ПРЕЛА И ПОСЕЛА БЕОГРАДСКА ТВРЂАВА

УДРУЖЕЊЕ ЗА  ОЧУВАЊЕ СРПСКИХ ОБИЧАЈА И ТРАДИЦИЈЕ „ПРЕЛА И ПОСЕЛА“ НАСТАВИЛО МАНИФЕСТАЦИЈУ „ПУТЕВИМА СРПСКЕ ВОЈСКЕ“

ОДАТА ПОЧАСТ МАЈОРУ ГАВРИЛОВИЋУ И БРАНИОЦИМА БЕОГРАДА

У оквиру културно-историјско-туристичке манифестације  „ПУТЕВИМА СРПСКЕ ВОЈСКЕ“ Удружење за очување српских обичаја и традиција „ПРЕЛА И ПОСЕЛА“ из Доње Топлице, недавно је одржало пригодан програм у Београду испред цркве Света Петка и Ружице на Београдској тврђави. Свечаност је одржана у знак  подсећања на јунака у одбрани Београда у Вликом рату, мајора Драгутина Гавриловића, који је пре 101.  годину стао са својим храбрим војницима пред захукталу Аусто-угарску монархију са огромном жељом да одбрани Србију.

ПРЕЛА И ПОСЕЛА

ОДАТА ПОЧАСТ МАЈОРУ ГАВРИЛОВИЋУ

У организацији су узели учешће Друштво српских домаћина, Удружење чувара српске традиције и обичаја „Прела и посела“  и око петнаестак патриотских удружења из Србије.

За Српску ТВ Чикаго: Зоран ЈАКШИЋ

Пред почетак свечаности служен је парастос свима који су дали животе у одбрани српске престонице, Београда. Затим је појац и мелод Љуба Манасијевић започео програм песмом „Востани Сербие“. У име Друштва српских домаћина,  Братислав Петковић, отворио је манифестацију и поздравио све присутне, а аутор и уредник програма и председник Удружења „Прела и посела“, Драгиша Симић, казивао је поему „Плава гробница“ од Милутина Бојића.

PRELA I POSELA BGD TVRĐAVA

У име православне породице и Руског сабрања у Србији Ранко Гојковић  је поздравио све присутне, а председник Савеза удружења потомака ратника Србије 1912 – 1920. пуковник у пензији  Љубомир Марковић одржао је пригодан, јавни, историјски час.

Прела и посела

Велики допринос овом догађају дали су још:  Удружење „Ћирилица“ Добрица Ерић, Дијаспора груп „Упакована носталгија“, Удружење „Сума“,  Руско-српски завет, Удружење опстанак за борбу против беле куге, Удружење српска ствар, Част отаџбине, Српска солидарност храном, Руско сабрање у Србији, Српски светионик, Породични сабор, Православна породица, Савез удружења потомака ратника Србије 1912-1920 године, Друштво српских домаћина и Удружење чувари српске традиције и обичаја  „Прела и посела“. Од појединааца најангажованији је био Славко Марјаноовић из Друштва српских домаћина.

ПУТЕВИМА СРПСКЕ ВОЈСКЕ

Са свечаности је упућана рођенданска честитка председнику Русије, Владимиру Владимировичу Путину , а положени су и венци на Спомен-костурници браниоцима Београда, као и на споменик руским војницима који су дали животе бранећи Србију и браћу Србе.

Спомен-костурници браниоцима Београда

Венце су положили и представници министарства за рад, социјална и борачка питања.

Венце су положили и представници министарства за рад, социјална и борачка питања.

У уметничком делу програама учестовали су: Ансамбл „Гледанице“ и Радислав Благојевић, који су отпевали сплет песама: „Тамо далеко“, „Пукни зоро“ ,“Знаш ли одакле си сине“ , „Креће се лађа француска“ , и друге патриотске мелодије.

Ансамбл „Гледанице“

За Српску ТВ Чикаго: Зоран ЈАКШИЋ

фото : Зоран ЈАКШИЋ

посетите категорију историја на линку https://srpskatelevizija.com/category/istorija/

Nedavne objave