomili bitni mečevi.

„Ironman“ nas je navikao da ignoriše loše stvari na terenu, kao da pred sobom drži sliku idealnog scenarija, potpuno odbacujući mogućnost da nešto krene po zlu.

Pravo da vam kažem, mnoge od nas je taj izraz lica toliko smirivao, da rezultat ponekad nismo ni gledali. A, na njegovom licu se tad videlo šta će se desiti. Zato sam i ja, kao i većina uostalom, od Vimbldona počeo da brinem.

Na Olimpijskim igrama u Riju ispao je u prvom kolu. I ponovo su se videle te reakcije: pogled u nebo, iščuđavanje usled poteza kojima je Del Potro čistio linije terena. Naviknut da mu gledam reakcije i izraz lica, na pola meča sam se mogao opkladiti da neće doći do drugog kola. Ne znam gde se izgubila ogromna mentalna snaga koju je imao. Vreme pred nama će pokazati hoće li mu se vratiti.

Slomljen dešavanjima u Riju, Novak je propustio turnir u Sinsinatiju. Ukletom po njega, jer je već pet puta izgubio u finalu. Pošto već godinama sa ovim turnirom nema sreće (jedini od devet turnira iz serije Masters koji nije osvojio), sva je prilika da i ovoga puta ne bi prošao bolje nego ranijih godina. Posle šoka u Brazilu, Sinsinati za Novaka i nije baš bila sjajna prilika za vađenje. Povukao se da u tišini preboli Rio i pronađe snagu da se ponovo isprsi na US Open-u.

Očekivalo se da upravo taj turnir da mnoge odgovore. Da vidimo da li se Novak vratio. Da vidimo da li je sredio utiske. Što lepe – usled uzimanja jedinog grend slema koji mu je nedostajao, što ružne – usled bolnih ispadanja u Londonu i Riju.

Lično sam otišao da dobijem odgovore, ali ih nisam dobio. Bio je to jedan od najbizarnijih turnira koji se Novaku dogodio. Prvi protivnik mu je bio Poljak Janovic, trenutno  166. igrač na ATP listi. Osim drugog seta, koji je izgubio, preostala tri je dobio prilično lako. Konačan rezultat 3:1 (6:3, 5:7, 6:2, 6:1).

Novak Đoković
Oliver Vuković

U drugom kolu ga je čekao Čeh Veseli. Odlična prilika da vidimo kako Novak stoji, pošto ga je ovaj momak pobedio pre par meseci u Monte Karlu. Umesto prilike da vidimo u kakvoj je Novak formi i šanse da mu se Srbin revanšira, stigla je informacija (svega sat vremena pred početak meča) da se Čeh povukao sa turnira zbog povrede zgloba. Opet smo ostali bez prilike da gledamo Novaka, ali za utehu je bila prilika da se naš junak dodatno odmori i spremi za iskušenja koja mu sleduju.

U trećem kolu, ruski teniser Južni se našao na Novakovom putu. Meč je počeo dobro po našeg tenisera. Poveo je sa 4:2 u prvom setu, a onda bolna grimasa na licu Rusa, ulazak fizioterapeuta i meč je gotov. Da li je moguće? Zbog povrede mišića leve noge, Rus je morao da preda meč. Prosto je neverovatno po koji put smo se našli u prilici da vidimo u kakvoj formi je Novak, a to opet nismo uspeli.

Mnogi su posle ovog meča samo čekali da vide šta će se dalje dešavati, uvereni danema kraja neobičnim događajima na ovom turniru.

Britanac Edmund bio je Novakov protivnik u četvrtom kolu. Jednako kao glatka pobeda, obradovala nas je i činjenica da je meč završen bez predaje, povrede, povlačenja… Britanac nije ni malo lak protivnik, a svetski broj jedan ga je dobio prilično lako. Rezultat od 3:0, po setovima 6:2, 6:1, 6:4, zagrejao je srca naših navijača, jer je šampion podsetio na partije koje je pružao na Roland Garrosu. Ova pobeda je istovremeno značila i ulazak u četvrtfinale, gde je čekao Francuz Conga.

Novak Djokovic
Novak Djokovic

Do duela sa Novakom izgubio je svega dva seta, prikazavši formu koja je Novaku mogla napraviti puno problema. Pogađate, ni ovaj meč se nije igrao do kraja. Posle vođstva Novaka od 2:0 u setovima (6:3, 6:2), Conga se požalio na bol u levom kolenu, da bi nakon  neuspešnog pokušaja fizioterapeuta da ga osposobi, odlučio da preda meč. Za dva seta, koliko su igrali, Srbin je prikazao mnogo više. Međutim, Conga jednostavno nije igrač koji bi mogao poslužiti da se izmeri Novakova forma. Naime, u pitanju je protivnik koji upotpunosti „leži“ Novaku, pa je i sam Conga u prošlosti nekoliko puta izjavljivao da mu Đoković upropaštava karijeru. Ismevajući sam sebe, bio je iskren kada je rekao da bi bar duplo više titula osvojio da mu se na putu nije redovno pojavljivao srpski teniser.

Novak se u polufinalu susreo sa još jednim igračem iz Francuske – Monfisom.

Monfis je u četvrtfinalu izbacio iz daljeg takmičenja, takođe jednog Francuza, mladog Puja, koji je u četvrtoj rundi US Open-a šokirao Rafaela Nadala. Ko duže prati tenis može s pravom reći da je duel između Novaka i Gaela bio jedan od najbizarnijih mečeva u poslednjih nekoliko godina. Monfis je sve vreme razmišljao kako da izbaci iz ravnoteže našeg tenisera, što mu je često i uspevalo. Odugovlačenje, teatralni razgovori sa sudijama, prigovori, simuliranje povrede i nedostatka daha nakon svakog poena, nervirali su svakog neutralnog posmatrača meča, a o onima koji su navijali za Novaka suvišno je i govoriti. Nedolično ponašanje desetog nosioca ipak nije bilo dovoljno za više od jednog seta, koliko je Gael u ovom meču osvojio. Konačan rezultat je bio 3:1 za Novaka, po setovima 6:3, 6:2, 2:6, 6:3. Meč je bio takav, da je i iz njega bilo teško zaključiti šta se od Novaka može očekivati u finalu protiv Vavrinke. Zbog svih trikova kojima se Monfis koristio, meč je obilovao „prljavim“ tenisom, pa se duel više sveo na igru nerava nego na precizno udaranje loptice.

Vavrinku do finala nije uspeo da zaustavi, ni Del Potro u četvrtfinalu, ni Nišikori u polufinalu (koji je kolo pre toga, posle pet setova, kući poslao Endija Marija). Sten je zapravo bio pravi protivnik. Ne samo zbog forme koju je prikazao, već i zbog činjenice da je u prošlosti umeo Đokoviću da pravi ozbiljne probleme. Vavrinka je direktni krivac što Đoković nije još prošle godine objedinio sve četiri grend slem titule, jer ga je pobedio u finalu Roland Garrosa. Finale ovogodišnjeg US Opena u mnogome je podsećalo na finale French Opena. Novak je poveo, ali na kraju izgubio sa 3:1. Baš kao i pre godinu dana u Parizu.

Poraz u finalu US Opena od Vavrinke otvorio je pitanje motiva, mentalne snage i čega sve ne, Novaka Đokovića. Opet taj izraz lica koji je govorio da iz ovog finala neće izaći kao pobednik. Ni traga od „ironman-a“. Za one koji se bave jurenjem rekorda, važna činjenica je da Rodžer Federer i danas igra tenis, a ima punih 35 godina. Međutim, svoj poslednji grend slem osvojio je 2012. godine kada je imao 31 godinu. Novak danas ima 29 godina. Reklo bi se da ima dovoljno vremena da ugrozi najpre Nadala koji je osvojio 14 grend slem titula, a možda i Federera koji je osvojio 17, odnosno pet više od Novaka. Ipak, u sadašnjim okolnostima – teško.

Istina, Novak je imao problem sa prstima stopala u finalu sa Vavrinkom, što donekle može biti opravdanje za izgubljeno finale, ali čini se da bi poraz bio neizbežan i u drugačijim okolnostima. Baš kao i u finalu Otvorenog prvenstva Francuske prošle godine.

Već nakon turnira, pojavile su se računice po kojima Novak Đoković može izgubiti mesto broj 1 na ATP listi do kraja 2016. godine. Taj scenario je smatran domenom naučne fantastike, jer u naredna 4 turnira, na kojima Novak brani bodove od prošle godine, potrebno je da doživi potpuni fijasko, a da pri tome Mari sve to iskoristi. I upravo se dogodilo ono čega smo se najviše i plašili. Jer postoji nešto što bodovnu prednost topi brže i od najgore forme – a, to je povreda. U to se najbolje uverio, ne tako davno, Rafael Nadal.

Novak je zbog povrede lakta, propustio turnir u Pekingu. Mari je uspeo da osvoji trofej i tako se dodatno približi Srbinu.

