U RTS-u PREDSTAVLJENI KOMPOZITORI ZA PESMU EVROVIZIJE

PESMA EVROVIZIJE

U Radio-televiziji Srbije zvanično su  predstavljeni kao kompozitori za Pesmu Evrovizije: Kornelije Kovač i njegove ćerke Aleksandra i Kristina . Oni će uraditi po jednu pesmu za izbor za predstavnika Srbije za 56. Pesmu Evrovizije. Publika će svojim glasovima na takmičenju 26. februara odlučiti ko će braniti boje Srbije na ovom muzičkom takmičenju 14. maja u Diseldorfu.

3_

Kornelije Kovač i njegove dve ćerke Aleksandra i Kristina biće troje kompozitora koji će uraditi po jednu pesmu za izbor za srpskog predstavnika 56. Pesme Evrovizije. Publika će svojim glasovima na takmičenju 26. februara odlučiti ko će braniti boje Srbije na ovom muzičkom takmičenju 14. maja u Diseldorfu. Njih troje uveliko rade na stvaranju svojih kompozicija, ali još uvek nije poznato ko će biti interpretatori. Imena pevača koji će se boriti za učešće na Evroviziji biće objavljena 16. februara. U Radio-televiziji Srbije zvanično su  predstavljeni kao kompozitori za Pesmu Evrovizije (Dizeldorf, 17 – 21 maj), Kornelije, Aleksandra i Kristina Kovač, koji već se duže vreme međusobno nadmeću ko će napisati bolju numeru. Aleksandra tako pravi „tipičnu evrovizijsku pesmu“, dok njena sestra Kristina tvrdi da neće robovati klišeima i da prvobitno smišlja ono što će se dopasti njenim fanovima, a njihov otac Kornelije Kovač već ima pet kompozicija od kojih je odbacio dve za koje smatra da nisu dovoljno dobre.

Mi se već takmičimo između sebe. Nisam čuo ni Aleksandrinu ni Kristininu pesmu. Nisu ni one čule moje, jedino ako su me u prolazu uhvatile kako nešto sviram, mada ne živimo zajedno pa i nisu baš imale priliku. Ne uplićemo se jedan drugome u rad i ima dosta tajnosti. Njih dve ne znaju koga ću da odaberem da peva moju pesmu, a i ja im to neću reći ni ako budu htele da saznaju.. Kud puklo – da puklo, ko bude kako radio, posejao, tako će i da požanje na kraju.“- rekao je Kornelije Kovač

Mislim da ove godine Srbija treba da se predstavi u Evropi na potpuno nov način, velikom, vrlo snažnom pop pesmom. Proteklih par godina pojavljivali smo se sa etno motivima što je bio trend i kod drugih istočnoevropskih zemalja ali mislim da je red se vratimo onim velikim pesmama koje će da traju sledećih 50 godina, da se ponovo okrenemo evergrinu i kvalitetu. Komponujem baš za Evroviziju, a to po meni podrazumeva kvalitet i vrhunsku interpretaciju.“ – kazala je Aleksandra Kovač.

Ovo je za mene super izazov. Šira javnost već zna da više preferiram da se bavim komponovanjem. Ne opterećujem se time šta treba da napravim za Eurosong, već da ta pesma pre svega zadovolji mene i moje kriterijume, kao i ljude koji znaju moju muziku– zaključila je Kristina Kovač.

Radio-televizija Srbije, kao punopravni član Evropske radiodifuzne unije (EBU) ima ekskluzivno pravo izbora srpskog predstavnika na „Pesmi Evrovizije”. Na osnovu pravilnika o izboru predstavnika Srbije na takmičenju Pesma Evrovizije 2011. koji je usvojio UO RTS, RTS angažuje tri kompozitora koji će za različite izvođače napisati po jednu pesmu. Kompozitori su odabrani po sledećim kriterijumima: značajna su autorska imena u oblasti popularne muzike, svojim umetničkim delovanjem ostvaruju zapažene rezultate, i svojim umetničkim radom garantuju najviše profesionalne standarde. Interpretatore koji će izvesti kompozicije biraju kompozitori uz saglasnost RTS-a. Pobednička kompozicija biće odabrana SMS glasovima gledalaca u okviru direktnog programa koji će realizovati RTS.

