„ЈЕВРЕМОВАЦ“ – ИЗЛОЖБА СЛИКА ГОРДАНЕ НАУНОВИЋ

ЉУБАВ ПРЕМА ПРИРОДИ ПРЕТОЧЕН У УМЕТНОСТ

Гордана Науновић, рођена Вујаклија, по струци биолог и некадашњи  професор Биолошког факултета Универзитета у Београду  недавно је у летњој галерији Ботаничке баште „Јевремовац“  имала са својим гостима веома успешну и посећену изложбу слика под називом „Моје љубави“ о којој се у кругу ликовних уметника дуго, са поштовањем и бираним речима говорило.

IZLOŽBA SLIKA

Биологија је за Гордану Науновић универзална светлост, која ју је опдавно опчинила у младости  и зато јој је посветила читав живот. Али, када је напустила катедру смисао живота, поред биологије, нашла је  у уметности, тачније у сликарству. И ту је, за кратко време, постигла сјајне резултате. Уз кист и палете Гордана је савлада је многе препреке, које живот доноси, предала се  свим својим бићем сликарству, предала се чудесним бојама и тоновима које доноси уметност испуњавајући  њено крхо биће. Тако је Гордана љубав према природи преточила у уметност.

IZLOŽBA SLIKA

Она нам открива да је  од детињства волела и дивила  се чарима природе. Рођена у Београду, поред дивних паркова, имала је прилику да посматра биљке и животиње, обожавала их је. Зато је било за њу сасвим нормално да се посвети биологији, али касније и сликакрству. На њеним сликама јасно се оцртава њен сензибилитет, осећа се емоционалност, а  нежне и складне боје говорео њеној природи, коју она вешто скрива.

gordana-naunovic

О госпођи Гордани Науновић, познати акакдемски скликар,  Владимир Ћурчин у каталогу поводом изложбе у Ботаничкој башти „Јевремовац“, пише:

„Стрпљиво, без журбе, она гради свој препознатљиви стил. Упорна и истрајна, успева да у ово немирно време унесе дух смирености, бедскрајне красоте, ведрине, сабраносоти и неке чудне хармоније.

IZLOŽBA SLIKA

Боје зналачки наноси, а палета јој је раскошна , богата. препуна валера сјаних тонова озонског сјаја. Предност чини светлост, која је природна. Потези су јој сигурни, а линија јој  покривено описује облике. Њена уља су настала под утицајем ослобођеним емоцијама“.

Гости на изложби Гордане Науновић биле су њене пријатељице-сликарке, Милица Ајдуковић (колеекција „Птице – поглед са неба“), Весна Петровић Доновић („Пужеви – савршенство спирале у природи“) и Верица Адамовић („Цвеће“) . Посебно велико занимање љубитељи сликарства на изложби  су показали за радове  младе сликарке Далије Науновић,  Горданине унуке, за који многе тврде  да је изузетно талентована уметница пред којом је сјајна будућност.

за Српску ТВ Чикаго Зоран Јакшић

фото .: Зоран Јакшић

посетите категорију падобранство на страници https://srpskatelevizija.com/category/padobranstvo/

Nedavne objave