САБОР НАРОДНЕ МУЗИКЕ СРБИЈЕ 2019

ИВАНА ШАШИЋ И ХАСАН ДУДИЋ ПОБЕДНИЦИ

Радио телевизија Србије и Савез естрадно-музичких уметника Србије (СЕМУС) су заједничким снагама недавно организовали Први  сабор народне музике Србије у Београду уз учешће двадесет и четири извођача, који су отпевали нове песме компоноване у духу традиционалног мелоса. Фестивал се одржао у студију 8  Радио телевизије Србије на Кошутњаку и преношен је уживо. Програм јавног сервиса Србије могли су да прате  љубитљи народне музике у Србији у директном преносу на РТС- у и наши земљаци у расејању  широм света, путем  сателита.

Публика је имала прилику да чује дведесет и четири нове народне песме . Радио телевизија Србије и Савез естрадно-музичких уметника Србије су, поред више познатих извођача и аутора, пружили шансу младим и талентованим певачима, композиторима, текстописцима и аранжерима. Да је и „стара гарда“ аутора овај Сабор народне музике Србије примила са одбравањем најбољи је доказ да су многи истакнути композитори учествовали у надметању са младим снагама. Међу њима треба истаћи легендарног Радослава Граића, који је на многим ранијим фестивалима побеђивао а неке његове песме су увршћене међу најлепшим  и најквалитетнијим композицијама у српској народној музици. Поред Радослава Граића на Сабору са својом композицијама су се појавили: врсни хит-мајсор  Драган Александрић један од најпродуктивнијих композитор у Србији када је у питању народна музика, Милутин Поповић Захар који је својим песмама оставио дугок траг у музици, па, Новица Неговановић, Хасан Дудић, Злаја Тимотић, Љубо Кешељ, Бата Ђевић, Раде Радивојевић, Беки Бекић, Миљко  Витезовић, Зоран Влајић …

Водитељи су били:  Марија Поповић, Бојана Марковић, Милица Гацин и Ненад Камиџорац.

За најбоље композиције и ауторе предиђене су и новчане награде, плакете и дипломе. За прво место,  најбоља композиција добила је 350.000 РСД,  друго место – 250.000 РСД, а треће – 180.000 РСД, док за најбољи текст и аранжмман награда је износила – 100.000 РСД.

О победнику су одлучивали гласови публике (СМС порукама) и стручни жири. Гласало се по „евровизијском принципу“, по оном како  се гласа на такмичењу за „Песму Евровизије“. Сав приход путем СМС-а ишао је у хуманитарне сврхе.

У ревијалном делу Сабора народне музике Србије наступили у: Драгана Мирковић, Снежана Ђуришић, Ана Бекута и Маринко Роквић. Певаче су током вечери пратили Народни оркестар РТС под управом Синише Вићентијевића и Саборски оркестар, којим је дириговао Зоран Влајић. Исте вечери, Савез естрадино-музичких уметника Србије је доделио више награда истакнутим музичким уметницима под називом: „Национални естрадно-музички уметник Србије“.

foto rts planeta

На основу гласова публике (СМС поруке) и одлуке стручног жирија (Александар Сања Илић председник, Мерима Његомир, Весна Змијанац, Влада Пановић, Неда Украден) прво место заузела је, са тим и победник Првог сабора  народне музике Србије (350.000 РСД) постала је композиција ХАСАНА  ДУДИЋА  „ЈА САМ ЖЕНА, НИСАМ  СТЕНА“, коју је интерпретирала ИВАНА ШАШИЋ. Друго место (250.000 РСД) освојила је песма КРСТЕ СТАНКОВИЋА ЊЕЊУЛОВИЋА И ДРАГАНЕ МАРИНОВИЋ СИМОНОВИЋ,  „ЛЕПА СТАНА“, коју је отпевао НЕМАЊА МАКСИМОВИЋ, док је треће место припало нумери РАДОСЛАВА ГРАИЋА „РАСТИ МОЈ ЗЕЛЕНИ БОРЕ“, коју је извео НИКОЛА ЗЕКИЋ.

Стручни ауторски жири, кога су сачињавали: текстописац Марина Туцаковић,  композитоор  и аранжер Слободан Марковић и Зоран Дашић, текстописац, композитор и инструменталиста,  додели су награде за текст и аранжман.  За текст песме „КАД СЕ ДУША НА ЖИЦУ ПОСЕЧЕ“, коју је отпевао ЂОРЂЕ ЧАВИЋ, награду је освојио НЕМАЊА РАДИВОЈШИЋ.  Познати инструменталиста ЗОРАН ВЛАЈИЋ  је добио награду за најбољи аранжман композиције „СВЕДОК ЉУБАВИ“, коју је интерпретирао КАЛЕ ДИЈАМАНТ.

