ПОЗНАТА СЛИКАРКА ОЛИВЕРА ЛОЛА АЏИЋ, ИМАЛА ДВЕ УСПЕШНЕ ИЗЛОЖБЕ

У СЛАВУ РОДА

Позната сликарка Оливера Лола  Аџић из Београда имала је током прошле године 19 самосталних и 5 колективних изложби. Једна од најпосећенијих била је у Малој галерији Дома Војске Србије  где је Оливера учествовала на колективној изложби. Љубитељи уметности на њеним самосталим изложбама имали су прилику да виде слике: „Плот“, „“Љубовање“, „Младенци“, „Фамилија“, „Зов свирале“, „Коло“, „У житу“, „Небеска невеста“, „Три моме беле платно“, „Пастирице“ … Своје самосталне изложбе назвала је „У СЛАВУ РОДА“.

Лолина сликарска техника је уље на платну. Мотиви су углавном сеоски, она се бави српском традицијом, обичајима, жели да својим радовима сачува исконско село, које полако под налетом модерног доба нестаје.  Њени ликови зраче оптимизмом, девојке и момци маме лепим осмехом.  Оливера посебну пажњу обраћа на народну ношњу, коју њени ликови носе.  Скоро до детаља настоји да пренесе сву лепоту српске народне ношње на платно и да је сачува од заборава. Онај љубитељ уметности, који има прилику  да види њене радове и погледа изложбу, по изласку из галерије пријатно се осећа.  Оливерине слике одишу радошћу и весељем. У славу рода. Њени ликовни јунаци  славе сунце, извор живота. Ко је видео њене слике  верујемо да ће их дуго памтити јер док их је посматрао сигурно је уживао у њиховој јединственој лепоти и оригиналу.

Сликарку Оливеру Лолу Аџић, која је имала бројне самосталне изложбе, учествовала на многим колективним изложбама  и ликовним колонијама,  љубитељи сликарства знају као велику српску патриоткињу и даму, која у сваком моменту, на прави начин показује своје искрено родољубље и оданост према Отаџбини. Зато се одлучила да свету покаже традиционално српско село, њене житеље, културу и обичаје. Лола је члан и многих хуманитарних организација  и патриотских  удружења, које негују културу сећања на наше славне претке. То су јунаци, који су се борили и ратовали у ослободилачким ратовима почетком двадесетог века. Тако је и настала позната њена слика „Балкански војник“ и многе друге, којима исказује своје дивљење за све што су урадили српски војници за спас Српства, ратујући у Првом и Другом балканском рату и Великом рату. Зато је Лола одлучила да ускоро организује изложбу својих слика  са темом: Србија у отаџбинским  ратовима у двадесетом веку.

Талентована и светрана Оливера , поред сликарстваа, бави се и поезијом У прилици смо да вам представимо и једну њену песму, коју је објавила у свом каталогу, а носи наслов: „У  СЛАВУ  РОДА“ :

 

И у бој! Роде мој!

Куцнуо је час!

Да сељак брке засуче,

Да устане Горшатак и Рас.

Да руке у трап завуче.

Сандук с муницијом раскује.

Чизму солдатску навуче.

Тешки гуњ свуче.

Сабљу димискију докује.

Танџару подмазује.

 Бодеж за пас засукује.

.Џебану види да л’ је сува.

И у сат кад ноћ је глува.

Икону с дувара целива.

Матер с прага благосиља.

И чељад једно другом до ува.

Изгрли и ижљуби лица ведра.

Остваи и’ да их верна љуба чува.

Јабуку једну метне у њедра.

И у бој! Роде мој!

После бројних ликовних изложби у Србији, Лола Аџић је добила позив  да своје слике изложи и у Републици Српској и Црној Гори. За њене радове има заинтересованих  љубитеља ликовне уметности у расејању, па, зато би наши људи волели да их виде, пре свага,  у Сједињеним Америчким Државама и Канади, па, чак и у Аустралији!?

Љубитељи њених слика, који желе да их виде,  и евентуално купе, могу посетити сајт  www.prodaja-slika.com  или да је контактирају на меил: lolaadzicarte@gгmail.com

 

За Сртпску ТВ Чикаго: Зоран ЈАКШИЋ

Nedavne objave