НАЈБОЉИ ФИЛМ „ГОСПОДАР“ ЈУЛИЈА БИКОВА

У БЕОГРАДУ ЗАВРШЕН 52. МЕЂУНАРОДНИ ФИЛМСКИ ФЕС ТИВАЛ – ФЕСТ 2024

У великој Дворани МТС (ранији Дом синдиката), уз бројну публику и званица, доделом награда завршен је овогодишњи 52. међународни филмски фестивал – ФЕСТ 2024. По оцени жирија Главног такмичарског програма најбољи филм на 52. ФЕСТ-у је „Господар“ (руско-француско-швајцарска копродукција) режисера Јулија Бикова, а најбоље остварење овогодишњег издања је „Радничка класа иде у пакао“ Младена Ђорђевића. Овом филмском ствараоцу припала су  три признања, међу којима и  највредније, Београдски победник за најбољу режију.

На затварању на којем су се појавили многи званичници, режисери, глумци, чланови жирија и филмске екипе, гости  52, ФЕСТ-а приказан је филм „Руски конзул“ режисера Мирослава Лекића у којем је своју последњу улогу одиграо легендарни српски глумац, Жарко Лаушевић.

Награда београдског листа „Политика“, која носи назив по познатом филмском критичару „Милутин Чолић“ припала је режисеру најбољег српског филма у Фестовим програмима, Марку Ђорђевићу за филм „За данас толико“.

Образложивши своју одлуку, жирија, у којем је била Дувравка Лакић, некадашња новинарка и филмска критичарка листа „Политика“,  лауреат Марко Ђорђевић је рекао да га препоручује гледоцима јер је то истинита прича, да у филму играју одлични глумци, који ће их својим ролама одушевити.

Награду „Федора“ за најбољи евро-медитерански филм, који је приказан у Главном такмичарском програму је филм „Радничка класа иде у пакао“ режирао је српски аутор Младен Ђорђевић. Он се захвалио жирију и истакао да годинама реплицира са насловом филма Елија Петрија из 1971. г. који је носио наслов „Радничка класа иде у рај“. Иначе, филм „Радничка класа иде у пакао“ приказује сурову свакодневницу, то  је снажна социјална драма  у којем је осликана радничка класа и њена судбина у неолибералном капитализму, У филму играју многи познати глумци, међу њима се посебно истиче сјајна српска глумица Тамара Крцуновић, која је била и у конкуренцији за најбољу главну женску улогу на 52. ФЕСТ-у.

Публика бирајући најбољи филм одлучила се за филмско остварење „Света породица“ (Хрватска, Србија), коју је режирала Влатка Воркапић. Ауторка задовољна што је публика гласала за њен филм рекла је примајући награду, да је увек лепо кад ти публика додели награду, што је доказ да радиш за њу.

Награда филмских критичара „Небојша Ђукелић“ за најбољи филм у региону, који је приказан у Главном такмичарском рограму припала је за филм „Радничка класа иде у пакао“ режисера Младена Ђорђевића са сјајним глумицама Тамаром Крцуновић и Леоном Лучевом. Ова награда филмских критичара се по други пут нашла у рукама Младена Ђорђевића. Први пут је било када је награђен за филм „Живот и смрт порно банде“.

Жири Главнг  такмичарског програма, Радивоје Раша Буквић, глумац (председник жирија), Зринко Огреста, режисер, Наташа Бучар, директорка Словеначког филмског центра, Биљаана Максић, сценаристкиња и Марко Грабеш, глумац, донели су следеће одлуке на 52. ФЕСТ-у:

-Најбољи филм н 52. фест-у  је „Господар“, који је режирао Јуриј Биков. Филм је урађен у руско-француско-швајцарској копродуцији, има јасну, актуелну поруку. У филму живот  заједнице приватизује један човек, он контролише све сегменте живота, тражи да му појединци предају све чак и своје достојанство и слободу. Зато је порука филма унивезална и јасна.

Занимљиво је да је Јуриј Биков по други пут добио награду жирија Главног такмичарског програма ФЕСТ-а. Пре филма „Господар“  награђен ја за остварење „Будала“ („Дурак“).

-Награда за најбољу режију припала је режисеру Младену Ђорђевићу  за режију филма „Радничка класа иде у пакао“ (Србија, Грчка, Бугарска, Црна Гора, Хрватска, Румунија). Режисер је рекао, примајући награду,  да ју је посветио сарајевском глумцу Мирсаду Туки, који је преминуо месец дана пре светске премијере у Торонту прошле године. Иначе, сам филом је приказан на неколико  светских фествала, поред Торонта приказан је још у Талину, Гетеборгу …

-Награда за најбољи сценарио освојиле су Славица Шнур и Влатка Воркапић за филм „Света породица“. Примајући награду за најбољи сценарио, Влатка Воркапић  се захвалила Славици Шнур што јој је испричала једну истинуту животну причу, коју је она преточила у филмско дело, које ће имати своју публику.

