O NAMA

Početak rada i razvoj Srpske Televizije

o nama STV USA

Srpska Televizija Cikago. Serbian TV. Serbian Television USA
Srpska Televizija USA

Srpska Televizija iz Čikaga je svoj rad započela 2000 godine sa emitovanjem TV programa u tri američke države Ilinois, Indiana i Viskonsin. Danas se program emituje u Ilinoisu, u Čikagu, gradu trećem po veličini u Americi a program na srpskom i engleskom jeziku može pratiti nekoliko miliona stanovnika SAD . STV je bila prva televizija u svetu koja je, sem preko satelita, kablovske mreže i analognog signala, emitovala program i preko interneta, što je u to vreme bilo iznad očekivanja posmatrano sa IT i tehničke strane.

Osnivanje Srpske Televizije, ciljevi i programski koncept

 

Tamara Vesna osnivač i direktor Srpske Televizije Inc USA

Tamara Vesna , Osnivač i direktor “Srpske Televizije” je profesionalna glumica (SAG / AFTRA) i Holivudski producent. Iz Los Anđelesa i Holivuda se preselila u Čikago i osnovala televiziju. Njena vizija je bila da preko Srpske Televizije poveze i informise srpsko stanovništvo u dijaspori i rasejanju. Programski koncept jeste da prenosi informacije o kulturi, religiji, istorijii, običajima, sportu i turizmu, obrazovanju, inovacijama i  iz sveta umjetnosti. “Srbski Pogled” naziv je dvojezične nedeljne emisije (na engleskom i srpskom jeziku) koju mogu da gledaju par miliona domacinstava. Jedna od glavnih svrha STV emisija je promovisanje i učenje srpskih običaja i kulture, kao i doprinos poslovnoj saradnji preduzeća i privrednika izmedju dijaspore i matice.

Dodatni ciljevi

Dodatni ciljevi su: upoznati gledaoce sa srpskom kulturom, istorijski podsetnik s naglaskom na važne datume i događaje, promovisanje prirodnih lepota Srbije i drugih oblasti gde naši ljudi zive, s posebnim naglaskom na turizam, sportske vesti, uvođenje srpskog naroda sa značajnim dostignućima, pozorišne predstave i filmovi, uporedjivanje standarda širom sveta, podizanje svijesti o stvarima koje su oko nas i koje su važne, a kojih nismo sveesni ili na koje nedovoljno obracamo paznju…. Srpska Televizija je otvorila STV kancelarije u Srbiji: 2006. u Beogradu i 2009. Sremskim Karlovcima. STV program se može gledati na kablovskoj TV u Cikagu, SAD, a neke emisije iz STV programe i preko interneta i satelita. Nase web stranice su www.srpskatelevizija.com, www.serbiantelevision.com i www.srbtv.com.

logo-srpska-tv-chicago

Saradnici i dopisnici Srpske Televizije u Srbiji i inostranstvu


Veroljub Milosevic
Veroljub Milošević urednik STV clanaka

Milošević Veroljub-Mališa, rođen u Beogradu, davne 1934 godine. Odrastao na Beogradskoj kaldrmi, brusio na Čuburi  a sada životari na Beogradskom asfaltu.Svoju veliku ljubav „fotoaparat“ okačio oko vrata 1950 godine, a deset godina kasnije stekao nove ljubavi: supugu Irenu i čerku Sandru.Bavio se umetničkom fotografijom, izlagao na svim kontinentima i osvojao niz priznanja. Novinarstvo započeo 1961 u Večernjim Novostima. Kao spoljni saradnik sarađivao i sa drugim uglednim štampanim medijima, pa i elktronskim kao realizator (Studijo B, SOS kanal, Bimbros). Sasvim solidan sportista. Bio golman, igrao hokej, vozio relije i bio probni padobranac. Član UNS-a i NUNS-a

Kako kaže: „Bre, mnogo toga sam preturio preko glave, a u stvari sam Milošev sin, Irenin suprug, Sandrin otac i sada Lukin deda”.

 