Takmičenje Pesma Evrovizije 2011. – Pedeset šesto takmičenje „Pesma Evrovizije” održaće se u nemačkom gradu Dizeldorfu, od 10. do 14. maja. Učešće su potvrdile 43 zemlje, čime se izjednačava rekord u broju takmičara postavljen 2008. u Beogradu. Pesmu Evrovizije 2011 će obeležiti povratak Italije posle 13 godina, koja će kao član velike petorke nastupiti direktno u finalu. Osim Italije na Pesmu Evrovizije vraćaju se i Austrija, Mađarska i San Marino koji je debitovao u Beogradu 2008. godine. Polufinalne večeri održaće se 10. i 12. maja, a finale 14. maja. Voditelji takmičenja biće Anke Engelke, Judith Rakers i Stefan Raab.

Osvrt – Srbija na „Pesmi Evrovizije” – Nakon dvanaest godina pauze, Srbija se 2004. godine uspešno i zapaženo vratila u veliku evrovizijsku porodicu nastupivši kao zajednica Srbije i Crne Gore godine u Istambulu (Turska). Zemlju je predstavljao Željko Joksimović sa kompozicijom „Lane moje” i osvojio visoko drugo mesto. Naredne godine državnu zajednicu u Kijevu (Ukrajina) predstavljala je grupa „No Name” osvojivši sedmo mesto. Godine 2006. SCG nije imala svog predstavnika na takmičenju u Atini (Grčka).

Srbija je prvi put samostalno nastupila na takmičenju 2007. godine u Helsinkiju (Finska) i osvojila prvo mesto zahvaljujući Mariji Šerifović i kompoziciji „Molitva”. Godine 2008. Beograd je bio domaćin Evrovizije na kojoj nas je predstavljala Jelena Tomašević osvojivši šesto mesto, a 2009.Marko Kon i Milan Nikolić se u Moskvi (Rusija) sa pesmom „Cipela” nisu plasirali u finale. Milan Stanković je 2010. u Oslu (Norveška) zauzeo trinaesto mesto.

Istorijat – Već 56-u godinu za redom, takmičenje za „Pesmu Evrovizije” je omiljeni evropski televizijski šou program. Na ovom takmičenju učestvovalo je više od 1100 kompozicija. Hiljadita pesma je otpevana 2006. godine. Velika muzička imena poput grupe „ABBA”, igračke trupe „River Dance”, Selin Dion, Klifa Ričarda i Hulija Iglesijasa, svoju slavu duguju upravo nastupu na Eurosongu. EBU – Evropska radiodifuzna unija (osnivač „Pesme Evrovizije”), formirana je 12. februara 1950. godine na konferenciji u Devonu u Velikoj Britaniji, a osnovale su je 23 nacionalne televizije iz Evrope i Mediterana. Bez prekida, takmičenje za „Pesmu Evrovizije” se emituje od 1956. godine, što ga čini jednim od najdugovečnijih šou-programa u celom svetu.

Godine 2003. održana je prva „Dečija Pesma Evrovizije”. Evropa je 2007. godine imala priliku da vidi i prvo evrovizijsko takmičenje u plesu „Eurovision Dance Contest”.

Zanimljivosti – Svake godine “Pesmu Evrovizije” gleda oko 125 miliona Ijudi. Takmičenje za „Pesmu Evrovizije” u Beogradu 2008. godine emitovano je u 43 zemlje učesnice, ali i u Australiji, Kanadi, Egiptu, Hong Kongu, Indiji, Jordanu, Koreji, na Novom Zelandu i u SAD-u, iako te zemlje nisu učestvovale na takmičenju. Srbija je imala najuspešniji evrovizijski debi ikada- prvo samostalno učešće donelo nam je pobedu.

Prošlogodišnja pobednica, Lena, odlučila je da ove godine pokuša da odbrani titulu i predstavlja Nemačku. U istoriji Evrovizije samo se još dva puta desilo da pobednik sledeće godine ponovo predstavlja svoju zemlju.

