ДОНАТОРСКО ВЕЧЕ У ЧИКАГУ ЗА СРПСКИ ХРАМ У ПЕТРИЊИ

ДОНАТОРСКО ВЕЧЕ У ЧИКАГУ ЗА СРПСКИ ХРАМ У ПЕТРИЊИ

У Чикагу је у суботу 8. децембра 2018. године одржано донаторско вече за изградњу српског храма Светог Спиридона чудотворца у Петрињи на Банији. У акцији коју је организовало Удружење крајишких Срба “Прело” из Чикага и која ће се у Америци спроводити до краја децембра, прикупљено је 15 хиљада долара.

Tелефоном из Петриње захвалио се месни парох Саша Умићевић.

-Најискреније се захваљујемо организаторима овог дивног окупљања, учесницима у програму и приложницима. Сви заједно се радујемо гледајући како наша светиња васкрсава, истакао је он.

Игуман Манастира Нова Грачаница поред Чикага Серафим Балтић и сам пореклом са Баније истакао је да велика удаљеност није препрека да се подржи обнова још једне српске светиње у Хрватској.

-Далеко сте од својих храмова које су градили ваши преци. Радујем се што не заборављате своје порекло и што се сетите својих светиња које сте изгубили, поручио је свештеник храма Светог Јована Крститеља у Чикагу Саво Босанац.

Студент друге године богословског факултета у Чикагу Саша Лончина присутне је упознао са обнавом десетак српскиих храмова и манастирa на Кордуну и Банији.

У име организатора председник Удружења крајишких Срба Прело из Чикага Љубинко Шпегар позвао је све људе добре воље да својим новчаним прилозима помогну градњу ове цркве.

Српски храм Светог Спридона чудотворца у Петрињи из 1785. године срушен је 1941. године. Обновљни храм из 1976. године,миниран је 1991. године. И поновна обнова 1994. године засметала је хрватским властима које су је одлуком градског већа у Петрињи 1997. године порушили багерима.

Дозволу за обнову четвртог по реду српског храма у Петрињи, на темељима претходног, власти у Хрватској издале су у септебру ове године – после 27 година чекања. Очекује се да ће бити обновљен прилозима верника из целог света.

Сличне манифестације овој у Чикагу најавили су Банијци и њихови пријатељи у Канади и другим државама у којима живи бројнија заједница исељеника са Баније и из Крајине.

С. Данчуо

Nedavne objave