zoran-jaksic
Zoran Jakšić saradnik i dopisnik

Zoran Jakšić je počeo da se bavi novinarstvom početkom sedamdesetih godina, kao oficir JNA i sportski radnik. Najpre je sarađivao u vojnim listovima (“Narodna armija”, “Front”, “Narodni borac”, “Vojni glasnik”, “Za pobedu”) u rubrikama sport i fizička kultura, radio reportaže iz vojničkog života. Pošto je veći deo života proveo na službi u Sarajevu ostvario je odličnu saradnju sa listovima NIŠRO “Oslobođenje” (“Večernje novine”, “Svijet”, “Ven”, “As”, “Orbis”, “Naši dani”, “Dečje novine” …).Bio je od 1973. do 1992. g. saradnik i Radija i TV Sarajeva. Od 1975. godine stalni je dopisnik iz Sarajeva “Politikinih”  listova, sportskog magazina “Tempo” i “Radio TV revije” u kojoj prati uglavnom estradna zbivanja. NJegove priloge iz sportkog života u JNA objavljivali su i beogradski listovi, “Sport”, “Borba”, “Večernje novosti”, “Ekspres”, zagrebačke “Sportske novosti”, skopska “Nova Makedonija”, “Večer”, “Mlad borec”  …Saradnik “RTV revije” je bio je skoro četrdeset godina. Dolaskom u Beograd honorarno radi za mnoge listove, Pored “RTV revije”  sarađivao je u “Argumentu”, “Anteni”, “ID”, “Sportskom  žurnalu”, “Svetu”, “Kuriru”, “Skandalu”,  sarajevskom “Ekspresu”, banjalučkom “Trnu”, radio za renomiranu Muzičku produkciju “Renome” iz Bijeljine … Momentalno najviše sarađuje sa Srpskom TV Čikago i “Ilustrovanom politikom”.


Sasa James
Saša Lukić direktor TV programa i urednik STV portala

Saša Lukić, rodjen u Jagodini, od 1998 do 2003 godine radio je kao muzicki urednik i voditelj na radiju „Ex“ i bio šef marketinga. Kao samosalni privrednik bio osnivac i direktor marketing agencije See Otherwise u Beogradu a bavio se i servisiranjem računara i računarske opreme dugi niz godina. 2005 godine poceo je sa radom u agenciji Ninamedia Kliping u Beogradu gde je proveo 12 godina u klipingu i TV produkciji i bio jedan od osnivača kancelarija Ninamedije u Beogradu. Na Radio Televiziji Vojvodine radio je informativni program i mnoge emisije, saradjivao sa televizijama RTS, Prva TV, TV Happy, Pink  i  druge. Producent i autor kratkog TV serijala Elton Dzo i nekoliko dokumentarnih emisija. Ima dugogodisnje Di Dzej iskustvo u „House“ muzickom žanru. Bavi se audio i video produkcijom, snimanjem i video montažom, marketingom, web i grafickim dizajnom a stekao je bogato iskustvo i znanje iz oblasti video produkcije i IT oblasti i raznih softvera. Bavio se istrazivanjem, inovacijama i testiranjem  uredjaja i računara. Kreator je PC/android automobila – računara i bavi se razvojem i primenom android uređaja. Član tima i predstavnik za SAD za Aqos Tehnologies koji dizajnira i priprema prototip Aqos automobila a u narednom periodu i serijku proizvodnju nove marke automobila iz Srbije. Direktor je i urednik  TV programa  Srpske Televizije u Čikagu i producent na CanTV kablovskoj mreži.


sinisa
Siniša Mijatović – dopisnik

Siniša Mijatović – Sacha, rodjen 1964. godine u Loznici, diplomirani ekonomista, završio postdiplomske studije i stekao zvanje magistra nauka, usavršavao se na akademiji u inostranstvu. Autor devet knjiga (priče, istorijska monografija, roman, dnevnik, poezije za decu, religiozna poezija, poema), radove objavljivao u brojnim časopisima i zbornicima. Presednik Književnog kluba „Želja“, izdavač, recezent i urednik u 26 izdatih naslova od kojih osam dvojezičnih. Novinarstvo započeo u „Šabačkom glasniku“ i „Vršačkim vestima“, inostrani dopisnik i urednik STV sa više od 500 samostalnih reportaža i 13.500 fotografija samo za ovaj medij koje će uskoro biti objavljene u dva publicistička naslova, član UNS-a. Izlagao skulpture na šest samostalnih izložbi i učesnik je brojnih umetničkih kolonija, oženjen, otac troje dece, bavi se lovom i ribolovom.


 

Срђан Илић
Срђан Илић

Срђан Илић, pођен у Сремским Карловцима. Студирао у Новом Саду и Београду. Члан (некадашњег) Кино клуба ,,Славко Воркапић” – Нови Сад, један од првих сарадника ,,Неопланта филм”-а” у статусу ,,самосталног филмског радника”, са колегама учествује у оснивању Удружења филмских радника Војводине 1971, самостални филмски радник од 1968 – 1975, продуцент у Телевизији Нови Сад од 1975 до 2006, су-оснивач Карловачке манифестације ,,Филмско бдење душе” (од 2007.године).

Важнија филмска и телевизијска дела: „Побуна у Шатораљаујхељу“, „Рафинерија нафте у Новом Саду“ редитељ, ,,Филмска докуменатција о изградњи Новог Сада”, „Неопланта филм“ 1968 – 1971, редитељ-организатор; „Од нашег дописника Вашингтон“, ТВНС, 1990, редитељ и ко-сценариста; мини тв серија 3 х 29.минута „Корени“, 1985 – 1992, ко-аутор, ТВНС; док. филм „Корени“, 1992-93, редитељ и сценариста, Институт за филм и РТС уз подршку Министарства културе Републике Србије; тв репортаже из САД, ТВНС и УФТРВ, 1993-95, редитељ и сниматељ; кратки играни филм „Ево мене“ УФТРВ, 1997, редитељ; „Бдење душе“ мултимедијални пројект, УФТРВ и ПП Фикс Фокус Београд, 2001- 2006, ко-аутор; краткометражни филм ,,The news must go on” 2003, ко-сценариста, РТС-ТВНС, ,,Аура” и УФТРВ; „Друго издање“, дугометражни документарни филм и тв серија: РТВ, „Панорама плус“ и УФТРВ, 2002-2007, редитељ и сценариста (још у припреми); документарна репортажа ,,Слободан на Мосту слободе“, 2008, УФТРВ и Град Нови Сад; ,,(не)ЗАБОРАВЉЕНИ“, 2013-2015, УФТРВ-Нови Сад, Фикс фокус, Београд, Удружење Срба у Словакој – Трнава, СТВ – Чикаго, САД, уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, редитељ и ко-сценариста; документарни филм ,,10 година филмског бдења душе”, ко-аутор, 2016. ко-аутор,,Фикс фокус” и УФТРВ.

Штампана издања; уредник: ,,Пространство, плаво Попов: Стева”, Мирослав Стефановић, 1994. и ,,Бдење душе”, Јован К.Радуновић, 2005; сарадник: ,,Логор и гробље и Нађмеђеру (1914-1918)”, Ласло Варга, 2015; ко-издавач: ,,Недореченост Андреја Арсењевича Тарковског”, Мирослав Бата Петровић, 2016.Од 2008. дописник Српске телевизије – Чикаго.


Nadica Janić
Nadica Janić

Nadica Janić, rođena 1948. godine u Surčinu. Živi i stvara u Novim Banovcima. Socijalni radnik u penziji. Udata, ima ćerku Drenku i četvoro unučadi. Piše kratke priče i pesme. Objavljuje u autorskim blogovima „Amarant“ i „Govor duše“ i u književnim zbornicima. Bila je novinar saradnik „Pazovačkih novina“. Od 2013. godine je saradnik STV USA. Oko 40 godina se bavi slikarstvom. Izlagala je samostalno i učesnik brojnih kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

 

 

 


ratko-petrovic
Ratko Petrović dopisnik

Ратко (Душан) Петровић, рођен 24. јула 1983. године у Београду. Аутор је пет књига поезије. Поред поезије пише драме и кратке приче. Књижевне награде: Друга награда за поезију Седмог међународног фестивала поезије и кратке приче „Душко Трифуновићˮ (2013), прво место 48. Фестивала културе младих Србије (2009), победник књижевног конкурса Банатско перо (2008), трећа награда 46. Фестивала културе младих Србије (2007), трећа награда (проза, кратка прича) књижевног конкурса „Улазницаˮ, Зрењанин (2007). Песме и кратке приче такође објављивао у више часописа и зборника.


 

 

klara
Klara Mijatović – saradnik

Klara Mijatović, srpsko-brazilsko dete, rodjena 1996. godine u Beogradu. Osnovnu i srednju školu završila u Beogradu, student Poljoprivrednog fakulteta – Univerziteta u Beogradu. Na takmičenjima i konkursima osvojila četrnaest nagrada za poeziju, na medjunarodnom konkursu u organizaciji „Vukove zadužbine“ osvojila prvo mesto za literarni rad, objavila dve knjige poezije. Dobitnik je nagrade „Gašino pero“ za najbolju knjigu koju je objavio autor školskog uzrasta izmedju dva festivala. Primljena je kao najmladji član u Savez književnika u otadžbini i rasejanju. Bavila se sportski pecanjem osvojivši preko dvadeset bronzanih, srebrnih i zlatnih medalja, voli žurke, našu narodnu i latinoameričku muziku.


