ЈУБИЛЕЈ ЛИКОВНЕ КОЛОНИЈЕ “МИНА ВУКОМАНОВИЋ КАРАЏИЋ” САВИНАЦ

ДВАДЕСЕТ И ПЕТ ГОДИНА УСПЕШНОГ РАДА

Под покровитељством Министарства одбране Републике Србије, Управа за односе са јавношћу, Медија центра “Одбрана” и Културног центра Горњи Милановац у београдском Дому Војске Србије је недавно одржана изложба, избор ратова из збирке Ликовне колоније “Мина Вукомановић Караџић” Савинац, која ове године обележава двадесет и пет година  успешног рада.

Ликовна колонија је основана јуна 1994. године поводом стоте годишњице од смрти познате српске сликарке Вилхелмине Мине Караџић Вукомановић (12. јул 1828, Беч – 12. јун 1894, Беч) а у организацији Скупштине општине Горњи Милановац и Музеја рудничко-таковскога краја. Године 2005. Колонија је поверена Културном центру Горњи Милановац. Мина је сахрањена у месту одржавања Колоније, у цркви Светог Саве на Савинцу, гробној цркви познате породице Вукомановић из оближњих Срезојеваца. Колонија је позната по томе што није ограничена само на место Савиннац у којем  је основана. Уз то организатор за сликаре приређује посете познатим историјским и културним местима, манастирима Враћевшници, Вујну, Милошевој кући у Горњој Црнући, Брусници, Такову, Срезојевцима , Руднику, Равној Гори, Коштунићима  …

Мина је била седмо дете Вука Стефановића Караџића (6. новембар 1787. г, Тршић – 7. фебруар 1864. г, Беч), најзначајније личности српске књижевности. Вук је био и филолог, реформатор српског језика, сакупљач народних умотоворина и писац првог српског речника. Караџић и Ана Марија Краус са којом је био у браку, имали  су тринаесторо деце, једанаесторо их је преминуло у детињству,  а само су Мина и Димитрије (млађи од ње) преживели.

Мина није доживела славу славног оца, али је оставила траг у сликарству, била је афирмисани сликар српског романтизма. Бавила се и музиком, па, и књижевношћу.  Катарина Ивановић, Полексија Тодоровић и Мина Караџић су биле три најпознатије српске сликарке деветнаестог века.

Сликарство је Мини Караџић била велика љубав.  Сачувано је њених двадесетак радова, углавном сви потичу из пете деценије њеног живота. У првом раздобљу Минино сликарство има елементе класицизма, док у другој фази за њене радове се може рећи да су чист романтизам.

Ликовна колоника “Мина Вукомановић Караџић” Савинац за двадесет и пет година рада угостила је преко сто седамдесет уметника из Републике Српске, Црне Горе и иностранства, остварено је преко четири стотине сликарских дела. Своје радове у Београду у Малој галерији изложили су: Грујица Лазаревић, Зоран Рајковић, Божидар Божа Продановић, Невенка Рајковић, Милан Милетић, Марко Ковачевић, Бранко Димитријевић, Слободан Боб Ђурђевић, Миљана Драшковић, Драган Ђукић, Бранко Никитовић, Никола Вучин, Ђерђи Ачаји, Милета Продановић, Слободанка Боба Николић, Вељко Ђурђеђвић, Ивана М. Рацић, Шредраг Пеђа Милошевић, Чедомир Васић, Јелена Трајковић, Марија Тошић, Гордана Гајовић Зиндовић, Виктор Шкрабањ, Марија Рајковић, Александар Јовановић Бириљ

Ликовна колонија “Мина Вукомановић Караџић” Савинац је за протеклих двадесет и пет година постигла завидне резултате и за ово време постала једна од најзачајнијих културних институција не само у Горњем Милановцу и околини већ и у целој Србији. Од ове Колоније и у будућности треба очекивати још веће  резултате и на међународном плану.

 

За Српску ТВ Чикаго, текст и фото: Зоран ЈАКШИЋ

Nedavne objave