БEOВИЗИЈА 2019

ФЕСТИВАЛ ТРАЈЕ ТРИ ДАНА

Овогодишњи Фестивал „ Беовизија 2019.“, такмичење за избор представника Србије за 64. „Песму Евровизије  2019.“ („ Eurovision Song Contest 2019.“, 14, 16. и  18. мај,  дворана „Еспо“ у Тел Авиву) одржаће се у студију 9 Радио телевизије Србије. 27, 28. фебруара (полуфинале) и  3. марта (финале).

После конкурса, који је трајао до 15. новмбра 2018. године конкурсна комисија, састављена од музичких уредника РТС изабрала је 24 композиције које ће се такмичити на овогодишњој „Беовизији 2019.“ Победник овог Фестивала представљаће  Србију на 64.   „Песми Евровизије 2019.“ у Тел Авиву.

Тродневно такмичење „Беовизија 2019“ имаће шест водитеља. РТС-ов тандем Драгана Косјерина и Кристина Раденковић ове године ће гледаоце кроз такмичарске вечери из највећег студија РТС-а водити уз помоћ двојице младих глумаца, Славена Дошла и Ивана Михаиловића. Из Студија 9, који ће у данима Фестивала постати „зелена соба“ (green room), укључиваће се Ана Бабић и Бојана Марковић.

Водитељски пар 27. фебруара биће Драгана Косјерина и Иван Михаиловић, а редослед извођења композиција прве полуфиналне вечери је следећи:

 1. Песма: „Зашто да се не деси“ – изводи ФАНКД АП
  2.“ Туго“ – АЛЕКСАНДРА СЕКУЛИЋ
  3. „Вода и пламен“ – ОСВАЈАЧИ
  4. “ 7” – ДУЊА ВУЈАДИНОВИЋ
  5. “ До 100” – МР. ДОО
  6. “Да ли чујеш мој глас” – САШКА ЈАНКС
  7. “Бела” – ИВАН КУРТИЋ
  8. “Аритмија” – СОФИЈА ПЕРИЋ
  9. “Још ти чујем глас” – СНЕЖАНА БЕРИЋ – ЕКСТРА НЕНА
  10. “Само лагано” – ЕЛЕОНОРА
  11. “Моја бол” – ВОНДЕР СТРИНГС И ИВАНА ВЛАДОВИЋ
  12. “Само без страха” – НАТАША И УНА

Водитељски пар 28. фебруара биће Кристина Раденковић и Славен Дошло, а редослед извођења композиција друге полуфиналне вечери је следећи:

 1. “Љубимо се” – САЊА РИО
  2. “ Будим те” – МАЈДАН
  3. “Чудо” – ГОГА СТАНИЋ
  4. “Луташ” – АНА ПОПОВИЋ
  5. “Раднички син” – ЛОРД
  6. “Круна” – НЕВЕНА БОЖОВИЋ
  7. “Боје” – ЏИПСИКОРД
  8. “ Викторија” – ЈАНА
  9.  “Погледај у небо” – ЛАНА И АЛДО
  10. “Нема суза” – ЏЕНАН ЛОНЧАРЕВИЋ
  11. “Твоје очи” – ТИНА И ЛОЛА АМВОН
  12.  “Речи нису довољне” – ТАМАРА МИЛАНОВИЋ

У оба полуфинала представиће се по 12 композиција, а најбољих шест из сваког полуфинала бориће се у великом финалу за титулу победника „Беовизије 2019“. Домаћини финалне вечери, у недељу, 3. марта, биће водитељи из оба полуфинала.

Све композиције које учествују на овогодишњем фестивалу доступне су на мултимедијалној платформи РТС Планета и званичном Јутјуб каналу РТС-а за Песму Евровизије.

До сада је Србија имала доста успеха на „Песми Евровизије“. Српска поп-певачица Марија Шерифовић је 2007. године  у Хелсинкију (Финска) победила певајући песму „Молитва“, коју је компоновао Владимир Граић, а текст написао Маре Милошевић. Три године раније, 2004. је наш пред ставник, Жељко Јоксимовић,  у Инстамбулу освојио друго место певајући нумеру „Лане моје“. Песму је компоновао Жељко Јоксимовић а текст је написала Леонтина Вукомановић. Добро се пласирала и Јелена Томашевић, која је победила 2008. на „Беровизији“ песмом „Оро“, а на „Песми Евровизије“ у Београду заузела шесто место. Јелена је била победница и на „Беовизији 05.“ када је извела нумеру „Јутро. Међу победницима на „Беовизији“ истакли бисмо и дует Марко Кон и Милан Николић, који су победили 2009. г. песмом „Ципела“.

На нашем такмичењу „Беовизији“ било је доста успешних певача, који су конкурисала за одлазак на престижно међународно такамичење „Песма Евровизије“. Пре свега ту су, одличне поп-певачице, Маја Оџаклијевска и Маја Николић, па,Душан Свилар, Марија Михајловић, Александра Дабић, Ивана Селак, групе „Бјути квинс“, Бети буп“, „Кал“ …

Нема сумње да ће и ове године бити занимљиво такмичење на „Беовизији“ јер поред неколико познатих певача и трку за победника укључило се и доста младих и нефирмисаних певача и групае. Конаачан победник знаће се у недељу, 3. марта.

За Српску ТВ Чикаго, текст и фото: Зоран ЈАКШИЋ

(Visited 173 times, 1 visits today)

You might be interested in

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *