ПАТРИЈАРХ СРПСКИ Г. ПОРФИРИЈЕ У ПОСЕТИ ЈАГОДИНИ

ВЕРА ЈЕ ТЕМЕЉ НАШЕГ ЖИВОТА

У  среду седмог јула  скоро пет хиљада људи у селу Кончарево, крај Јагодине, је дочекало патријарха Српске православне цркве, Његову светост г. Порфирија, који је у православном хришћанском Храму Светог Јована Крститеља служио Свету архијерејску литургјију заједно са владиком шумадијским Јованом и свештенством јагодинским, поводом сеоске крсне славе Светог Јована Крститеља. Поред председника Скупштине Србије г. Ивице Дачића, литургији су присуствовали, републички народни посланик и председник Градске скупштине Јагодина, иначе, ктитор Храма, г. Драган Марковић Палма, који је подигао ову свету цркву са породицом, те саветник руског амбасадора у Београду Владлен Зеленин, градоначелник Источног Сарајева, г. Љубиша Ћосић и велики број верника из Јагодине, околних села и централне Србије.

Обраћајући се сабраним верницима испред Храма Светог Јована Крститеља, Његова светост  патријарх српски г. Порфирије је беседио:

 

-Ја се радујем неизмерно што сам данас на празник Светог Јована Крститеља заједно са вама у храму, да се заједно молимо Богу и да једни друге сретнемо, да видимо погледе, да видимо лица једни другима и да разумемо шта је то што је најдубља потреба сваког од нас појединачно и свих нас заједно, читавог нашег народа, али и читавог света, а то је вера. Данас када говоримо о вери, без обзира на то што можда понекад логички параметри и спољашне чињенице указују на то да не бисмо требали да имамо поверења у Бога, а онда да не бисмо требали да имамо поверење и веру једни у друге, вера је темељ живота. Не постоји то што Господ не може учинити, учинио је и то да је постао један од нас и да је пострадао за нас и у наше име и да је победио нашег највећег непријатеља, а то је смрт. Ако гледамо очима вере морамо истаћи да је вера темељ, да је вера основ нашег живота. Уосталом, без вере није могуће направити ниједан корак у своме животу. Човек без вере не може бити човеком. Без вере у комшију и без међуосбног поверења не може бити складног и нормалног живота. Ми сви тежимо ка савршенству, а то је заједница са Богом. Није Бог тај који кажњава, јер ако не живимо у складу са јеванђељем Божијим, онда не живимо у складу са здрављем. Бог је увек са нама, без обзира да ли га видимо или да ли га осећамо. Хвала вам на љубави, хвала Јагодини, хвала Шумадији, хвала Моравском крају што сте ме овако дочекали, у нади да ћемо се и убудуће окупљати у храмовима и око храмова.

Председник Скупштине Србије г. Ивица Дачић, председник СПС, је рекао:

-Овај дан је сам по себи веома важан, јер је постао део традиције овог краја и читавог региона. А данас је он посебан доласком српског патријарха Порфирија и то је најбољи показатељ колико се вреднује и то неко опредељење власти у овом крају и самог Драгана Марковића Палме, који је са својом породицом саградио овај храм посвећен Светом Јовану Крститељу. Најважније од свега је то да сви заједно, са вредностима које имамо, будемо на Христовом путу, односно да се боримо да те вредности реализујемо у пракси.

Домаћин свечаности поводом крсне славе села Кончарева, Светог Јована Крститеља г. Драган Марковић Палма, републички народни посланик и председник ЈС у свом обраћању сабраним верницима и гостима је изјавио:

-Данас је велки дан за Јагодину и велики дан за Кончарево. Ја желим да се захвалим Његовој светости патријарху Порфирију што је одвојио време да дође у наше село, где последње 23 године сеоску крсну славу Светог Јована Крститеља обележавамо спортско – културном манифестацијом на стадиону у Кончареву, када смо  угостили 22 кик-бокс репрезентације из целог света од Русије до Сједињених Америчких Држава. Ове године због пандемије спортске манифестације неће бити, али ми смо посебно почаствовани што је данас, на дан Светог Јована Крститеља, у храм посвећен овом свецу дошао српски патријарх. Ми смо на Христовом путу, али смо и на европском путу. …

Ако створимо услове да наши верници имају где да одлазе, онда то више није само традиција или да славимо славу зато што је наш деда славио, већ да верујемо у то што радимо, да духовно осећамо славе које славимо и све српске православне празнике. Црква у мом животу и животу моје породице и највећег дела грађана Србије је у души. Ми цркву морамо да слушамо и не само да слушамо, него да радимо заједно са црквом. Овај храм је саградила моја породица и предузеће у власништву моје породице које ради 40 година. Када направите фабрику, ту може да технологија застари и да се фабрика угаси, али црква је вечна. Град Јагодина и цела Србија имају одличан економски напредак. Тамо где се праве школе, вртићи, фабрике, где се развија туризам, тај град и та држава имају добру будућност, а црква увек подржава оно што је добро за грађане и државу. Ја и моја породица смо изузетно почаствовани што смо данас секли славски колач са нашим патријархом и то је посебна част за моје унуке, моје синове, снаје, супругу и мајку. Ми поштујемо све вере, али оно што је наше ми то морамо да сачувамо. Српску веру, српску ношњу, српско коло, то нико никада не може да нам одузме. И никада нећемо признати такозвано независно Косово иако је велики притисак дела међународне заједнице,

Након литургије и сечење славског колача, патријарх српски г. Порфирије је у пратњи епископа шумадијског г.  Јована и г. Драгана Марковића Палме и његове породице обишао велелепну унутрашњост Храма Светог Јована Крститеља у Кончареву и био веома задовољан и срећан што је имао прилику да види овај прелепи правослалвни хришћански Храм осликан иконама и најзначајнијим светим личностима и личностима из српске богате историје, која траје више од осам векова.

Занимљиво је да г. Драган Марковић Палма, ктитор Храма Светог Јована Крститеља, као што то су чинили многи дародаваоци, није осликан у овој светој цркви. Разлог због којег је то учинио нисмо дознали, али, верујемо да је у питању скромност. Јер г. Драган Марковић Палма сматара да светиња, Храм Светог Јована Крститеља не припада само њему и његовој породици већ свом верујућем народу, Кончарева, Јагодине, Поморавља, Србије, али, и свим  верницима намерницима који желе да га посете, диве се његовој лепоти и проведу извесно време у њему, у молитви, миру  и тишини.

 

За Српску ТВ Чикаго, припремио, Зоран ЈАКШИЋ

Фотографије: ТВ Палма Плус Јагодина

Nedavne objave