СРБИ У СЈЕДИЊЕНИМ ДРЖАВАМА – ФИЛМСКА ИНДУСТРИЈА

ХОЛИВУД НАЈПРИВЛАЧНИЈИ

Најпознатији најумнији Срби, који су Америци и свету донели епохалне, светске изуме и патенте су генијални научници Никола Тесла и Михајло Пупин Идворски. О њима је до сада много речено. Овог пута ћемо писати о Србима и Српкињама, али и другим уметницима, који потичу из наших крајева,  из света шоу-бизниса, филма, позоришта.  Изгледа да Србе у Сједињеним Америчким Државама највише привлачи филмска уметност. Није само Карл Малден, о којем смо већ писали,  пронео филмску славу Срба у САД и широм света, било их а има има их још,  у Холивуду и других уметника које је изнедрила мајка Србија. У највећој фабрици филмске уметности на свету, светску славу су стекли, Питер Богдановић, Душан Вукотић, Стојан Тешић,  др Дејан Илић, Ал Јанковић, Алберт Мајер …

foto izvor https://www.celebritynetworth.com

Питер Богдановић, чији је отац Борислав рођен у Сремској Митровици, са само тридесет и две године постао је један од челних људи Холивуда. Прославио се филмовима „Месец од папира“, „Што те мајка пушта саму“ , „Вундеркинд“, „Последња биоскопска представа“, „Дан када су се сви смејали“ … Добитник је награде Југословенске кинотеке 2012. године, члан је Америчке филмске академија.

Душан Вукотић, рођен у Билећи 1927. г. режисер, сценарисита и аниматор је 1962. г. добио Оскара у категорији кратког анимираног филма „Сурогат“. Стојан Стив Тешић је 1979. г. добио Оскара за сценарио филма „Четири друга“. Исте године награђен је Зоран Перишић за филмске елeктронске ефекте и специјална достигнућа у филму Ричачрда Донера „Супермен“. На 79. додели Америчке академије за филм Мирко Ковачевић из Београда, заједно са Хауардом Престоном, у хотелу на Беверли Хилсу, добитник је  награде за техничку област применом изума ФИ + З, који регулише три система при функцији сваког објектива на филмским камерама.

 

Један од најпознатијих Срба у свету шоу-бизниса је амерички сатиричар, певач, компоозитор и глумац Ал Јанковић. Он се прославио у популарној анимираној серији „Симпсонови“ и „Џони Браво“. У свом шоу-програму „Откачени Ал“ бавио се пародијом, на удару су му били глумци, певачи, политичари … Др Дејан Илић, рођен у Селевцу код Смедеревске Паланке, добио је Оскара за дигиталну АРРИ камеру, која верно имитира дневну светлост и без конкуренције је у свету! Др Илић је добитник чак три Оскара, последњи за техничка достигнућа је добио 2008. Био је и спортиста, бавио се одбојком. Наступао је за репрезентацију Југославије а одбојкашку каријеру започео је у Одбојкашком клубу „Партизан“ из Београда, касније је играо у Италији.  Легендарни Алберт Мајејр, „српски Шваба“, рођен у банатском Перлезу, власник је чак четири Оскара и две Греми награде (!?) за филмска и ТВ остварења снимајући камарама „панафлекс“ и „панавижен“, које је сам конструисао. Једна од најпризнатијих  костимографкиња у Холивуду је наша Бојана Никитовић, запослена у Народном позоришту у Београду. Кћерка некада познатог ТВ водитеља Драгана Никитовића је сувласник Оскара за костимографију са Миленом Канонаро за филм  „Марија Антоанета“.

Al Yankovic foto izvor https://pitchfork.com

Најпознатије Српкиње у Холивуду су: Мила Јововић, Стана Катић и Лолита Давидовић.  Мила  се прославила играјући у филму „ЈФК“  о убиству Џона Кенедија,  а Лолита по улозима  у остварењима: „Јованка Орлеанка“, „Пети елемент“, „Притајено зло“.  Најзапосленија српска глумица Стана Катић играла је са холивудском звездом  Данијелом Крејгом у филму „Зрно утехе“, запажену улогу имала је у ТВ серији „Касл“ где играла детективку. Пажњу америчке филмске пубике привлаче и Катарина Стојановић, алијас, Ана Александер (серија „Хемија“, ситком „Бивше“), Марија Каран, Бранка Катић, Сузана Дробњаковић, алијас, Саша Алекскандер (ТВ серије: „Маринци“, „Досонов свет“, филм „Немогућа мисија 3“). Наталија Ногулић имала је бројне запажене филмске и ТВ улоге у остварењима: „Досије икс“, „Звездане стазе“, „Чувар“, „Матура“, „Убиство“, „Божићно путовање“.