Jugoslavija je prvi put nastupala na “Pesmi Evrovizije” u Kanu 1961. godine. Predstavljala nas je Ljiljana Petrović sa pesmom „Neke davne zvezde” i osvojila osmo mesto. Kao Jugoslavija, učestvovali smo 27 puta, i imamo jednu pobedu ( 1989. u Lozani, grupa Riva i pesma “Rock me babv”). Kao zajednica Srbije i Crna Gore učestvovali smo 3 puta, a ovo je šesto učešće Srbije kao samostalne države (do sada, jedna pobeda).

Gledaoci su na proslavi pedestogodišnjice takmičenja pesmu ,,Waterloo” grupe „ABBA” proglasili najboljom evrovizijskom pesmom svih vremena. Ovogodišnji grad-domaćin Dizeldorf predstavlja modnu prestonicu Nemačke pa ga često nazivaju i “mali Pariz”. Voditelj Evrovizije 2011. Stefan Raab bio je autor nemačkih pesama za Evroviziju 1998, 2000. (kada je bi i izvođač) i 2004. godine. On je i mentor prošlogodišnje pobednice Lene.

Kornelije Kovač – rođen je 1. januara 1942. godine u Nišu. Potiče iz poznate umetničke porodice -njegov deda je bio dirigent i horovođa, njegov otac, profesor muzike i multi-instrumentalista, njegova majka član operskog hora. Najranije muzičko obrazovanje stiče u Subotici, nakon čega upisuje Muzičku akademiju u Sarajevu. Diplomira na odseku Teorija i Klavir. Pored klasičnog muzičkog obrazovanja posvećuje mnogo vremena džez i rock muzici. Karijeru profesionalnog muzičara otpočinje 1961. godine. Temeljno obrazovan, u stanju je da se oproba na različitim poljima aktivnosti: kao kompozitor, pijanista, klavijaturista, producent i aranžer.

Godine 1961. formira svoju prvu grupu BKB u Sarajevu, koja postaje uvaženi džez trio tog vremena. Godine 1963. nastupa na YU džez festivalu na Bledu u Sloveniji. Nakon što je vodio različite orkestre u Bosni, pridružuje se najpopularnijoj sarajevskoj pop grupi INDEXI. Sa njima nastupa na dva meseca dugoj turneji po Rusiji.Godine 1968. doseljava se u Beograd, gde osniva jednu od najznačajnijih jugoslovenskih grupa svih vremena – KORNI GRUPU. Kao kompozitor i muzičar, trijumfuje na mnogim muzičkim festivalima u bivšoj Jugoslaviji. Sa Korni Grupom nastupa na brojnim muzičkim festivalima u Evropi. Godine 1980. seli se u Veliku Britaniju gde sarađuje na mnogim muzičkim projektima. Učestvuje i na Reading Rock Festivalu. Kornelije Kovač piše muziku za pozorište, film i televiziju. Kao kompozitor pop i rock muzike izuzetno je uspešan. Njegove kompozicije objavljuju na brojnim LP pločama u ex-Jugoslaviji, Španiji, Francuskoj, SAD, Holandiji, Švedskoj, Finskoj, Norveškoj, Grčkoj itd. Mnoge od njih su Zlatne ili Platinaste ploče u Jugoslaviji. U mnogim muzičkim projektima u Španiji, Kornelije Kovač se pojavljuje kao producent, kompozitor ili aranžer. Sarađuje sa mnogim TV stanicama u Španiji kao što su TELE 5 (muzički je producent TALIJE meksikanske pevačke zvezde TELE 5), ANTENA 3 (muzički direktor popularnog TV show-a DE TU A TU). Takođe, Kornelije Kovač provodi godinu dana kao klavijaturista popularnog španskog CACO SENANTE SALSA BAND-a). Za C.E.A.R. izdaje humanitarni disk za pomoć deci u Bosni i Hercegovini za vreme rata 90-tih godina. U tu akciju uključuju se sve velike javne ličnosti, kao i tadašnji predsednik Španije, Felipe Gonzales. Po povratku u Jugoslaviju, okuplja stare i nove muzičke zvezde i u sopstvenom muzičkom studiju nastavlja sa aktivnim radom na mnogim muzičkim projektima. Napisao je tri knjige sa muzičkom tematikom: TAMNE DIRKE (2003.), FALKO I DRUGE PRICE (2007.), FUSNOTA (2010.

