СНИМА СЕ ФИЛМ О НИКОЛИ ТЕСЛИ: ПИШЕ ЗОРАН ЈАКШИЋ

СРПСКИ НАУЧНИК БИО У СРБИЈИ И БЕОГРАДУ 1892. ГОДИНЕ

Најзад, и то да нам се догоди! Лепа вест за Србију и поштовалаца лика и дела највећег српског научника икада, Николе Тесле (1856 – 1943), који је био дуго у запећку српских филмских радника код нас. У наредне три године, коначно, снимаће се филм о најпознатијем  и најславнијем српском  научнику светског гласа, Николи Тесли! Наш генијали научник, један од највећих умова света, проналазач у области електротехнике, чувен по најзначајнијем изуму:  пројектовање модерног система напајања наизмненичном струјом и још 700 патената.

Tesla-skulptura-rad-Stena-Vatsa

Многи у свету својатају Николу Теслу, снимају или су снимали игране и документарне филмове, а ми? Ми смо увек били на репу догађаја, не само када је у питању највећи српски научник, већ  и други великани, Михајло Пупин, Милутин Миланковић …

Не знамо каква ће тема бити филма и чиме ће се водити филмски ствараоци, али, мислимо  да би требало више да обраде сценаристи догађаје који су везани за Николу Теслу и његов долазак у Србију и Београд 1992. г, али и искуства које је имао са Матицом српском и Српском краљевском  академијом. У Београду је посетио Велику школу где је одржао предавање студентима. Некадашње српске научнообразовне институције нису увек биле наклоњене према њему. Какав је био човек доказ је да им није никад замерио. Никола Тесла је имао лоше искуство са Матицом српском, па са Српском  краљевском академијом.

Но, пођимо редом.

Никола Тесла је рођен 10. јула 1956. г. у Смиљану (Аустроугарска, Војна крајина). Отац Милутин му је био  свештеник. Мајка Георгина је била вредна и креативна домаћица, па се сматра да је велики таленат за стварање и истраживање  изумима наследио од ње. Тесла је имао брата Данета и сестре Ангелину и Милку. После првог разреда основне школе, коју је похађао у Смиљану, преостала три разреда и трогодишњу Нижу реалну гимназију завршио је у Госпићу. Вишу реалну гимназију (три године) завршио је у Карловцу са  седамнаест година, 1873. г. Због крхког здравља паузира две године па са 19 година иде на студије у Грац где се уписује у Политехничку школу као стипедниста Царско-краљевске генерал-команде.

Пошто му је после прве године укинута стипендија он се као Србин 14. октобра 1976. г. обратио за новчану помоћ Матици српској (основана 1826. г. у Пешти, а пресељена у Нови Сад 1864. г) у нади да ће добити стипендију како би наставио студије. Тада се Нови Сад налазио званично у Аустроугарској царевини, а незванично у Српском Војводству. Међутим, новчану помоћ није добио, као ни две године касније (1. септембра 1878. г.) Ипак, то га није сломило да наставља да се усавршава путујући по свету (Праг, Будимпешта, Париз, Стразбург), да би се обрео у Сједињеним  Државама 6. јуна 1884. г.  где се запослио у компанији „Едисонове машине“, власништво тада већ афирмисаног физичара и проналазача Томаса Алва Едисона (1847 – 1931).

Иако је  своје највеће изуме створио у иностранству, највише у САД, он је увек наглашавао да је Србин. Вукла га је жеља да посети Србију. Тако је три дана,  од 1. до 3. (17. до 19.) јуна 1892. г. боравио у Београду, годину дана касније пошто је добио америчко држављанство. Теслу је позвао Ђорђе Станојевић (1833 – 1921), познати српски физичар, професор Велике школе и ректор Београдског унивезитета. На почетку славе, тада Николу Теслу,  тридесетшестогодишњег научника је на београдској Железничкој станици дочекала велика маса људи.

Иако млад научник имао је визију о будућим својим изумима значајним за човечанство. Обраћајући се Београђанима, Тесла је, као поносан Србин, присутним рекао:

-Ја се осећам много више него што могу да кажем. Стога вас молим да јачину мојих осећања не мерите по слабости  мојих речи. Истргнут сам од послова да овамо дођем још не могу да се ослободим мисли и идеја које ме, ево, и овде прате. У мени има нешто што не може бити обмана, као што чешће бива код младих, одушевљених људи, али ако будем сретан да остварим неке од мојих идеала – то ће бити  доброчинство за цело човечанство. Ако се те моје наде испуне, најслађа мисао биће ми та: да је то дело једног Србина. Живело Српство!

Током боравка у Београду Никола Тесла је одсео у хотелу „Империјал“. Сутрадан га је  примо краљ Александар Обреновић (1876 – 1903), малолетни суверен Краљевине Србије, која је постала краљевна десет година раније 1882.  г. Краљ је одликовао нашег научника  Орденом Светог Саве другог степена. Педесет година касније, 1942. г. у Њујорку Никола Тесла ће се срести  са другим српским сувереном, овог пута са Петром II Карађорђевићем, краљем Југославије у изгнанству.