Mila Jovovich
Stana Katich

Срећу у Холивуду потражила је и Јелена Ступљанин , која је у САД дипломирала глуму, док је Олгица Раваси из Чикага  играла са Џесиком Ланг у филму „Нормал“. Своју филмску срећу у Холивуду су потражили: Раша Буквић, Драган Мићановић, Ана Софреновић, Мики Манојловић, Бранко Томовић, Стефан Караџић, Бојана Николић, Адриана Јанић, Владимир Рајчић  …  Београђанка Лиска Остојић је радила као асистет режије у филму „Дримворкс“ Стивена Спилберга. Глумица Наташа Павловић из Бијељине је до сада глумила у бројним америчким ТВ и филмским остварењима, велики је пријатељ са Леонардом Дикапријем, Шоном Пеном, Арнолдом Шварценегером … Миљан Крека Кљаковић се афирмисао као мајстор сценографије, Анита Рогановић је позната шминкерка и фризерка. Урош Ђерић је тренутно један од најтраженијих каскадера у Холивуду, често га  траже за снимање вратоломних секвенци у филмовима. Ту си  и Петар Бакић, стручњак за визуелне ефекте, режисер Дарко Лунгулов. Један од најпознатијих Срба, који ради у Холивуду је режисер Предраг Гага  Антонијевић (режирао српски  филм „Заспанка за војнике“, сада снима у Србији филм о Јасеновцу). Једна од најлепших српских глумица Катарина Радивојевић (41) већ дуже време живи у Америци, иде  на кастинге и чека праву шансу да добије неку знајачнију филмску улогу. Катарина се прославила у филму и ТВ серији „Зона Замфирова“, а остварила је многе улоге у ТВ серијама и филмовима: „Чарлстон за Огњенку“, „Најбоље године“, „Пљачка Трећег рајха“  „Сва та равница“, „Убице мога оца“ …

Холидуска звезда Џејмс Вуд („Било једном у Америци“, „Вампири“)има српске корене по мајчиној линији. Овај сјајни глумац је  познат по томе што је за време агресије НАТО на СРЈ организовао протесте против бомбардовања. Најпознатији топ-модел у Америци је Коко Остин, која „вуче“ српске корене. Њени родитељи, Никола и Наталија Марић играли су у ТВ серији „Бонанца“, а Коко, атрактивна плавуша, се прославила у шоу-програмима и серијама „Закон и ред“, „Специјалци  за жртве“,у  филму „Тира“.

Српске манекенке: Јања Милутиновић, познатија као Јана Мо,  Бојана Крсмановић Бо (снима за “Sporst Illustrated”) и Драгана Дујовић већ су освојиле публику на модној писти, као и сестре близнакиње, Мирјана и Камила Младеновић. Како се прича, овим атрактивним Српкињама већ стижу примамљиве понуде да глуме у ТВ серијама и филмовима.  Ако буду имале среће можда ћемо ускоро имати у Холивуду још неку филмску глумицу. Нећемо заобићи ни менаџерку Шери Кумар, рођена у Београду, која за себе каже да је ортодоксна Српкиња, па, у свету моде све познатију  стилисткињу и креаторку Миу Мандић. Некада је у Холивуду била позната   продуценткиња Хелена   Лазић, кћерка  Јање и Боже Лазића, која је рођена у Висконсину.