Aleksandra Kovač – Aleksandra Kovač je pevačica, kompozitor, aranžer i producent. Počela je da komponuje, svira klavijature, i izvodi svoju muziku kada joj je bilo 15 godina. U to vreme, ona i njena mlađa sestra Kristina, osnivaju duo pod nazivom K2 i potpisuju svoj prvi ugovor sa menadžment kompanijom iz Londona Mismanagement, gde u sledećih pet godina rade sa mnogim velikim imenima svetske muzičke industrije, kao sto su – Derek Bramble (kompozitor i producent, iz SAD, radio za VVhitnev Houston, Anastacia, Nona Gaye), kompozitorski duo Rod Argent – Peter Van Hook, iz velike Britanije, (kompozitori I producenti za Genesis, Phil Collins, Tanita Tikaram), i sviraju englesku turneju sa Errol Brown-om ( grupa Hot Chocolate ). 1995. devojke dolaze u Beograd, i ispunjene pozitivnom energijom i kreativnošću, komponuju, aranžiraju, produciraju i izvode svoje muzičke albume “K2” i “Malo Soula”, koji se prodaju u rekordnim tiražima i dolaze na mesto broj 1 svih domaćih top lista. Uspešno promovišu oba albuma širom zemlje, i 1997. na poziv svetske kompanije EMI, odlaze u Madrid, Španiju, gde za istu kuću potpisuju ugovor za ploču za špansko tržište. Posle uspešne promocije albuma, i mini turneje, 1998. godine, K2 se vraćaju u Beograd i grupa prekida rad. Aleksandra odlučuje da nastavi sa svojom karijerom, ali ovoga puta ne samo kao izvođač i kompozitor, već i kao aranžer i producent. Krajem 1999. upoznaje producenta i muzičara Romana Goršeka (član rock sastava “Plejboj”) i sa njim osniva muzičku produkciju pod imenom “RAprodukcija” koja uspešno stvara sve do danas. U to vreme Aleksandra dobija poziv da radi sa mnogobrojnim izvođačima hrvatske i bosanske muzičke scene. Neki od izvođača kojima je Aleksandra pisala pesme su Nina Badrić, Ivana Kindl, Jacques Houdek, Deen, Severina , Goran Karan, Boris Novković, Vesna Pisarović, Sandi Cenov, Deen i drugi. Nakon par godina pauze, koje koristi za rad sa drugim pevačima, komponovanje primenjene muzike, i odlazak u Ameriku, 2006. godine, Aleksandri izlazi prvi solo album, pod nazivom “Med i mleko”. Ovaj album je proglašen najprodavanijim albumom 2006. i 2007. godine, i Aleksandra ulazi u istoriju svoje zemlje kao prva osoba sa teritorije Srbije koja dobija regionalnu MTV nagradu, na dodeli EMA u Kopenhagenu 2006. godine. Nakon velikog uspeha albuma, Aleksandra kreće na veliku tumeju po Srbiji, sa svojim 12-članim bendom. Britanski Savet u Srbiji, poziva Romana i Aleksandru 2007.godine, da održe radionicu za mlade Ijude koje interesuje muzički biznis u Srbiji, i napišu esej za knjigu “Srbija: Nova evropska generacija” Sa svojim novim albumom “U mojoj sobi”, koji su Roman i Aleksandra komponovali, -aranžirali, producirali i izdali za “RAprodukciju”, Aleksandra postiže veliki uspeh na prostorima ex-YU. U 2009.godini otvara i školu pevanja “Beogradski Glas”, i time daje šansu deci i Ijudima da uče o pevanju i muzici od vrhunskih pedagoga i solista. Nagrađivani je autor muzike za pozorište, TV i reklame. Pored muzičke karijere, Aleksandra se bavi i društveno korisnim radom- kao podrška u mnogim kampanjama, angažovana je od strane državnih institucija, kao i od strane nevladinih organizacija. Aleksandra je veliki zaštitnik životinja, i vodi azil na Veterinarskom fakultetu tri godine (za to vreme uspela je da udomi više od 50 životinja). Vegetarijanac je, bavi se jogom, i propagira zdrav način života i razmišljanja.

Kristina Kovač – Kristina Kovač je kompozitor i producent, rođena u Beogradu 1974. godine. Muzikom se bavi od malih nogu, kada je sa sestrom Aleksandrom počela da komponuje, svira klavir i peva. Ranu mladost provodi u Londonu gde sestre dobijaju menadžment ugovor sa kompanijom”Misamangement”. Nastupaju kao predgrupa na turnejama Labi Sifre-a (1991.) i Eroll Brown-a , ex Hot Chocolate (1993.) po Velikoj Britaniji. U to vreme ostvaruju saradnju sa mnogim uspešnim muzičarima i producentima kao sto su Derek Bramble (radio sa Vanesom Vilijams , Vil Smitom, Vitni Hjuston, Dejvid Bouvijem), Robert Maddix-om (bubnjarom grupe Stone Roses), Rod Argent-om i Pete Van Hook-om (producentima Tanite Tikaram). 1995. vraćaju se u Srbiju gde izdaju svoj prvi album pod nazivom “K2”, i postižu ogroman uspeh (zlatna ploča) kako kod publike, tako i kod kritike. Spot za prvi singl “Ajmo u život” i danas se pamti kao jedan od najboljih spotova tog vremena u Srbiji. 1997. godine K2 izdaju svoj drugi album “Malo soula”, a 1998. debi album za špansko tržište pod etiketom EMI Spain. U to vreme, Kristina i Aleksandra kreću odvojenim putanjama. Kristina kao kompozitor /tekstopisac/ producent počinje da sarađuje sa izvođačima kao što su Tanja Banjanin, Karolina Gočeva, Knez, Aleksandra Radović, Saša Vasić i drugi. 2003. godine osniva mušku grupu ‘Peti element”, koja na nacionalnom takmičenju za srpskog predstavnika na Evroviziji 2004. godine, pesmom “Reka bez povratka” osvaja drugo mesto. Pesme su joj objavljivane u Finskoj, Španiji, Slovačkoj i Češkoj za Emi, VVarner i BMG. Paralelno sa karijerom kompozitora, Kristina ulazi u posao komponovanja muzike za mnoge reklamne kampanje. Njena muzika krasi kampanje mnogih velikih domaćih i stranih kompanija. 2003. godine radi muziku za TV seriju “Neki novi klinci”, a 2005. godine muziku za film “Mi nismo anđeli 2″ i postaje prva žena koja osvaja „Zlatnu mimozu” za najbolju filmsku muziku na filmskom festivalu u Herceg Novom. 2007. godine, Kristina pravi veliki povratak na rmuzičku scenu izdajući svoj solo album prvenac “U nebranom grožđu”. Album postiže zavidan uspeh, postaje jedno od najprodavanijih izdanja iz domena pop muzike 2007. i izaziva veoma pozitivne reakcije publike i eminentnih muzičkih kritičara. Na albumu gostuju neki od najboljih muzičara današnjice: Vini Kolajuta (bubanj – Sting, Eros Ramazzoti, Anastacia), Dominik Miler (gitara – Sting, Pretenders), i Pol Tarner (bas- Annie Lennox, Jamiroquai). Visoko-budžetni i pažljivo osmišljeni video spotovi za singlove “Kolena” i “Život je Ijut” pomeraju standarde u video produkciji, i obezbeđuju Kristini veliku podršku publike i medija. Kritičari o albumu “U nebranom groždu”: “Velikokalibarski, visokokaratni mejnstrim album!!!” -Aleksandar S. Janković, Yellow cab; ” Dosledno, autentično, ohrabrujuće umetničko delo!” – Aleksandar Žikić, Blic; “Kvalitetna ploča nežnih boja, kasnog letnjeg svetla kao da dolazi iznekog drugog vremena….”- Ivan Bevc, B92 Net. Kristina 2008. godine rađa cerku Taru, i pravi pauzu u svojoj karijeri. U pripremi je novi album i koncertna turneja.

 

foto : Ratomir Gavrilović – info : Sinša Mijatović

Nedavne objave