ДРАГИША СИМИЋ, 50 ГОДИНА СТВАРАЛАШТВА

ЈУБИЛЕЈ ИСПИСАН ЗЛАТНИМ СЛОВИМА

У оквиру традиционалне манифестације „Мишићеви дани“ 19. јула у препуној сали Културног центра у Мионици приређивач књига: „Здрав Србије, мој поносу“ и „Здрави били: Кад Драгиша беседи“,  Драгиша Симић, један од најпознатијих и најбољих здравичара у Србији,  свечаном академијом  обележио је пола века рада и дела на уметничком пољу и у стваралаштву. Свечаност је одржана на дан када се у слободарској и поносној Србији облежавала сто и шездесет и четврта годишњица од рођења војводе Живојина Мишића,  једног од највећих српскох војсковођа у ослободилачким ратовима Србије крајем деветнаестог и почетком двадесетог века.

Књига „Здрав Србине, мој поносу“ доштампана је са нових хиљаду  примерака и по мишљењу бројних читалаца треба да нађе место у свакој српској кући поред иконе и славске свеће.

У препуној свечаној сали Културног центра у Мионици, програм је почео, као што традиција и обичај налажу, молитвом „Оче наш“ свештеника Животе Новитовића из храма Христовог вазнесења у Мионици и надлежног свештеника Горана Гладовића из Храма Архангела Гаврила у селу Вртиглаву код Мионице. Фолклорни ансамбл „Војвода“ из Мионице, дечји узраст до седам година, лепота и понос Србије, својом су игром задивили све присутне. Програм је најавио и маестрално водио наратор Миша Ћирић, витез од Србије.

Слављеник Драгиша Симић је на самом почетку поздравио све присутне, захвалио се својим суграђанима који су дошли у великом броју, као и својим колегама и сарадницима који су увеличали цео програм. Драгиша је казивао здравицу из своје збирке „У славу предака, а у здравље потомака“, а присутни су одушевљени, бурним аплаузом то поздравили. On je у току програма казивао песму Добрице Ерића „Сви моји преци“ и песму Љиљане Браловић о нестајању и изумирању српског села. У програму су учествовали и дали подршку стваралаштву Драгише Симића бројне колеге и сарадници и пријатељи из света музике, књижевности, сликарства као и људи из јавног живота. Били су присутни и бројни медији који су пратили овај догађај. Посебна и велика захвалност иде Недељку Жугићу и  интернет телевизији „Људи говоре“ који је дошао са Пала из Републике Српске, својом камером забележио цео програм. Велику похвалу Симић упућује и Српској телевизији Чикаго,  која годинама редовно и верно прати његов рад и дело.

Уз оркестар Миливоја Јелића Чукараша чуле су се песме које су настале у мионичком крају, а онда и „Куће мале, кречене у бело“ Милијана Рафаиловића, песма која је година била и остала велики хит у Србији и широм света, а радо је слушана где год има српског живља.  Драгиша је ову популарну песму снимио на плочи пре више од три деценије уз оркестар Томице Милића и композитора Жарка Павловића Ваљевца. На позорници су ову песму заједно отпевали колеге музичари, певачи Андрија Ера Ојданић, Слободан Бетулић Бетула, Андрија Бајић, Душица Томашевић, Милован Јефтић Цакић, Мала Цана, Неша Симеуновић, Ранко Ђурић, Драган Васић Цаки и Тања Бошковић. У програму су се представили и млади таленти, који чине најбољи изданак Удружења чувара српске традиције и обичаја „Прела и посела“:  Милан Јовановић Јабучанац, освајач титуле „Прва хармоника Европе“, познат да на свим такмичењима и фестивалима хармонике у Србији осваја прво место. Своје умеће, на велико задовољство присутних,  на виолини показала је и Кристина Кика Вишњић. Академик проф. др  Драган Батавељић, рецензент књиге „Здрав Србине, мој поносу“ уручио је признање Драгиши Симићу за животно дело испред Удружења за борбу против беле куге „Опстанак“, а  Милорад Миша Ћирић,  је уручио слављенику признање испред своје Дијаспора групе „Упакована носталгија“. Катарина Бранковић Гајић испред књижевног клуба „Скадарлијска боемија“ поздравила је присутне и уручила буклију – чутуру здравичару Драгиши Симићу, почасном члану  овог клуба. Колико је њега атмосфера  и пажња пријатеља дирнула, доказ је да је на крају морао да пусти неколико суза радосница. Публика , која је са пажњом пратила догађај, громким аплаузом је поздравила слављеника и све актере учеснике промоције и свечаности. Многима ће ово незаборавно вече вечито остати у сећању.

Љубитељи модних ревија имали су прилику да уживају у етно моделима из радионице „Прела и посела“ модне креаторке Радмиле Симић. Моделе су носиле: Оливера Лола Аџић, позната сликарка, велика Српкиња и патриота, која је допутовала специјално за ову прилику  из Русије са своје самосталне изложбе,  Снежана Бутаревић, из Неготина која је била проглашена за најлепшу Влајну на Балкану 2017. године, седамнаестогодишња Анастасија Митов из Београда, одлична ученица, врхунска песникиња …  Проф. Милорад Миша Којић, представник Удружења за одбрану ћирилице „Добриц Ерић“ (издавач књиге „Здрав Србине, мој поносу“), указао је да држава Србија мора да крене у одлучну борбу како би се сачувала ћирилица,  српско писмо,  језик, обичаји и традиција. Драгиша Симић и Душица Томашевић отпевали су дуетску песму „Хеј, Србијо, најлепша си“ коју је слављеник  компоновао. На крају, сви учесници су поново изашли на позорницу и заједно са Драгишом отпевали песму „Српски син, Мишић Живојин“ коју је компоновао и написао Ненад Коларевић.

У програму су биле Марина Стевановић и Сања Милановић, победнице престижног фестивала фруле у Прислоници код Чачка. Оне су свирале на фрули коло „Колубарски вез“. Дружење учесника настављено је у Доњој Топлици, у дивном амбијенту где је и седиште Удружења „Прела и посела“.

-Велико „Хвала“ шаљем  Весни Станковић, директорки Туристичке организације у Мионици и Културном центру Општине Мионица који су омогућили да се ова промоција и свечаност поводом 50. годишњоце мога уметнишког рада и ставралаштва одржи  – рекао нам је  Драгиша Симић, који је био главни организатор овог догађаја.

Сви, и учесници програма и посетиоци,  који су присуствовали промоцији и обележавању 50. годишњице уметничког рада и стваралаштва Драгише Симића у Културном центру Општине били одушевљени програмом  са жељом да се и следеће године сретну у Мионици на „Мишићевим данима“.

Драгиша Симић, чији се јубилеј може исписати златним словима,  водећи борбу и неговајући културу сећања на српску традицију, обичаје, писмо ћирилицу, стварајући и радећи целог свог живота у корист српскога народа,  руководио се слоганом:

-Песма, коло и вера у Бога,  то је снага народа српскога“.

За Српску ТВ Чикаго: Зоран ЈАКШИЋ

Nedavne objave