У БЕОГРАДУ ОДРЖАН СВЕЧАНИ ВИДОВДАНСКИ КОНЦЕРТ

СРБИЈА СЕ РОДИ – НЕ ДАМО  СВЕТИЊЕ

На Летњој сцени Београдске тврђаве поводом великог српског празника, Светог великомученика кнеза Лазара и Светих српских мученика – Видовдана, 28. јуна Православно спортско друштво „СВЕТА СРБИЈА“  организивало је  свечани Видовдански концерт под називом „СРБИЈА СЕ РОДИ  – НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ“. По сунцу и великој врућини,  публика присутна у великом броју на сабору, била је одушевљена и презадовољна приказаним квалитетним програмом код Зграде главне страже (сада Галерија природњачког музеја) на Великом равелину Београдске тврђаве.

Присутни су били посебно одушевљени програмом у којем су наступила деца спортисти Православног спортског друштва „Света Србија“. У програму су учествовали и: музички састав „Света Србија“, новосадски песник Бојо Пижурица, народни гуслар Зоран Племић, из Српског Сарајева, иначе, члан  земунског Друштва гуслара „Бајо Пивљанин“, Руски женски вокални састав „Роса“, хорски диригент и појац Драган Млађеновић Шекспир, музички састав „Метох“ при манастиру Сланци и српски мелод и појац Љубомир Љуба Манасијевић, творац песме „Ој, Косово, Косово“.

Концерт је започет молитвом „Оче наш“ коју су очитала деца „Свете Србије“, а песму Матије Бећковића, „Косово поље“ одрецитовао је ученик Новак Љубојевић, спортиста и беседник „Свете Србије“. Председница ПСД „Света Србија“, Винка Радовић, рођена Никшићанка, симболично је поздравила скуп са три речи: „Не дамо светиње!“. Музички састав „Света Србија“ извео је песме „Сини јарко сунце са Косова“, „Црвен цвете“ и „Косовски божури“.

Песник Бојо Пижурица прочитао је своју песму „Литије“ уз звук Племићевих гусала, да би затим  народни уметник из Српског Сарајева у наставку, уз гусле, отпевао „Косовски завет“. Руска певачка група  „Роса“ представила се песмама „Птичица“ и „По Дону се шета млади козак“. Испред великог броја завичајних и културних удружења и удружења грађана скуп је поздравио господин Томаш Ковијанић, председник Удружења Дурмитораца, г и  Слободан Ерић, главни и одговорни уредник часописа „Геополитика“  и потпредседник Друштва српских домаћина. Господин Томаш Ковијанић је истакао да данас нико нема права да ћути на недавне немиле догађаје, које чини власт у братској Црној Гори, против народа, који  организовано и  са поносом иде на литије. Ковијанић је додао да је Удружење Дурмитораца на недавно одржаној Скупштини усвојило Декларацију подршке српском народу и осталим верницима, који подржавају Српску православну цркву у Црној Гори на величанственим литијама,  које је организовала српска светиња (СПЦ) током ове године..

Господин Слободан Ерић се осврнуо на видовдански завет из кога, као народ, увек извлачимо поуке за будућност. Задовољна публика на сабору, патриотски расположена,  у наставку је запевала рољубиве песме са легендарним Љубомиром Манасијевићем и Драганом  Млађеновићем  Шекспиром. Млади музички састав „Метох“ на тражење публике је на бис извео једну музичку нумеру.Видовдански концерт је по традицији завршен наступом Љубомира Мансијевића уз пратњу свих учесника.

-На Видовдан се најбоље види вечни живот српског народа – рекао је на крају свечаног Видовданског концерта на Београдској тврђави, г.Миљан Ћеранић, директор ПСД „Света Србија“ који је имао улогу  домаћина овог изузетно посвећеног сабора, па, додао:

-Одслужили смо овим концертом овогодишњи вољни дуг Видовдану. Покрет и идеје које је ПСД „Света Србија“ установила су у сврху одбране права и слободе на стваралачки изражај бића,  рађање и живот. Стога су сви догађаји у организацији ПСД „Света Србија“ и све акције на саборима и капацитети  обједињени под именом „Србија се роди“. Овог Видовдана 2020, када нам је Газиместан на Косову и Метохији, као и сваки Божији дан у срцу,  наше мисли и молитве посебно су са српским народом Црне Горе који брани своје светиње, али,  и основно људско право на исповедање вере. Зато нашим концертима и на свим саборима  провејава јединствена порука: „Не дамо светиње!“

Како медији у Црној Гори извештавају, организовано   на литијама, уз подршку СПЦ,  у току једног дана зна да учествује преко 200.000 људи, свих узраста!

За Српску ТВ Чикаго: Зоран ЈАКШИЋ

Nedavne objave