У  незаборавној гламурозној вечери, која је трајала чак четири сата (!?), уз сценографију РТС, којој могу позавидети и најпознатији светски шоу-спектакли позната певачица народне музике ДРАГАНА МИРКОВИЋ је као најмлађи извођач добила признање за ЖИВОТНО ДЕЛО! Награду јој је предао г. ДРАГИША ГОЛУБОВИЋ ГОЛУБ, председник Савеза естрадно-музичких уметника Србије.

СЕМУС је доделио и неколико признања заслужним великанима музичке сцене у категорији: „Национални естрадно-музички уметник Србије“. Ову награду су добили: дугогодишњи  диригент џез-оркестра РТС-а ЉУБИША БУБИША СИМИЋ,  виолиниста Народног оркестра Радио Београда – БРАНКО БЕЛОБРК, инструменталиста и композитор ЉУБИША ПАВКОВИЋ, НЕДЕЉКО БИЛКИЋ певач који је три пута побеђива на Београдском сабору, снимио 30 ЛП и преко стотину синглова, истакнута певачица народне музике ЛЕПА ЛУКИЋ, која је током своје дуге и богате певачке каријере отпевала многе хитове.

Takmičarske kompozicije:

  1. “Lepa Stana” – Nemanja Maksimović
    Muzika: Krsta Stanković Njenjulović, Dragana Marinović Simonović; Tekst: Krsta Stanković Njenjulović;
    2. “Svedok ljubavi” – Stanoje Stanković – Kale dijamant
    Muzika: Zoran Vlajić; Tekst: Dilvad Felić Dado;
    3. “Sever Jug” – Vesna Dimić
    Muzika: Ljubo Kešelj; Tekst: Vladimir Grujić;
    4. “Sve je tebi oprošteno” – Nenad Milevski
    Muzika i tekst: Bata Đević;
    5. “Snove vam ne dam” – Todor Maletin
    Muzika i tekst: Todor Maletin;
    6. “Rasti moj zeleni bore” – Nikola Zekić
    Muzika i tekst: Radoslav Graić;
    7. “Majko sudbino” – Bane Mojićević
    Muzika: Bane Mojićević; Tekst: Mirko Šenkovski Džeronimo;
    8. “Hej živote tugo moja” – Irina Arsenijević
    Muzika: Aleksandar Kovačević; Tekst: Slađana Kovačević;
    9. “Ako nam je tako suđeno” – Renato Henc
    Muzika: Rade Radivojević; Tekst: Rade Vučković;
    10. “Napiši pesmu” – Mirjana Aleksić
    Muzika: Milutin Popović Zahar; Tekst: Marija Popović;
    11. “Prva ljubav” – Biljana Prokić
    Muzika: Beki Bekić; Tekst: Miodrag Radomirović;
    12. “Konačno” – Maja Lazović
    Muzika: Novica Negovanović; Tekst: Ruždija Krupa;
  2. “Više se ne borim” – Nada Jovanović
    Muzika: Ana Aleksandrov; Tekst: Dilvad Felić Dado;
    14. “Od Požege do Šargana” – Bojana Bogosavljević
    Muzika i tekst: Dragan Nikolić;
    15. “Đe me ljubav vodi” – Jadranka Barjaktarović
    Muzika i tekst: Zoran Raičević;
    16. “Kad se duša na žicu poseče” – Đorđe Čavić
    Muzika: Đorđe Čavić; Tekst: Nemanja Radivojšić;
    17. “Hladne ruke, tužne oči” – Biljana Petković
    Muzika i tekst: Miljko Vitezović;
    18. “Čekaj me” – Nemanja Kujundžić
    Muzika: Milenko Božić; Tekst: Novica Kostić;
    19. “Ja sam žena, nisam stena” – Ivana Šašić
    Muzika: Hasan Dudić; Tekst: Hasan Dudić;
    20. “Ljuta rakija” – Mića Rašić
    Muzika: Dragan Aleksandrić; Tekst: Rosa Mladenović;
    21. “Hvala ti jedina moja” – Dragi Domić
    Muzika: Dragan Aleksandrić; Tekst: Mila Janković;
    22. “Anestetik” – Mlađen Tošović
    Muzika: Zlaja Timotić, Branislav Milinković; Tekst: Jovan Peurača;
    23. “Bože, kakva žena” – Acko Nezirović
    Muzika: Zoran Vlajić; Tekst: Dilvad Felić Dado;
    24. “Komšika” – “Akademci”
    Muzika i tekst: Goran Lilić

За Српску ТВ Чикаго припремио: Зоран ЈАКШИЋ

Фотографије: РТС

Nedavne objave