ОТКРИВЕНА БИСТА НИКОЛЕ ТЕСЛЕ У СЛОВАЧКОЈ

БИСТА НИКОЛЕ ТЕСЛЕ КРАСИЋЕ ГАЛЕРИЈСКИ ПРОСТОР СЛОВАЧКОГ РАДИЈА

На иницијативу Удружења Срба у Словачкој је у згради словачког радија 22. Јануара 2020 године откривена биста Николе ТЕСЛЕ једног од највећих ако не и највећег научника и проналазача свих времена. Биста је рад академског вајара Ђорђа Лазића – Ћапше из Сремских Карловаца а одливена је у ливници „Станишић“  у Ченеју код Новог Сада.

Никола Тесла рад Ђорђа Лазића

„Визионар који нам је поклонио садашњост је својим постојањем задужио читаво човечанство. Дао нам је могућност да користимо његове изуме за добробит свих нас. Један од највећих изумитеља који је нажалост био најмање признат је био власником преко 700 патената.“ Рекао је у свом говору Стане Рибич, председник Удружења Срба у Словачкој који је и најзаслужнији за реализацију овог изузетног пројекта.

„Од идеје до реализације овог пројекта прошло је две године. Неизмерно сам радостан да је биста Николе Тесле угледала светлост дана и да ће красити галеријски простор словачког радија.

Покровитељство над овом манифестацијом је преузела министарка културе Словачке републике, Љубица Лашакова.

Културни део програма је отворио Владимир Томчик, писац и историчар који је између осталог рекао да је у овим просторијама пре три године организована изложба слика под називом  Никола Тесла – инспирација за будућност уз учешће 38 аутора из Европе. Том приликом су биле изложени и функционални модели Теслиних проналазака које је донео др Бранимир Јовановић, један од  највећих  познавалаца живота и рада Николе Тесле.

Тесла је желео да га сахране уз песму „Тамо далеко“. Српску песму која је научника подсећала на далеку домовину – одсвирао је на сахрани његов велики пријатељ, виолиниста   Златко Балаковић у пратњи хора „Слован“. Овом песмом је удружење А:Култура из Беча и њихови чланови А:Музика Оркестар из Беча које води Милорад С.Самарџија оплеменило музички део програма.

Момир Маријоковић, Јован Торбица, Милорад С.Самарџија, Александар Арабадзијев
Момир Маријоковић, Јован Торбица, Милорад С.Самарџија, Александар Арабадзијев

Песму коју је песник Јован Јовановић Змај написао и прочитао Тесли поводом његове једине посете Београду од 1-3 јуна 1892 године је одрецитовао писац и преводилац Мирослав Демак на српском и словачком језику. Тесла је био инспирација и Мартину Пребудилу, писцу и новинару који је одрецитовао песму посвећену овом научнику.

Када је Теслина мајка била на самрти, Тесла је допутовао из америке и том приликом скрхан болом и тугом написао једну песму посвећену мајци. Није желео никада да се објави, али стицајем околности она је сачувана и сведоком је дубоког бола и везаности Тесле за мајку.

Без тебе мајко мила

  мој живот нема крила

  једне си ципеле носила

  мене одхранила.

Ову песму нам је отпевао Миодраг Миша Близанац, Вокални солиста СПЦ и ТВ Војводине, почасни професор Руске академије наука.

У току свечаног програма су наступили Јарослав Резник, генерални директор Радио-телевизије Словачке, Мирослав Фикар, ректор Словачко техничког универзитета, Момчило Бабић, амбасадор РС у Словачкој и Александар Гајовић, државни секретар у Министарству културе и информисања РС.

Заједно са покрајинским секретаром за културу и образовање Драганом Милошевић бисту су открили директор Радио-телевизије Словачке Јарослав Резник, државни секретар Александар Гајовић  и заступник Министарке културе СР, амбасадор Милан Цигањ.Свечаности су присуствовали и директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе Зоран Вапа и директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић

С лева: Момчило Бабић, Александар Гајовић, Драгана Милошевић, Јарослав Резник, Стане Рибич, Милан Цигањ
С лева: Момчило Бабић, Александар Гајовић, Драгана Милошевић, Јарослав Резник, Стане Рибич, Милан Цигањ

На откривању бисте Николи Тесли су били присутни многи поштоваоци овог научника. Из далеке Енглеске је био Жељко Врањеш, оснивач Покрета РОД, Из Аустрије Лука Марковић, председник Заједнице Срба из Беча са делегацијом, из Србије Ненад Живанов, Мирослав Крутски православни свештеник, Рајко Салихбеговић удружење „Слога“, др Самуел Јованкович председник удружења Словака из Југославие  и многи други пријатељи као и представници медија.

 

Nedavne objave