НОВОСАЂАНИН ТЕСЛА

Нови Сад, има и своје скривене (да не кажемo заборављене) брендове којим се такође може поносити. Некако је, у овим претоплим јулским данима пуним влаге, пренебрегнута чињеница да је 10. јула и рођени дан Николе Тесле, а да је истог дана, када је Тесла напунио 80 година, или, тачније, 1936, Градско Веће Новог Сада уприличило своју свечану седницу и, једногласно, прогласило великог научника ,,почасним грађанином Новог Сада,,. Николи је одмах, након завршетка седнице, послат телеграм у ,,Њујоркер,, хотел у Њујорку, у Америци.

Ево, били смо на Фрушкој Гори  и гледали са њених висова моћни Дунав како се полако повлачи поред њива и из кућа вредних паора у Черевићу и Беочину. Нeкако смо, изледа, већ навикли на разне недаће које нас често прате а, опет,  враћамо се у нормалу, у свкодневницу која, као за инат, не престаје да нас изненађује и то често непријатно, на нашу жалост. Ипак, ,,човек се навикне на све па и на своју болест,, кажу мудри људи. Тако се већина нас труди па и успева у свом науму да живот учини нормалнијим, прихватљивијим, радосним чак, откривајући и загледајући се у лепша лица Србије које је могуће наћи чак и без великог труда само ако се црне мисли и зла слутња некако заобиђе и, на тренутак бар, заборави.

Па тако и у Новом Саду окупираном ових дана младим људима са свих континената и ,,земаља у региону,, који су здушно, целу ноћ ,,ђускали на Ђави,, а у јутарњим сатима повлачили се у свој камп на обали већ мирног али још увек моћног Дунава, да би се поподне размилели по Граду и Сремским Карловцима, у групицама, смејући се и откривајући на сваком кораку ,,лепше лице Србије,, . Та лица девојака и младића заокупили су дужну пажњу српских и локалних медија јер је, како сви кажу, ,,EXIT,,  јединствен и оригинални бренд Србије. И јесте!

Међутим, Нови Сад, има и своје скривене (да не кажемо заборављене) брендове којим се такође може итекако поносити. Некако је, у овим претоплим јулским данима пуним влаге, пренебрегнута чињеница да је 10. јула и рођени дан Николе Тесле, а да је истог дана, када је Тесла напунио 80 година, или, тачније, 1936, Градско Веће Новог Сада уприличило своју свечану седницу и, једногласно,  прогласило великог научника ,,почасним грађанином Новог Сада,,. Николи је одмах, након завршетка седнице, послат телеграм у ,,Њујоркер,, хотел у Њујорку, у Америци.

Тако је Нови Сад, једини град на свету, ово своје високо  признање доделио  …великом сину нашег народа, једном од највећих научника и проналазача не само данашњице већ и читаве историје…    истакао је претседник Градског већа Новог Сада госп. др. Бранко Илић.

Овим поводом треба поменути и да је биста Николе Тесле постављена у холу Радио Новог Сада, доступна и видљива новинарима и гостима радија, а данашњи челници Града треба да размисле да ли је то довољно? Новосађани, не без разлога и поноса, називају свој Град ,,Српска Атина,, сигурно размишљају и, вероватно, имају  и идеја и предлога како да се, после седамдесет година и помало незаслужено избледелог сећања на овај гест ондашњих градских власти, стално потсећају на овај податак али тако  да и сваки путник намерник, откривајући делове богате историје ,,Неопланте,, , негде, на улици, тргу или парку, у близини  новосадске обале Дунава,  сусретне и  Николу Теслу на мермерном постаменту исписаним златним словима и то на посебом ,,спомен обележју,, личности која је толико тога вредног поклонила човечанству унапредила све оно што људска врста на нашој планети данас свакодневно користи.

 

То је наш прави и (можа) једини ,,светски а српски бренд,,.

 

У Новом Саду, јула 2010.године; Срђан Илић и Стане Рибич

фото: Мартин Цандир

Nedavne objave