ДАНИ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ 2024

Поводом две деценије рада, Теслина научна фондација из града Филаделфије (САД) и њена српска ћерка, организација Теслина фондација из Србије од 27. јуна до 15. јула  организују научну манифестацију „Дани Николе Тесле 2024 – двдесет година очувања Теслиног наслеђа“. Она ће се одржати у многим градовима Републике Србије, од Грачанице на Косову и Метохији, преко Београда до Новог Сада.

Управа за сарадњу са Србима у расејању и региону Министарства спољних послова биће покровитељ свих догађаја. Партнери су: Матица српска, Задужбина Илије Коларца и Удружење новинара Србије.

Централни програм почиње 8. јула у Новом Саду конференцијом „Николина научна фондација и Матица српска“, наставља се у Коларчевој задужбини, затим, изложбама, књижевним вечерима, затвара се 10. јула на 168. рођендан великог српског научника и истраживача Николе Тесле (1856 – 1943). Занимљиво, да ће у ову манифестацију , која је постала универзална и глобална, бити укључена и Теслина фондација из Уганде!?

Током лета људи из Теслине научне академије имаћа велики задатак, радиће на избору кандидата за престижну установљену награду „Планетарни Тесла“, чију иницијативу да се додељује (у више категорија) подржали су: Академија науке и уметности Републике Србије, Српска акдемије науке и уметности, Матица српска, Универзитет Београда, Новог Сада, Ниша, Косовске Митровице, Крагујевца, Источног Сарајева, Бањалуке, Краљевска академија науке и уметности Србије, Президијум Руске академије науке …

До  сада су стигле номинацције, за државнике: Си Ђинпинг (Кина), Виктор Орбан (Мађарска), Друпади Мурму (Индија), за борце за истину: Оливер Стоун, Џулијан Асанж, Едвард Стоуден, за економисте: Џефри Сакс, Тома Пикети, Џејми Дајмон, Нуријел Рубини, Кристалина Геогијева, за уметнике: Никита Михалков, Стивен  Сигал, Зубин Мехта, Херберт фон Карајан, за спортисте: Новак Ђоковић, Никола Јокић, Лионел Меси, Серена Вилијамс, за књижевнике: Орхан Памук, Петер Хандке, Јун Фосе, Ани Ерно, за предузетнике: Илон Маск, Тадаши Јанаи, Гаутам Адани, за хемичаре: Емануел Шарпантје, Бењамин Лист, Алексеј Екимов, за фзичаре: Антон  Цајлингер, Ђорђо Паризи, Сјакуро Манабе, за ствараоце: Виталиј Правдицев.

Награда „Планетарни Тесла“ доделиће се у  Београду 10. новембра на Светски дан науке. Ова награда је 25. јуна представљена визуелно у Ректорату Београдског универзитета.

Теслина научна фондација има за циљ да сачува лик и дело великог српског научника. Свој живот ова Фондација је започела пре двадесет година 28. јуна на Видовдан поводом реализације пројекта „200 година Срба у Америци“ и подсећање на Ђорђа Шагића, првог Србина усељеника у САД. Да би Фондација (тада Клуб проналазача „Никола  Тесла) објединила свој рад дат јој је назив „Теслин народ“. Године 2018. је релизован  мултимедијални пројекат и снимљен документарни филм „Теслин народ“, чији је идејни човек био продуцент и тада председник Теслине научне фондације из Филаделфије, Никола Лончар.

Пошто се  видело да ђаци у Америци мало познају живот и дело великог научника, Теслина научна фондација је одлучила да при школама отвори Теслине клубове, који ће ученицима приближити рад,  бројне изуме, патенте и начин размишљања човека који је оставио дубок траг у светској науци, као и многи познати Срби, Михајло Пупин, Руђер Бошковић, Милутин Миланковић, Милена Марић, Дејвид Вујић и други.

Зоран ЈАКШИЋ

 

Nedavne objave