СОПОТ, 49-ТИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ СОФЕСТ

ДОДЕЉЕНА НАГРАДА – ГРАН ПРИ ФИЛМУ „АЈВАР“

Познато је да је Србија земља филмских фестивала. Још за време претходне Југославије на Пулском фестивалу свааке године је било обично око четири петине филмских остварења,  која су долазила из Србије. Тако је некад било, тако је и сада. Захваљујући Филмском центру, а и многим  продуцентима,  током године у Србији се произведе на десетине документарних филмова и бројна дугометражна остварења.

Најпознатији међу  српским фестивалима је ФЕСТ, који има репутацију као један од најбољих међународних филмских фестивала, не само у Европи, већ и у свету. ФЕСТ ће следеће године обележити редак јубилеј – 50-ту годишњицу постојања. Велику репутацију има и Фестивал европског филма, који се одржава ове године по 28-ми пут на Палићу. Ту су и познати Филмски сусрети у Нишу, који ће се ове године одржати 56-ти пут, па, Фестивал филмског сценарија у Врњачкој Бањи, који ће ове године забележити 45-то издање.Један од млађих фестивала је Лесковачки интернационални фестивал филмске режије, ове године забележиће 14-то издање. И на крају, најмлађи је Сомборски филмски фестивал, који се ове године одржао трећи пут!

Београдска градска општина Сопот може се похвалити да има један од најпрестижнијих филмских фестивала у Србији – СОФЕСТ. Као и ФЕСТ, и СОФЕСТ, је ове године одржан  49-ти пут. Овогодишњи СОФЕСТ био је од 11-тог до 17-тог јула, на којем су присуствовали најпознатији српски глумци и филмски ствараоци. Последњег дана, у суботу, 17-тог јула је одржана свечана додела награда 49-ог издања филмског фестивала у Сопоту. који је реализован у продукцији Центра београдских фестивала (/ЦЕБЕФ), уз сарадњу са Центром за културу Сопот.

Жири такмичарског програма 49. филмског фестивала у Сопоту у саставу: Јован Марковић, сценариста (председник), Слободан Скерлић, редитељ и Милан Никодијевић, продуцент; доделио је следеће награде:

Награда ГРАН ПРИ фестивала додељена је продуценткињи филма „АЈВАР“ (режија Ана Мариа Роси, у продукцији Биберче продакшн), за мелодрамски интонирану причу, написану и реализовану ван стереотипа, која нам на свеж и оригиналан начин показује крај једне љубави и на аутентичан начин третира поменути жанр у срспкој кинематографији.

Награда је уручена продуценткињи Николини Вучетић Зечевић, која се захвалила свима у име целе екипе филма „Ајвар“.

Награда за најбољу режију додељена је Срдану Голубовићу за Филм „ОТАЦ“ у којем, узимајући стварни догађај као повод да нам исприча сурову причу о борби оца за старатељство над децом, Голубовић гради надасве поетичну причу, универзално разумљиву, од Енкориџа до Варварина. Он сликама, конзистетно и стилски уједначено исписује ову причу показујући, са једне стране љубав и решеност, а са друге бирократску бездушност.

Испред куће „Баш Челик“ Нина Стојадиновић је прочитала говор Срдана Голубовића:

„Долазио сам на ваш Фестивал као дете. Посебно ценим чињеницу да је Фестивал настао на идеји и традицији антифашизма. Данас је фестивал изузетно важан, не само за средину у којој се дешава, већ за целокупну домаћу филмску сцену. Изузетно сам почаствован наградом за режију на вашем фестивалу. Свима честитам на истрајности и желим још пуно успешних фестивала“ – казала је Стојадиновић

Награда „Мира Ступица” за најбољу женску улогу додељена је Михаели Стаменковић за филм „ПРОЛЕЋНА ПЕСМА“ (у режији Наталије Аврамовић) за аутентичан стил глуме и бескомпромисност у избору средстава којим нам храбро интерпретира лик младе редитељке, самохране мајке Петре која покушава да нормализује живот после развода. Стаменковић је успела да изведе бравуру, а целом филму да нову дубину и квалитет.

Михаела Стаменковић је изјавила примајући награду:

„Ово је моја прва награда, а пошто је то статуа слободе,желим да кажем да читав свој живот тежимо ка слободи, и тако треба да наставимо. Поштујте туђу слободу и хвала!“

Награда „Бата Живојиновић” за најбољу мушку улогу додељена је ФИЛИПУ ЂУРИЋУ за филм „МОЈ ЈУТАРЊИ СМЕХ“ (у режији Марка Ђорђевића) за надахнуту глуму, у интерпретацији лика тридесетогодишњег Дејана, који закаснело одраста, никако се не види као глума, већ као интимна и заиста проживљена истина читаве генерације.

Награду је примио редитељ филма Марко Ђорђевић, који је на шаљив начин прочитао говор Филипа Ђурића :

„Овај говор бих желео да посветим свима онима који су одлучили да из непознатих разлога баш мени уруче ову награду у овој спектакуларној конкуренцији, која од сада мојој маленкости постаје изузетно драга.”

Жири публике доделио је НАГРАДУ ПУБЛИКЕ филму „РЕАЛНА ПРИЧА“ у режији Гордана Кичића.

Редитељ и главни глумац, Гордан Кичић, изјавио је примајући награду:

“Хвала вам пуно, велико ми је задовољство што сам добио баш ову награду, јер је она мени највреднија. Када правимо филмове, правимо их за себе са потребом да испричамо неке приче које нама значе, али и са потребом и интенцијом да се то публици допадне.”

У понедељак, 19. јула у у овиру програма СОФЕСТ ПЛУС публика је у Дому омладине Београда могла бесплатно да погледа награђене филмове:Пролећна песма“, „Мој јутарни смех“, „Ајвар“ и „Отац“.

Припремио, Зоран ЈАКШИЋ

Фотографије: Софест

Nedavne objave