-Награду за најбољу женску улогу добила је Ивана Вуковић за улогу у филму „За данас толико“. Глумица се, примајући награду у пуној МТС дворани, захвалила свима на подршци, сарадницима на филму, пријатељма и публици.

-Награду за  најбољу мушку улогу добио је Салех Бакри за филм „Наставник“.

-Нараду за најбољег дебитанта добила је режисерка Каталин Молдоваи за режију филма „Без ваздуха“, који је рађен у мађарско-румунској копродукцији. Она се, примајући нараду, захвалила екипи са којима је радила на филму, сарадницима, публици, организаторима 52. ФЕСТ-а у нади да ће имати слободу да сличне филмове ради и у будућности.

Филови на овогодишњем 52. ФЕСТ-у приказани су у 6 дворана и 8 биоскопских сала. Посебна пројекција била је у Центру „Сава“. ФЕСТ је званично затворио Југослав Пантелић, уметнички директор, подсетивши шта смо све  и које филмове видели на овом највећем међународном филмском фестивалу у региону, који има дугу традуцију више од пет деценија.

-Овај фестивал наставља да ради оно што му је дужност, а то је да покреће младе генерације ка његовом величанству – филму. Дивно је што Београд има ФЕСТ,  дивно је што имате младе људе који препознају привилегију да на једном месту можете за десет дана да се прошетате кроз све оно што је обележило филмску сезону за нама и што долази из свих крајева света – рекао је Југослав Пантелић.

После  свечане церемоније приказан је  филм „Руски конзул“ у којем своју последњу улогу одиграо је познати српски глумац Жарко Лаушевић. Филм је режирао Мирослав Лекић, а поред Лаушевића у филму играју: Небојша Дугалић, Паулина Манов, Светозар Цветковић, Висар Висхка, Даница Радуловић, Петар Зекавица, Мето Јовановски, Нада Мацанковић, Славиша Чуровић, Енвер Петровци, Тамара Алексић … Крај филма публика је поздравила дуготрајним  аплаузом и уз овације одајући тако пошту валиком глумцу Жарку Лаушевићу.

Свакодневно су се у Прес центру, који се налазио у МТС дворани одржавале конференције за  новинаре. Међу бројним конференцијама посебно издвајаму ону, коју је одржао Лордан Зафрановић. Он моментално ради на заваршетку култног филма „Дјеца Козаре“ и за који каже да је у продукцијском смислу светски филм  која  говори о страдањима Козарчана, посебно деце  у познатој нацистичкој офанзиви 1942. године током Другог светског рата. Филм је рађен по сценарију Арсена Диклића, чак је три пута на конкурсу за добијање новчаних средстава од Филмског ценра Србије одбијен. Ипак, он је коначно успео да прође конкурс и уз помоћ извршног продуцента окончао снимање филма. Зафрановић каже да је филм „Дјеца Козаре“ његово капитално дело, вероватно и последње, јер је реконтрукцијом историје направио филм у холивудском маниру. Свет мора да сазна путем овог филма (као што је деломично сазнао и преко филма „Дара из Јасеновца“) о срадањима и трагедији Срба токог Другог светског рата, посебно деце. Само у усташком логору током рата страдало је преко 23.000 деце, претежно српских дечака и девојчица.

На ФЕСТ-у је било многи истакнутих личности из света филма, политике уметносоти. Ни овог пута, као и раније, није могао да прође без познатог угоститеља и човека од филма, који је често био продуцент у филмској индустрији,  Добривоја Танасковића, познатијег као Ден Тана.

На  52. ФЕСТ-у представљена је књига „Слободан Новаковић – Личност као метафоа“, коју је приредио Слободанов син, Марко Новаковић, у знак сећања на свога оца који је био универзални уметник, бавио се филмом, књижевношћу, сликартвом и био спортски радник. Ова књига припада ФЕСТ-овој едицији „Фестових 50“ и до сада има осам издања између осталих и књиге о Емиру Кустурици, Горану Паскаљевићу, Небојши  Ђукелићу …

ФЕСТ је и ове године пружио прилику (од 4. до 7. фебруара) да гледаоци, који нису имали шансу да виде неке филмове дођу у биоскопске дворане и поново их виде и уживају у њима. Филмови су приказани  у Дворани културног центра Београда и у биоскопу Cineplexx Ušće Shoping Center, а публика је имала прилику да види филмове: „Краљичина игра“, „Црни чај“, „Зона интереса“, „Амерички зец“, „Чудовиште“, „Опало лишће“, „Присила“, „Зелена граница“ …

Текст, Зоран ЈАКШИЋ

Фото, ФЕСТ

Nedavne objave