САЊА ЛУБАРДИЋ, ТАМАРА ВЕСНА И МАРИО ЛИГУОРИ ДОБИТНИЦИ ОДЛИЧЈА “БРАНИСЛАВ МАНЕ ШАКИЋ” У 2022 ГОДИНИ

Добитници 25.те по реду Плакете су Сања Лубардић, уредник и водитељ ТВ Студио Б и Тамара Весна, оснивач и директор Српске ТВ УСА, из Чикага.

Специјално признање припало Италијану Марију Лигуорију

У години јубилеја, када Фонд Бранислав Мане Шакић обележава четврт века оснивања и непрекидног постојања, поменутим поводом  ће се 4. јуна у смедеревској Народној библиотеци одржати пригодни програм, уз свечани чин уручења признања добитницима ове, али и претходне две године. Плејади најбољих до сада, у 2022. придружиће се, према оцени стручног жирија, још троје врсних делатника, изабравши по други пут 2 равноправна носиоца истог одличја. Добитници 25.те по реду Плакете су Сања Лубардић, уредник и водитељ ТВ Студио Б и Тамара Весна, оснивач и директор Српске ТВ УСА, из Чикага.

Специјално признање, које се од 2017. додељује странцима за изузетно владање српским језиком, ове године је припало Италијану Марију Лигуорију, доценту на Филозофском факултету и Академији уметности у Новом Саду, и писцу дела на српском.

Сања Лубардић је већ 26 година заштитно лице градске телевизије Студио Б као уредник и водитељ бројних емисија разнородног садржаја и приступа, захваљујући пре свега поверењу које јој је 1996. указао легендарни Ђоко Вјештица, чијим стопама наставља и Сања. Дајући више простора саговорницима у емисијама уживо, а Београде, добро јутро је једна од њих, покрива све области живљења, тражећи одговоре у решавању проблема битисања житеља престоног града. Упоредо са овим послом, дуже од 2 деценије учествује у оснивању и ширењу мреже православних црквених медија, радио Слово љубве је једно од њих. По образовању професор српског језика и књижевности, завршила и специјалистичке обуке у области медија и маркетинга, члан је жирија и добитник бројних сталешких и других признања.

Sanja Lubardić Foto Nebojša Babić

Београђанка Тамара Весна, економиста по струци, одласком у Северну Америку по окончању студија, постаје најпре део холивудског живота, бавећи се упоредо и купопродајом некретнина. НАТО агресија на СР Југославију 1999., и начин на који је представљан српски народ у УСА и свету, био је окидач да Тамара октобра 2000-те оснује Српску ТВ УСА у Чикагу. Од тада, екипе ове ТВ бележе бројне догађаје у нашој дијаспори у Америци, говорећи превасходно о Србима и њиховим прегнућима. Сарадници и дописници из матице и других делова света су такође својим прилозима омогућили да странци чују и другу страну о нама, нашој историји и култури, а сви ови записи су и на порталу Српске ТВ. Тамара Весна добитник је бројних признања за промоцију Србије и српске заједнице у Америци, са посебним акцентом на очувању језика и српских корена у расејању.

Тамара Весна

Марио Лигуори (Сарно, Италија), дипломирао је компаративне језике и културе на Универзитету у Напуљу, мастер студије српског језика завршио на Филозофском факултету у Новом Саду, где је и докторирао. Доцент је на новосадском Филозофском факултету и Академији уметности, где предаје италијански. Осим објављивања стручних публикација, бави се и писањем романа и приповетки на српском језику. Од 2008. до 2021. штампано је десетак књига, међу којима су и Снатрења, Седам јесењих прича, Прва љубав, Напуљски дипломата и Само  убиство. Преводи научне радове и каталоге, ради као симултани преводилац на научним скуповима у Италији и Србији, а гостовао је и на њујоршком Универзитету Колумбија. Живео и радио као предавач у Шведској, дуже боравио у Ирској, Великој Британији и Словенији. Говори италијански, српски, шведски и словеначки.

Марио Лигуори

Подсећања ради, Фонд и одличја носе печат сећања и дужног поштовања према Браниславу Манету Шакићу, човеку-заљубљенику у чистоту језика и лепоту изговорене речи, чији су живот и четврт века спикерског рада остали уткани у битисању смедеревског радија.

Значај истоимене награде за очување српског језика и неговање културе говора у електронским медијима Србије, окружења и расејања је утолико већи уколико се зна да је прва, и до скора једина те врсте на подручју бивших држава СФРЈ и свих потоњих до данас, чему у прилог говори и континуитет њене доделе од 1998.г.

Одличја ће награђенима за ову, и претходне 2 године, бити уручена у суботу, 4. јуна 2022. у Народној библиотеци Смедерево.

Nedavne objave