Sa nestrpljenjem se iščekivao turnir u Šangaju. Turneja koja je svake godina bila plodonosna za našeg tenisera, ovaj put je mogla doneti bar pola plena. Jer Azijsko tlo je faktički, poput domaćeg terena za Novaka Đokovića. Tu ga navijači obožavaju i sa tog mesta se uvek vraćao sa peharima. Medjutim, nakon lakih pobeda nad Italijanom Fonjinijem, Kanadjaninom Pospišilom i preokretom protiv Nemca Zvereva, usledila je “mina” u polufinalu u vidu Španca Roberta Bautiste Aguta, koja je srušila snove o Novakovom povratku.

Uvidevši svoju šansu, Škot je osvojio i ovaj turnir, a zatim je zbog mogućnost da se dodatno približi prvom mestu, odigrao  i osvojio turnir u Beču, koji mu je na saldo doneo dodatne bodove. Tad je već kalkulacija oko smene na mestu broj 1 postala realnija. A, od tog momenta krenule su i kuloarske priče o Novakovom pivatnom životu.

Da je sve to imalo uticaja na trenutno najpopularnijeg Srbina, pokazalo se na turniru u Parizu. Novak je i u “gradu svetlosti”  branio trofej, ali nije uspeo da odbrani. Marin Čilić koji je poslednjih godina najbolji hrvatski teniser, osetio je da konačno može da skine skalp Srbinu, od koga je redovno gubio, kad god bi se sastali. Tako da je nakon pobede nad Luksemburžaninom Milerom i Bugarinom Dimitrovim, Novak ispao u četvrtfinalu upravo od hrvatskog igrača. Na tribinama nije bilo ni Novakovih trenera-pratilaca: Marijana Vajde i Borisa Bekera, a u žutoj štampi je bilo sve više članaka.

I ovaj poklon Endi Mari je spremno dočekao  i još jednim osvojenim trofejom uspeo konačno da preskoči Djokovića.

Nakon 122 nedelje provedene na prvom mestu, srpski teniser je najzad morao da preda lidersku palicu svom velikom prijatelju van terena.

E, sad… Postavlja se pitanje: Kako i šta dalje? Ostao je još završni turnir u Londonu. Teren sa koga je Novak prethodnih godina izlazio kao najjači. Dakle, puno bodova koje mogu da ga vrate na mesto broj 1. Medjutim, iako opet zavisi sve od njega samog, sa druge strane se sad već pita i Britanac, koji igra u životnoj formi. Mari je osvojio poslednja četiri turnira u nizu i sa velikim samopouzdanjem ulazi u poslednji Masters. Ko će na kraju izaći bolji i sa više bodova, odlučiće izgleda foto-finiš. Ostaje nam da se nadamo, da će to biti naš teniser.

Međutim, Novakove navijače više interesuje, naredna, 2017. godina, pa ako hoćete i 2018. Zanima ih hoće li ON biti ponovo onaj stari Novak – fokusiran, koga ništa na terenu i van njega ne može da izbaci iz ravnoteže.

Novak Djoković je do sada proveo 223 nedelje na čelu ATP karavana. Ispred njega su još samo četvorica: Rodžer Federer (302), Pit Sampras (286), Ivan Lendl (270) i Džimi Konors (268). Lepa je prilika da se neko na ovoj večnoj listi prestigne, ali za to je Novaku potrebno nekoliko stvari. Pre svega, dobro zdravlje, tj. da ga zaobiđu povrede. Zatim da vrati onu  ravnotežu koja je paralisala protivnike, a činila spokojnim sve njegove fanove. I na kraju, da podigne formu na nivo po kojem je postao prepoznatljiv.

Svi stručnjaci se slažu u jednom: Novaka je na ove visine dovela konstantnost u formi. Sigurno da ona nije uvek bila na najvišem nivou, ali nije bilo strmoglavih padova. Naprotiv, uvek je bila na nivou dovoljnom da se bar uđe u završnicu svakog turnira na kojem je Novak učestvovao.

Budu li ispunjeni navedeni uslovi, možda Novak nastavi sa osvajanjem grend slemova kao prethodnih godina. Onda ni rekordi sa početka naše priče ne bi bili nedostižni. Ipak, ne treba zaboraviti da, i Rafa, i Rodžer još uvek igraju tenis. Da su i dalje kadri da osvajaju titule. Daleko smo od toga da se samo Novak i Mari pitaju.

Pogotovo što su od pomenutih, takodje tu i Vavrinka, Nišikori, Raonić, Čilić…

 

za Srpsku Televiziju Oliver Vuković i Miroslav Rajlić

foto : Oliver Vukovic

posetite kategoriju sport na linku https://srpskatelevizija.com/category/sport/

Srpska Televizija

Nedavne objave