СРБИЈА СВЕТСКА ВЕЛЕСИЛА У РВАЊУ

ОСВАЈАЈУ МЕДАЉЕ КАО ОД ШАЛЕ

На прошлогодишњем Светском првенству у грчкоримском  стилу, које је одржано у Будимпешти поново су репрезентативци Србије освајали медаље као од шале и тако су још једном показали да су по успесима међу најбољим, када су у питању српски индивидуални спортови.

У Будимпешти се наш најтрофенији рвач Давор Штефанек, победник из Рија на Олипијским играма, окитио сребрном медаљом, а Виктор Немеш и Михаил Калаџа освојили су бронзане медаље. Давор Штефанек је у Будемпешти очекивао златну медаљу, коју је већ раније освајао, али од њега бољи је био представник Руске Федерације, Артем Сурков (категорија до 67 кг). Михаил Калаџа, Грузијац, који наступа под заставом Србије, у категорији до 97 кг, освојио је бронзу пошто је победио Мађара, Балажа  Киша, док је Виктор Немеш (категорија до 77 кг) савладао Швеђанина Бјуберга.

Мала Србија је, после Русије, друга рвачка велесила света! Спортисти нашег најтрофејнијјег индивидуалног спорта освајали су све што се освојити може, олимпијске медаље, светска и европска одличја. Од времена када је Милорад Арсић 1955. г. освојио прву (бронзану)  медаљу у Карлсруеу на Светском првенству репрезентативци Србије су донели Србији са светских , европских превенстава и олимпијских игара, веровали или не, чак 101 медаљу. Због тог резултата светски стручњаци нас сврставају у рвачку велесилу!

На олимпијадама смо освојили 13 медаља, од тога, 4 злата, 5  сребра и 4 бронзе, са светских првенстава смо донели чак 45 медаља (7, 18, 20), на европским првенствима окитили смо се са 42 медаље (9, 17, 16). Имамо и једно сребро (В. Немеш) са Европских олимпијских игара. Овде се убрајају и други рвачи и њихове медаље (њих 12) из једне бивше југословенске републике јер су одличја, која су они освајали преписана Србији, као оснивачу Југославије. Тако да је бројка српских рвача освајача медаља – 89.

Најуспешнији српски рвач је Давор Штефанек са 9 освојених медаља на ОИ, СП, ЕП, затим  следе, са шест медаља, Стеван Хорват, Ивица Фргић, Стеван Дамјановић. По пет медаља освојили су, Момир Пековић, Рефик Мемишевић, Јожеф Тартаљи,  Виктор Немеш …

Олимпијски шампиони били су, Бранислав Симић (Мексико, 1968. .), Момир Петковић (Монтреал, 1976.) и Давор Штефанек (Рио, 2016.). Сребро су освојили, Бане Мартиновић, Стеван Хорват, Ивица Фргић, Рефик Мемишевић, а бронзу, Бранко Мартиновић,  Бранислав Симић, Јожеф Тартаљи.

Светски прваци били су, Боривоје Вуков (1963.), Сретен Дамјановић (1971.), Рефик Мемишевић (1981,), Давор Штефанек (2014.) Виктор Немеш (2017), док се Стеван Хорват два пута пео на победничко постоље (1963.  и 1966. г.). Европски прваци били су, Бошко Маринко, Сретен Дамјановић, Ивица Фргић, Јожеф Тартаљи, Сенад Ризвановић и Кристијан Фрис.

Да смо у самом светском врху најбољи је доказа да су на светској ранг листи чак четири наша рвача у топ-10 (Немеш (2.), Каџаја (2.), Штефанек (5.),  Фрис ( 10.), а у топ -20 имамо  шест рвача! Рачунајући шест олимписких рвачких дисциплина ми  смо, по резултатима и пласману рвача,  други, одмах иза Русије.

Како истичу добри познаваови нашег најтрофејнијег индивидуалног спорта, заједништво, квалитетан и тимски рад разлози су што Србија деценијама постиже  одличне резултате.  На челу Рвачког савеза  Србије је агилни председник Жељко Трајковић, ту је и селектор др Милорад Докманац и врхунски тренер и освајач многих медаља, Сретен Дамјановић, па потпредседници, Рајко Балтић, Јусиф Абазов, Урош Јовановић …

Од нашег најтрофејнијег спорта у будућности, нема сумње, очекујемо још веће резултате. Већ следеће године наше рваче очекују нови изазови, а ту је и Олимпијада у Токију 2020. С правом, надамо се новим успесима и новим медаљама.

За Српску ТВ Чикаго, текст, Зоран ЈАКШИЋ

Фотографије, Јован МИРЧЕСКИ

(Visited 432 times, 1 visits today)

You might be interested in

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *