63. MEЂУНАРОДНИ САЈАМ КЊИГА У БЕОГРАДУ

КУЛТУРНИ ДОГАЂАЈ ГОДИНЕ

Овогодишњи 63.међународни сајам књига, који је одржан  у Београду од 2. до 28. октобра под слогаом „Радост  читања“   био је до сада најпосећенија манифстација писане речи, који је окупио највеће домаће и стране писце и издавачке куће.

Овај, слободно се може рећи, културни догађај не само у Београду, већ и у Србији, отворили су својом беседом српски академик Матија Бећковић и познати  марокански писац Абдулах Бусуф.

-Само Срби имају крсну славу, али Сајам књиге је слава и оних који славе и оних који не славе, али славе светост књиге – рекао је између осталог  Матија Бећковић.

Сајам књига на Београдском сајму имао је богат пратећи програм, биле су ту промоције књига, предавања, округли столови, трибине  … На Сајму су додељена и традиционална признања.  Награде за издавача године додељене су новосадском „Прометеју“ за 60 наслова  едиције Србија 1914. – 1918. књиге истине, бола и поноса на тему о Великом рату и „Службеном гласнику“. За издавачки подухват године проглашена је књига „Црњански, биографија једног осећања“ Мила Ломпара у издању „Православне речи“.  Жири у саставу, проф. др Драган Симеуновић председник,  проф.др Слодобан Кањевац,  мр Милица Лилић, проф. др Тодор Росић и Желидраг Никчевић посебно признање у области науке је доделио делу Гидеона Грајфа „Јасеновац, Аушвиц Балкана“. Дечја књига године је „Господар солитера и дуга чуда“ аутора Миладина Ћулафића, коју је издала Српска  књижевна задруга.

На Сајму књига додељене су и специјалне  награде. Др Александар Прашчевић је добио награду за дело „Патријарх Павле о исламу и муслиманима“. Награђена је и књига „Иво Андрић – Вечити календар“, коју је приредио Миро Вуксановић, па, „Манастир  Свете Тројице Стањевићи“, „Срби на Косоову и Метохији у 19. и 20. веку“, „Уметичко наслеђе српског народа на Косову и Метохији“. Дело „Иконе стила Србије“ Неде Тодоровић и Радмиле Станковић добила је награду „Богдан Кршић“ за најлепшу књигу (издавач „Цептер“).  Едиција „Прицеза Софија“ Весне Алексић и  Бојане Стојановић (илустраторка) проглашена је за најлепшу дечју књигу (издавач „Креативни цнтар“).

Посетиоци Сајма књига имали су прилику да купе и једну интересантну књигу „Душа вина“. О божанском пићу, како обично називају вино, пишу, Александар Гаталица, Жарко Требјешанин, Ратко Божовић, Јовица Аћин, Драган Јовановић и други. Представљен је и графички роман „Сат“ цртача Вујадина Радовановића Вује, велику пажњу изазвала је и књига, увек актуелна, „Дневник Ане Франк“. Сајам књига није могао да прође овог пута ни без Хари Потера и Џеронима Стилтона.

„Вечерње новости“последњих година су у изаваштву веома активне. На Сајму посебо је било интересовање за књигу др Јована Јањића „Српска црква у комунизму и посткомунизму“,  па дело Милене Марковић и Татјане Леш „Оне су промениле Србију“. То је књига о српским јунакињама, Милунки Савић, Чучук Стани, Јелени Балшић, Милени Дравић, Марини Абрамовић … Веома тражена је била књига академика и песника Матије Бећковића „Сто мојих портрета“, па, дела „Печат Милорада Екмечића. „Че Гевара“, „Крцун, писма без курира“ …

Запажен је био и штанд „Венцловић“ из Новог Сада, који издаје уџбенике, па, издавачи „Одбрана“ (посебно интересантна едиција „Ратник“), „Вулкан“, „Глас цркве“, Задужбина Петра Кочића из Бања Луке, „Пчелица“ издавач дечјих књига. Маја Ковачевић, мајка једанаесторо деце, која има издавачку кућу „Глас Србије“ (издала књигу о јунакињи Великог рата, Милунки Савић) за посетиоце свог штанда припремила је и занимљив културно-забавни програм.

Све у свему, овогодишњи 63. Међународни сајам књига остаће упамћен по одличној посети и бројним врхунским  књижевним делима са којима ћемо обогатити наш душевни и културни живот и славити светост књиге. Зато, већ сада,  са нестрпљењем чекамо следећи Сајам књиге.

 

За Српску ТВ Чикаго: текст и фото, Зоран ЈАКШИЋ

Nedavne objave