Да је Никола Тесла волео Србију и био велики Србин најбољи доказ је да је приликом посете Београду обилазећи Велику школу (данашња зграда Ректората) одржао говор студентима и професорима. Том приликом присутним у овој високонаоучнообразовној институцији је рекао:

-Ја сам, као што видите и чујете, остао Србин и преко мора, где се испитивањима бавим. То  исто треба да будете и ви и да својим знањем  и радом подижете славу Српства у свету.

На овом догађају присуствовао је и велики српски песник Јован Јовановић Змај (1833 – 1904), који је веома ценио Теслу, па му је посветио и прочитао песму „Поздрав Николи Тесли при доласку у Београд“.

Не знам шта је, јел’ суштина ил’ то чини само мис’о,

Чим смо чули долазиш нам, одмах си нас електрис’о.

На што жице спроводнице електрика јури широм,

ваздухом ће бити споја (после можда и етиром).

Стоји стабло, стоји Српство мајка сваком листу – сину,

Најсвежији лист му трепну па одлети у даљину.

Ти нам Тесла, ти врличе, оде летом јаче струје,

У далеку Колумбију да ти умље колумбује.

И ти, Тесла, у којем се исполинске мисли роје,

Теби враћа неодоље, да пољубиш стабло своје.

Љуби стабло, дојчине му, сисни дојку, сине врли,

Свака грана српског стабла Тесли тепа, Теслу грли.

Београд је данас сретан рукујућ’ се српском диком,

И открива срце своје пред Србином велебником.

Но ти мораш опет натраг састанак нам кратко траја,

Ал’ топлоту носи собом братимскога загрљаја.

Остварена ј’ мис’о твоја мис’o дивна и голема:

Међу нама биће веза, а даљине нема, нема.

Разумеће лисак свежи сваку жилу свога стабла,

Спајаће нас електрика (електрика наших  срца) и без жица и без кабла.

После ових стихова које је Јовановић срочио у Теслину част Никола је пришао чика Јови Змају и пољубио га у руку. Иза ове вечери пријатељство Николе Тесле и великог српског песника се толико продубило да је наш научник многа песникова дела превео у САД на енглески језик. И тако је Јован Јовановић Змај после Вука Караџића био  други Србин којем су штампане песме преко „баре“ („Два сна“, „Три хајдука“, „Циганин хвали свога коња“, „Тајна љубав“ …) на енглески језик.

До краја живота Јован Јовановић Змај је говорио да је Никола Тесла највећи научник света, док је Тесала Змаја сматарао највећим српским песником.

По угледу на Библију, Јовановић је Тесли спевао и један четворостих:

Природа и  њени закони

Све беше мркли мрак;

Нек’ буде  Тесла! – рече Бог

И блесну светлосни зрак.

Исте године, 1892. када је боравио у Београду, Никола Тесла, иако је било речи, није изабран за редовног члана Српске краљевске академије (СКА). Две године касније, 1884. изабран је за ванредног члана СКА, а за редовног тек 1937 (?!), педесет и три године касније, што је велика брука за тада најзначајнију научну и образовну српску институцију.

Никола Тесла је за живота имао и изумео бројне проналаске. Он се сматра за проналазача радија, измислио је електрични асинхрони мотор са полифазним алетенатором, са три фазе у облику звезде и са комутатором. Промовисао је технику преноса електричне енергије наизменичном струјом, реализовао генератор од 15 кх, експерментисовао са даљинским упављачем,  развио (Теслину) бобину за моторе на принципу Херцовог осцилатора,  што се сматра за првог одашиљача таласа. На тај начин је поставио основ телеаутоматике. Његова је идеја да ће се једног дана управњати возилима, која су удаљена више стотина километара, а немају посаду. Тесла је направио два пловећа објекта, од којих је једно могло да рони, њима се управља телекомандама.

До скоро се сматрало да велики српски научник није имао одобрене петенте ван САД. Међутим, утврђено је да је имао 166 патената на свим континентима и у 26 држава! Највише их је имао у Великој Британији и Француској, по 29, у Белгији је имао 24, Немачкој 18 и у Италији 12 патената.

Никола Тесла је имао 116 оригиналних патената, од којих су 109 заштићени у САД а 7 у Великој Бризанији.

За своје генијалне изуме и самопрегоран рад Никола Тесла је добио бројна признања, највреднија од Краљевине Србије и Краљевине Југославије. Ево неких од њих:

– Орден Светог Саве, II класе, које му је доделила Краљевина Србија, када је боравио у Београду, 1892. године.

– Орден књаза Данила I, Краљевина Црна Гора, 1895. г.

– Орден Југословенске круне, Краљевина Југославије, 1931. г.

– Орден Белог орла I класе, Краљевина Југославије 1936. г.

– Орден белог лава I класе, доделила му је Чехословачка 1937. г.

– Медаља Универзитета у Паризу у Француској му је додељена 1937. г.

– Медаљу Унивезитета Свети Климен у Софији, у Бугарској је добио 1939. г.

– Edison Medal (AIEE, 1919),

– Elliot Cresson Golg Medal (1893),

– John Scolt Medal (1934).

 

за СТВ :Зоран Јакшић

Фото: Википедиа, приватна архива

Nedavne objave