Бојана Крсмановић Бо
Драгана Дујовић

На крају и мало историје. Пре скоро сто година, први Србин који је у Америци запловио у филмске воде био је Ђорђе Марић, играјући у каубојским филмовима, који су тада били веома тражени. Марића је превазишао Борис Мајкл Шошо, познатија као Бред Декстер. Борис је рођен у Невади 1917, мајка Љубица и отац Марко,  дали су му има Мајкл. Кад је са родитељима прешао у Лос Анђелес, глумиио је у позоришту, које је било при Цркви “Свети Сава“. Бавио се и боксом. Када је заиграо у некадашњем филмском хиту великог режисера Џона Хјустона „Џунгла на асфалту“, шансу, коју је добио потпуно је искористио. Касније је био веома тражени глумац. Памтимо га по познатом каубојском филму „Седам величанствених“ где је играо са холивудским звездама, Јулом Бринером, Стивом Меквином, Чарлсом Бронсоном, Елијом Валасом, Џејмсом Кобурном. Током снимања филма „Ништа осим храбрости“ играо је уз Франка Синатру. Током снимања док се купао познатог глумца и певача Синатру је у једном тренутку матица повукла у воду. Видевши да се Френк дави без размишљања је скочио у воду и спасио глумца да не доживи трагедију. Авантуриста, неколико пута се женио, Борис Мајкл Шошо је био у првом  браку са Пеги Ли (Норма Делорис Егстром), најпознатијом америчком џез и поп певачицом педесетих година позната по хитовима „Fiver“, „Hallilujah I love him so“, „Black coffee“  …. Дружио се са једном од највећих холивудских звезда, Мерлин Монро, прича се да  су чак били у вези!?

Не треба заборавити ни некадашњеш шампиона Југославије у тенису, Ику Панајотовића, који је због лепог стаса и изгледа добио понуду да глуми. Ика се, ипак, определио за продукцију. Продуцирао је око петнаест филмова. Један од филмова био је „Последњи нациста“, који говори о Курту Валдхајму, некадашњем генералном секретару Уједињених нација, за кога се знало да је током Другог светског рата био нациста, официр Трећег рајха,  али је ипак преко глобалних лобиста постао најважнија личност у светској организацији, УН!?  За овај филм у Кини 1999. на филмском фестивалу је добио Велику награду народа.Свој траг у филму оставила је и глумица и манекенка Лидија Вујновић, познатија као Лидија Лоренс. Посебно место у Холивуду заузима Дениз Хејз, или Драгица Радосављевић, коју су звали „царица Сан Франциска“. Атрактивна дама из високог друштва, којој су на ноге долазили најпознатији холивудски глумци, режисери, продуценти, највише се дружила са глумцем Мајклом Кејном. Дениз је била удата за Винцента Минелија, па је тако била маћеха славне глумице Лајзе Минели!?  Колико је била популарна служи и податак да ју је некадашњи председник САД, Роналд Реган, позвао на прву вечеру у Белу кућу пошто је постао лидер Америке. Продуцент Марк Мишчевић, познат из света шоу-бизниса, је имао артистичку групу „Летећи Елвис из Лас Вегаса“, која је наступала у бројним филмовима, најпознантији је био „Медени месец у Вегасу“ у којем су играли Николас Кејџ и Сара Џесика Паркер. После овог филма био је инструктор Кејџу, којег је учио да изводи најсмелије скокове. Николас ће касније та стечена знања да користи у другим филмовима.

И најзад реч-две о Ђорђу Шагићу, познатом Џорџу Фишеру, првом Србину усељенику у САД. Ђорђе није имао много везе са филмом. Али о њему су снимани многи документари филмови тако да смо и о њему хтели да напишему коју реч.  Прича се да се о његовом бурном животу припрема и играни филм. Ђорђе је као младић био учесник Прве српске револуције под вођством Карађорђа 1804. г.  када је ударан темељ савременоју Српској  држави. После пропасти устанка одлази у Аустрију, да би из Хамбурга 1814. отпловио за Америку. Успомену на првог српског усељеника у САД чува породица Малете, њих око тридесетак, из Мисисипија. Потомци Ђорђа Фишера су познти  амерички спортисти, пливачице Елис и Кејт Малете и ателтичар Томас, деца Џека Малетеа.  Амерички историчар Џон Ливингстон означио га је као родоначелника авантуристичке прозе у САД, јер се Џорџ Фишер  бавио и писањем. Пре шест година у САД је организована велика прослава, обележена је двеста годишњица од доласка у Америку првог Србина. Његово име, Ђорђе Шагић, или, Џорџ Фишер, памтиће историја.

 

За Српску ТВ Чикаго: Зоран ЈАКШИЋ

Фотографије, лична архива глумаца

фото насловна https://www.laweekly.com/why-los-angeles-hates-hollywood/

Nedavne objave