16. ФИЛМСКИ И МУЗИЧКИ ФЕСТИВАЛ “КУСТЕНДОРФ”

ЕМИР КУСТУРИЦА КУЛТУРОМ СПАЈА ИСТОК И ЗАПАД

Од 25-ог до 29-тог јануара у Дрвенраду на Мокрој гори, у селу, које је прошле године проглашено за најлепше етно-село у свету под слоганом “Уметност изнад свега” одржаће се 16-ти међунаародни филмски и музички фестивал “Кустенфорф”. На овој једној од највећих филмских манистација у Србији, али, и у Европи, у такмичарском делу програма узеће учешће филмови из читавог света, из Изреала, Грчке, Чешке, Русије, Ирана, Мађарске, Узбекистана, Словачке, Монголије, Русије, Швајцарске, Србије… Значај ове јединствене некомерцијалне културне манифестације чији је оснивач велики српски  и светски награђивани на бројним филмским фестивалима, режисер, Емир Кустурица, који воли да га пријатељи ословљавају са Професор, културом спаја исток и запад, жели да пружи шансу младим и још недовољни афирмисаним ауторима да своја искуства и знање  размене са познатим уметницима, ауторима, из света филма, који ће бити присутни на Мећавнику.

На овом Фестивалу, како је рекао Професор, у оквиру програма “ Савремене тенденције” биће приказани филмови: италијанске режисерке Сузане Никјарели “Кјара”, Грегорија Грациозија из Бразила  “Тинитус”, јапанске режисерке Чије Хајакаве “План 75”, који је добитник  седам светских признања и између осталог је приказан прошле године у Кану, Паола Вирција “Суша”, Рубена Естлунда, добитника  награде “Златна палма” – “Троугао туге”.

У програму “Нови аутори” биће приказани филмови: “Коста Брава, Либан” Мунија Акла, “Свеједно да ли је време лепо” Карла Франћеиска Манатада, “Усековање”  Синише Цветића.

У такмичарском делу програма узеће учешће филмови из дваанест земаља су остварења: “Африкана” аутора Ане Ђамеши из Мађарске; “Више од живота” (Александра Лазаревски, Србија); “Електорбуги” (Валерија Кузњецова, Русија); “Касета” (Темур Мујродов, Узбегистан); “Кротки” (Јован Димовски, Србија); “Мајчина земља” (Хила Елена Ројземан, Израел); “На Крерковом трону” (Еви  Калојирополу, Грчка); “Обреди” (Дамјан Вонрашек, Чешка); “Писмо свињи” (Тал Кантор, Израел); “Поветарц” (Хамидреза Гасеми, Иран); “Путици, пажња” (Марек Моучка, Словачка); “Снег у септем,бру” (Дулма Пурев-Очир, Монголија); “Талпони” (Вања Виктор Кабир Тоњола, Швајцарска), “Фитнес Џим” (Огњен Исаиловић, Србија).

На конкурсу је учествовало 374 филма, а аутор најбољег оцењеног филма, по одлуци жирија,  добија награду “Златно јаје”, дугоплалсираном припада “Сребрно јаје”, а трећепласираном “Бронзано јаје”.

Колико је овај фестивал цењен у свету филма и музике најбоље говори податак, ко су били чланови жирија или почасни гости на “Кустедорфу”, Ево неких имена: добнитник Нобелове награде, аустријски писац, Петер Хандке (био предсеник жирија на 1-ом фестивалу 2008-ме године), Џим Џамуш (почасни гост 2009-те г..), Џони Деп (2010-те г.), Никита Михалков (2008-ме г.), те, Моика Белучи, Изабел Ипер, Стана Катић, Одри Талу, Андреј Кончаловски, Карл Баумагартнер, Ђан Лука Гаринели; Мирцан Сатрапи, Отокар Вавра, Асгар  Ферхаи, Беренас Бежо, Јан Хребејк…

На музичком делу фестивала до сада су наступила позната имене рок, поп и фолк-музике, Брајан Фери, Ник Мејсон и Дејви Гилмар из светки познате рок-групе “Пинк Флојд”, виолинииста светсгог гласа Немења Радуловић, српски рокери “Партибрејкерси”, Бора Чорба, Ана Поповић, ЛепА Лукић, многа културно-уметничка друштва, трубачи …

Емир Кустурица, који је основао Међународни филмски и музички фестивал “Кустендорф” водио се идејом да на једном месту окупи великане савременог ауторског  филма и младе још увек неафирмисане филмске ствараоце. Фестивал се одржава у Дрвенграду на Мокрој гори под покровитељством Министарства културе Републике Србије, организатор је “Раста интернешнал”. На оовом  Фестивалу нема црвеног тепиха, нема билборда, реклама, одржава се у граду, у којем су објекти, биоскопске, сале, куће … направљени од дрвета, зато се зове Дрвенград. Он има централи трг, као и  сваки град, само у њему се издваја у средишту црква Светог Саве. Поред тога има биоскопе, библиотеку, хотел, ресторане, спортске терене, базен, скијалиште, пијацу, обданиште, сауну, посластичарницу …

Дрвенград има неколико биоскопа. У биоскопу “Проклета авлија” се приказују филмови у оквиру такмичарског програма и одржавају се пројекције за програм“Савремене тенденције”. У биоскопу “Стенли Кјубик” се приказују филмови из програма “Ретроспектива великана”. Остали филмови се приказују у амфитеатру “Ноам Чомски”. После филмских представа, у поноћ се сваке вечери одржавају концерти познатих музичких група, солиста и инструменталиста.

Говорећи о Фестивалу, Емир Кустурица је рекао да ова смотра филмова покушава да изгубљено, мрвице са стола, које су заборављене, прикупи и да направи спој истока и запада.

Говорећи о предстојећем 16-том међународном фестивалу филма и музике на конмференцији за новинаре прослављени Професор је рекао:

-Захваљујући држави ми можемо да доведемо студенте  из Монглије, Аустралије, из најудаљенијих тачака  и да тако правимо оно што у свету тржишта може да направи велика корпорација. Србија је тренутно позната по том  што се не држи слогана “ако ниси са мном, против мене си”, што је стари колонијали рецепт. Србија је земља у којој свашта може да се каже и изгледа и да се уради.

 

За Српску ТВ Чикаго, текст Зоран ЈАКШИЋ

Фотографије: прес-служба са 15. Кустендорфа

Nedavne objave