АЛБУМ СЕЋАЊА НА НАШЕ ПРЕТКЕ ИЗ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА

ПУБЛИКАЦИЈА „АЛБУМ СЕЋАЊА НА НАШЕ ПРЕТКЕ ИЗ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА“

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г.Иринеја, а поводом обележавања стогодишњице од завршетка Великог рата из штампе је изашла публикација „Албум сећања на наше претке из првог светског рата“.

АЛБУМ СЕЋАЊА НА НАШЕ ПРЕТКЕ ИЗ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА
АЛБУМ СЕЋАЊА НА НАШЕ ПРЕТКЕ ИЗ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА

Публикација-каталог представља резултат четворогодишњег рада на пројекту „Албум сећања на наше претке из Првог светског рата“ и приказ је прворазредних сведочанстава – фотографија, ратних дневника, војничких писама, дописних карти, споменица и остале историографске грађе учесника Првог светског рата које су поносни потомци послали у часат својих предака – учесника Великог рата. То су јединствена сведочанства о ратним авантурама и страдањима српског војника у ратним годинама, потиснутог са страница светске историје. Публикацију су уредили Александар Василић, Роксанда Алексић и Душан Младеновић, а рецензенти овог по свему јединственог штампаног дела су Проф. др Мира Радојевић и др Јана Алексић.

Својим ауторским текстовима и стручног погледа на Велики рат публикацију су оплеменили др Милош Ковић, потпуковник др Далибор Денда, Проф. др Владислав Пузовић и Александар Гаталица писац романа Велики рат.

Суиздавачи публикације су Издавачка Фондација СПЦ, Савез потомака ратника Србије 1912-1920 и Издавачка кућа Прометеј.

Публикацију је могуће поручити: Издавачка фондација СПЦ Арх.беог-карловачке тел:011/30 25 210

Продавница 1 (Теразије бр. 22): +381 64 / 800 1803   
Продавница 2 (Краља Петра I бр. 5): +381 11 / 3025 118
Продавница 3 (Нушићева бр. 5): +381 11 / 3034 242

e-mail: izdavackafondacija@spc.rs

   Пројекат Албум сећања на наше претке из Првог светског рата покренуо је Савез потомака ратника Србије 1912–1920. и резултат је жеље да се данас, сто година касније, ода дужна почаст појединцу – српском војнику, том малом човеку из Великог рата за цивилизацију, његовом несебичном жртвовању за правду, слободу и истину.

Увидом да је обичан, анонимни ратник – сељак био онај који је равноправно са војсковођама, краљевима и државницима, обликовао српску историју, започет је Јавни позив грађанима Србије и Србима у региону и дијаспори за достављање фотографија и осталих докумената из Првог светског рата и учешће у стварању Албума сећања на наше претке из Првог светског рата.

У Галерији Албума сећања налази се преко 4000 јединица, прворазредних сведочанстава – фотографије, ратни дневници, војничка писма, дописне карте, споменице и остала историографска грађа учесника Првог светског рата.То су јединствена сведочанства о ратним авантурама и страдањима српског војника у ратним годинама, потиснутог са страница светске историје.

Историја нас позива да покажемо „умеће памћењаˮ и преузмемо личну одговорност за будућност наших потомака. Историја нас обавезује да испричамо велику причу о нашим славним прецима и да се њихово велико жртвовање не избрише из нашег цивилизацијског памћења, већ постане културна баштина.

Пројекат се реализује са благословом Његове Светости Патријарха српског г.Иринеја и благословом Његове Светости Патријарха московског и целе Русије г.Кирила.

                                                   PUBLICATION-CATALOG

THE ALBUM OF REMEMBRANCE TO OUR ANCESTORS FROM THE WORLD WAR I

 The publication-catalog represents the result of a four-year work within the project “Album of Remembrance to Our Ancestors from the World War I” and is a review of first-class testimonies – photographs, war diaries, military letters, correspondence cards, memorials and other historical contents of participants of the World War I which the proud descendants had sent in honor of their ancestors – the participants of the Great War. These are unique testimonies of the war adventures and sufferings of the Serbian soldiers in the war years, suppressed from the pages of world history.

The publication is dedicated to marking the centenary from the end of the Great War.

 

Authors: Aleksandar Vasilic, Roksanda Aleksic and Dusan Mladenovic

Reviewers

Prof. Dr. Mira Radojevic, Dr. Jana Aleksic

Texts

Dr. Milos Kovic, Lieutenant Colonel Dr. Dalibor Denda, Prof. Dr. Vladislav Puzovic and Aleksandar Gatalica, a novelist of the “Great War”

The publication is bilingual.

(Visited 656 times, 1 visits today)

You might be interested in

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *