ИРИНА РАЈЛИЋ ДРЖАВНА ПРВАКИЊА У ШАХУ У КАТЕГОРИЈИ ДЕВОЈЧИЦА ДО 10 ГОДИНА

Освајањем првог места на 15. Кадетском фестивалу, Ирина се директно пласирала на Светско кадетско првенство (Грузија, 15-28. септембар 2022.), као и на Европско кадетско првенство (Турска, новембар 2022.)

Ирина Рајлић, државна првакиња у шаху у категорији девојчица до 10 година, рођена је 2012. године. Ученица је ОШ „Јанко Веселиновић“ у Београду, где је са свим петицама завршила трећи разред.

Ирина је заволела шах захваљујући старијем брату Борису који се такође бави овим спортом и уз ког је научила прве потезе већ са 5 и по година. Са непуних шест година учествовала је на својим првим шаховским турнирима и веома брзо почела да ниже успехе. У својој колекцији Ирина већ има бројне пехаре и више од 40 медаља.
Наступа за ШК „Никола Тесла“ а тренер јој је Иван Хржић.

Највећи успеси:

  • Првакиња Србије у стандардном шаху у конкуренцији девојчица до 10 година на кадетском фестивалу Србије (29. април – 03. мај 2022.)
  • Првакиња Србије у конкуренцији девојчица до 10 година у брзопотезном шаху, одржаном у Новом Саду (28. април 2022.)
  • Првакиња Београда у конкуренцији девојчица до 10 година у стандардном шаху (17. април 2022.)
  • Друго место на Републичком првенству ученика основних школа, одржаном у Старој Пазови (9. април 2022.)
  • Прво место на Спортским играма младих – Београд (март 2022)
  • Члан репрезентације Србије на Првенству Европе за младе у убрзаном и брзопотезном шаху одржаном у Новом Саду (децембар 2021)
  • Прво место на Републичком првенству ученика основних школа, одржаном у Београду (мај 2021)
  • Прво место на Градском првенству ученика основних школа (мај 2021)
  • Друго место на 14. Кадетском фестивалу Србије у убрзаном шаху, одржаном у Суботици (април 2021)
  • Првакиња Београда у убрзаном шаху у конкуренцији девојчица до 8 година (децембар 2019)
  • Првакиња Београда у стандардном шаху у конкуренцији девојчица до 8 година (фебруар 2020)
  • Бројни успеси на шаховским турнирима у организацији шаховских клубова, широм Србије

Освајањем првог места на 15. Кадетском фестивалу, Ирина се директно пласирала на Светско кадетско првенство (Грузија, 15-28. септембар 2022.), као и на Европско кадетско првенство (Турска, новембар 2022.).

Омиљени шахиста јој је Гари Каспаров. Што се тиче будућих шаховских циљева, Ирина је тренутно фокусирана на Светско првенство које ће бити одржано у другој половини септембра у Грузији, а такође и на Европско првенство у Турској. Ирина зна да ће конкуренција на овим такмичењима бити јака, али верује у себе и нада се добром резултату.
Циљ јој је да из године у годину напредује и буде све боља у игри у којој ужива.

Хоби: Ирина активно игра одбојку и веома је успешна и у овом спорту. Такође ужива и у скијању, а у слободно време воли да црта и слика.

Порука вршњацима:
„Шах је за мене игра у којој уживам и којој се радујем. Захваљујући шаху, упознала сам пуно нових другара и често сам путовала. Поручила бих свој деци да почну да играју шах, јер је занимљив и доноси много лепих ствари.“

извор Beochhess.rs

фото : интернет и принт скрин Пинк

За Иринино учешће на светском кадетском првенству у Грузији потребна су средства како би се покрили трошкови за пут и смештај. Спонзори и сви који желе да подрже нјено ућешће на светском првенству могу се јавити редакцији Српске Телевизије на емаил stvserbia@gmail.com

Nedavne objave