ПОЖЕГА: „ГРАЂАНИ У ПРОМИШЉАЊУ“ У ВИСИБАБИ

У суботу, 15.јуна 2024. године у дворишту породичног дома, дипломираног психолога и будућег психотерапеута, Стефана Марковића, одржана је радионица „Грађани у промишљању“- добртворна активност Психосоцијалне секције Групних Аналитичара Београд и Consulting-Art – организације за едукацију.

У питању је програм психо-социјалних радионица које су креирале и осмислиле др Марина Мојовић и др Јелица Сатарић почетком 2000-тих година, са жељом да се професионална знања разумевања и развоја међуљудских односа могу пружати и ван ординације. Метода је заживела и успешно се развија не само у Србији већ и Словенији, Црној Гори, Босни и Херцеговини, Италији, Грчкој, Ирској, Британији и Америци.

Радионица је налик на некадашња окупљања наших предака на комишањима и прелима, где су причали о чему су сањали, шта им се догађа, шта су им дилеме, шта им је на души… А одувек је човеку био основни циљ – мир у души, а питање: како га наћи?

Бројни учесници радионице у Висибаби су четири сата загонетали и одгонетали, откључавали дубоке подруме своје душе калаузима за које нису знали ни да постоје и то баш у њиховом поседу, надохват душе, само је требало вештим терапеутима да комадић обичног стакла подесе према зраку сунца и усмере га тамо где до тада светлост није залазила.

А када се осветле и угреју та места унутар нас, онда се отвори простор у којем различитост може да буде аспект обогаћивања и бољег разумевања реалности у којој живимо.

Метод нас учи да слушамо и чујемо друге људе и водимо уљудне дијалоге. Метод пружа прилику да се поделе и тешке осећања без да се завртиму у круг безнађа и бесмисла, већ да се разуме.

Ова сјајна метода спакована у четири сата дружења текла је под будним Марининим оком уз помоћ едуканата Александре и Стефана.

Међу бројним учесницима из Пожеге и околине, било је и учесника из Ужица, Чачка, Београда и Ниша.

У дворишту Стефановог детињства, у мирису ружа, лаванде и бројних цветница ова радионица је учесницима протекла за тили час и без жеље за растанком.

Да је била успешна ова радионица потврђује и предлог учесника Ђорђа да буде домаћин следеће радионице на територији Пожеге.

Завршићу овај текст коментаром једне учеснице: „ Родно и плодно. Хвала свима понаособ за диван дан, сјајне људе и вибрације виших амплитуда. О радионици ће се причати преко лета, до бербе јабука, првих снегова и даље…“

 

Пожега, 16.06.2024.                                                             Текст и фото

Разуменка Марковић

Nedavne objave