 

miroslav-rajlic-stv-usa
Miroslav Rajlić

Miroslav Rajlić – rođen 1975. godine u Nemačkoj. Živi u Beogradu, gde je najpre završio gimnaziju, zatim diplomirao na Ekonomskom fakultetu, da bi nakon postdiplomskih studija i odbrane magistarske teze na istom fakultetu stekao zvanje magistra ekonomskih nauka. Profesionalnu karijeru započeo kao nastavnik ekonomske grupe predmeta u srednjoj školi. Kao devetnaestogodišnjak se prijavio na konkurs u organizaciji Radio Index-a. Nakon tri kruga testiranja, tokom kojih je eliminisano više stotina kandidata, odabran sa nekolicinom da pohađa novinarsku školu Radio Index-a. Nakon završetka navedene škole, radio kao novinar sportske rubrike Radio Index-a. U mladosti se aktivno bavio košarkom. Trener mu bio proslavljeni stručnjak Borivoje Cenić. Tokom 2007. i 2008. godine radio u Ministarstvu omladine i sporta na poslovima izrade Nacionalne strategije razvoja sporta. Pored sporta, specijalizovan za teme iz oblasti turizma i makroekonomije (magistarska teza: Makroekonomska politika privreda u tranziciji i njihovo ukuljučivanje u proces globalizacije). Oženjen novinarkom Anom.


Oliver Vuković
Oliver Vuković

Oliver Vuković – rodjen 1979.godine u Uzicu. Diplomirani profesor fizicke kulture. Profesionalni turisticki vodic. Clan MENSA-e. Bivsi instruktor skijanja, plivanja, tenisa i kontakt sportova. Novinarstvom, kao hobijem poceo da se bavi u toku studija kao sportski novinar Radio Bubamare. Karijeru nastavio u TV KISS. Od 2013.godine deo ekipe Srpske TV Cikago. Clan medjunarodnog novinarskog udruzenja AIPS. Zivi u Beogradu sa svoje dve najvece ljubavi, suprugom Biljanom i kcerkicom Andreom.

 

 


Rajko Delibašić
Rajko Delibašić

Rajko Delibašić rodjen u Kosovskoj Mitrovici 1.06.1949.VSS. Završio i dve trenerske Višu trenersku školu odsek fudbal i odsek rukomet.Zavrsio i skolu novinarstva.Priznati sportski radnik sa prostora Kosova i Metohije. Radio u RO Rudnik i flotacija Trepca kao Šef društvenog standarda i rukovodilac opšte slušbe od 1976 -1995 i upravnik banjskog odmarališta Banjska od 1995 do 2003.. Bio aktivni igrač RK Trepča od 1965 do 1978 godine. Od 1979 pet godina rukometni trener u Prvoj B saveznoj ligi  i nakon toga aktivni sportski radnik u fudbalu pre svega do današnjeg dana., Novinarstvom se bavi od 1981 godine kada je postao honorarni saradnik Politike da bi 1985 godine postao stalni dopisnik Jedinstva iz Prištine sa osvrtom iskljucivo na Sport i dešavanja u njemu u regionu .Saradnik RTV KISS  K.Mitrovica već duže od 15 godina.Postao dopisnik STV USA u zadnjih 6 godina na osnovu dogovora sa g-djicom Tamarom .  Trenutno živi u Beogradu sa suprugom Zoricom. Ima sina dve ćerke u bracnim zajednicama pet unuka i dve unuke.


Svetozar Dančuo

Svetozar Dančuo, od 1986. godine radio u dnevnim novinama “Večernji List” u Zagrebu a nakon toga u Karlovačkom nedeljniku. 1992 bio dopisnik politikinih izdanja sa ratišta na Kordunu. Bio je glavni i odgovorni urednik srpskog radija “Petrova Gora” od 1993 do 1995. U službi informisanja i marketinga u preduzeću “Beopetrol” i kasnije “Lukoil Srbija” radio je preko 15 godina i bio glavni i odgovorni urednik internih komunikacija i potparol košarkaškog kluba “Beopetrol”. Od 2015 godine živi i radi u Čikagu. Predsednik je komisije za izdavaštvo, informisanje i kulturu Udruženja krajiških Srba “Prelo” iz Čikaga.

 


Saradnici

Jovan Bogojević, Zoran Janošević,Igor Obradović, Dragan Popov,  Razumenka Marković, Božidar Vesić, Jasmina Isailov

studio Srpske Televizije u Čikagu iz 2000. godine
  studio Srpske Televizije u Čikagu iz 2000. godine

 

Tamara Vesna gostovanje na RTS-u. RTS printscreen
Tamara Vesna gostovanje na RTS-u.
RTS printscreen

 

Srpska Televizija Cikago SAD - novi studio
Srpska Televizija Cikago SAD – novi studio
Srpska Televizija Amerika
Srpska Televizija Amerika
Srpska Televizija Cikago
Srpska Televizija iz Amerike – studio u Čikagu
Srpska Televizija USA studio
Srpska Televizija SAD studio
Serbian Television
STV USA
Srpska Televizija Amerika
Srpska Televizija Amerika
Serbian TV
Serbian TV

 

kanal STV USA

 

budite i vi jedan od donatora,donacijom pomažete rad jedanog srpskog medija u Americi

(Visited 32354 times, 1 visits today)