ФИЛМСКИ ХИТ У СРБИЈИ "ЗАСПАНКА ЗА ВОЈНИКЕ"

ВРЕМЕ СТРАДАЊА, ЧАСТИ И ЈУНАШТВА

Не памти се да је последњих деценија у Србији неки филм изазвао толико емоција и интересовања као остварење режисера Предрага Гаге Антонијејвића “ЗАСПАНКА ЗА ВОЈНИКЕ”. Овај фикмски хит, kojи би требало да види сваки патриотски опредељен Србин, своју премијеру је доживео 1. децембра у београдском Центру “Сава” на свечаној академији поводом стоте годишњице ослобођења Београда у Великом рату и у склопу јубилеја када је Војска Краљевине Србије, победоносно, тачно пре једног века са савезницима, окончала до тада највеће страдање људи у оружаним сукобима на планети.

Филм говори о времену части и јунаштву, о храбрим српским војницима, који су својим подвизима, храброшћу и жртвом задивили свет на почетку двадесетог века а својим победама срушили три највеће окупационе немани тога вреемена, Аустро-угарску монархију, Немачку царевину и Османско царство. Данас, изгледа, многи заборављају подвиге српских сељака, голобрадих младића из школских клупа, војника, подофицира  и официра, који су жртвовали своје животе за слободу коју данас ужива Балкан и Европа. Србија је у Великом рату изгубила скоро 1.300.000 својих грађана, од тога броја преко шездесет посто су били они, од 20 до 55 година, војно способни. Мала Србија је изгубила једну трећину свог становништа, а у односу на број становника поднела је највећу жртву у свету. После Великог рада многе породице су престале да постоје, Србија је било толико уништена, опљачкана и осакаћена да те последице и данас осећамо. Иако многи желе да прекроје историју, истину о правдољубивој и слободарској Србији не може нико да сакрије. Србија је у свим  ратовима увак била на правој страни, са том чињеницом можемо се само поносити. Своју слободу и слободу још неких Јужних Словена Србија је скупо платила зарад стварања Југославије, што је била велика грешка.

Филм “Заспанка за војнике” је снимљен према мотивима романа “Српска трилогије” Стевана Јаковљевића (12. децембар 1890. Књажевац –  2. новембар 1962. Београд) и има три дела, “Деветсточетрнаеста”, “Под крстом” и “Капија слободе”. Стеван Јаковљевић је био књижевник, биолог, професор Београдског универзитета, редовни члан Српске академије науке и уметности. Као официр Војске Краљевине Србије борио се у Великом рату, на Солунском фронту, али и у Другом светском рату, када је био заробљен и неколико година провео у италијанским и немачким  затворима.

Поред Београда филм ће се приказивати у свим  градовима у Србији, Панчеву, Пожаревцу, Врању, Лесковцу, Крагујевцу, Крушевцу, Лазаревцу, Ариљу, Мионици, Новом Саду, Суботици, Краљеву … Како се предвиђа, видеће га и наши људи у расејању и други љубитељи филмске уметности. Недавно је приказан и на Косову и Метохији, а страдање и подвизи Српске војске у Великом рату код српског становништа, које га је погладало, изавао је велике емоције, али, и понос јер је Војска Краљевине Србије уз надчовечанске напоре и велико жртвовање донела Србији, али и осталим југословенским народима на Балкану, жељену слободу од окупационе силе, Аустро-Угарске.

У филму “Заспанка за војнике” глуме: Марко Васиљевић (игра Стевана Јаковљевића), Вук Јовановић (поручник Александар), Марко Павловић (Рајко), Љубомир Бандовић (командант), Ненад Окановић (Таса), Марко Гверо (Јанкуљ),  Александар Ђурица (наредник Милутин), Иван Ђорђевић (Крсто Возар), Милица Михајловић (Стефанова мајка), Тихомир Арсић (Рајков отац), Тара Јевросимовић (Стефанова сестра), Радош Бајић (Стефанов отац), Наташа Нинковић, Небојша Глоговац …Сценарио су написали Предраг Антонијевић и Наташа Дракулић, а музику је компоновала Александра Ковач. Филм “Заспанка за војникке” је већ на самом почетку  емитовања забележио рекорну гледаност. четири месеца после приказивања у биоскопима широм Србије гледоци телевизије  имаће прилику да виде и серију под истим називом.

Данас многи заборављају велике српске жртве у Великом рату за ослобођење не само Србије, већ и Европе. Филм “Заспанка за војнике” ја прилика да се истина о борби српског народа боље сагледа у свету. После филмског остварења “Марш на Дрину” мало је снимано о голготи,  васкрсу и јуначкој победи Војске Краљевине  Србије у Великом рату. То је и наша грешка. На тај начин се несвесо, или свесно, заташкавала истина о којој је свет требало да зна. После филма “Заспанка за војнике” и обележавања 100. годишњице од победе Српске војске у Првом  светском  рату неће  бити исто, верујемо да ће многи филмски ствараоци кренути путем Предрага Гаге Антонијевића. И снимати филмове о малим људима, војницима, њиховим судбинама и подвизима у Великом рату.

 

За Српску ТВ Чикаго, Зоран ЈАКШИЋ

Фотографије: архива филма “Заспанка за војнике”

(Visited 89 times, 1 visits today)

You might be interested in

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *