ПРОМОЦИЈА НОВОГ АЛБУМА ВОКАЛНОГ АНСАМБЛА "ГЛЕДАНИЦЕ"

У ДУХУ, СРПСКОГ, ИЗВОРНОГ МЕЛОСА

Продукција грамофонских плоча Радио телевизије Србије, некадашња водећа продукцијска кућа Југославије у време транзиције да је доспела у приватне руке сигурно би капитално, вредно национално музичко благо Србије било уништено са несагледивим последицама. Био би то својеврстан музичики злочин, који бисмо скупо платили. Срећом, то се није десило. Некадашњи музички див, понос Србије, сада полако стаје на ноге. Чијом заслугом, сада је то мање важно. Значајно је да се права народна музика у Србији, све се чешће чује на радио таласима и телевизијама Србије. Најбољи доказ да је народна музика у Срба и даље веома полуларна је радијска и телевизијска емисија “60 најлепших народних песма”, коју је прошле године покренула Радио телевизија Србије поводом шездесет година рада. Додуше, било је ту песама и ван Србије, али огромну већину су чиниле оне које се певају, или су се павале у Србији. Неке су биле заборављене, али захваљујући квалитетним извођечима и оркестрима, који су пратили певаче добили су нову, свежу, ноту.

Једна од песама, коју смо чули у овом маратонском представљању “60 најлепших народних песама”, била је и “Рече чича да ме жени”, коју је извео вокални ансамбл “Гледанице” из Београда. Песма је заузела високо осаманаесто место! Овај ансамбл је за кратко време (основан је 5. фебруара 2015. године) постигао велики успех. А као круна тог успеха 7. новембра је у Каменој сали Радио Београда, уз бројне поштоваоце своје музике, промовисао други албум “Ово је Србија” са седамнаест песама. Међу њима многе су стваране током судбоносних догађаја за Србију и српски народ, у време Великог рата.

Ансамбл је основан на иницијативу Биљане Николов и Ратислава Благојевића, познаог композитора, аранжера и инструменталисте. Овај све популарнији ансамбл има двадесет чланица, које уз вишегласне аранжмане и инструменталну пратњу Ратислава Благојевића на хармоници на један оригиналан начин изводи старе, готово заборављене народне песме. Од недавно се ансмблу оридружио и Мирољуб Тодоровић флаутиста и фрулаш Великог народног оркестра РТС-а у чијем студију су реализована два албума ансамбла “Гледанице”.

– Поред аранжмана и пажње, коју посвећујемо карактеру и музичком изразу при извођењу народне музике, посебну пажњу обраћамо и визуелном изгледу ансамбла за који се побринула Биљана Николов, Она је осмислила и дизајнирала више комплета гардеробе, Биљана савршено прати наш музички израз и он је потпуно у складу са традиционалном народном музиком, коју промовишемо – каже господин Ратислав Благојевић.

Челни људи музичке продукције ПГП РТС су у аранжманима и извођењу вокалног ансамбла “Гледанице” препознали одређени квалитет па му је почетком марта 2017. године објављен први ЦД “Гледај ме, гледај” са дванаест традиционалних народних песама. У Каменој сали Радио Београда је 14. марта ове године одржана и промоција књига уметничког руководиоца Ратислава Благојевића на којој је посебно представљена књига партитура за хор и оркестар са дванест песама са првог ЦД-а “Гледај ме,  гледај” Као круна вишегодишњег рада, дошла је и ова друга промоција албума “Ово је Србија”.

Министарсво иностраних послова, Управа за дијаспору, је препознала квализет и извођење песама ансамбла “Гледанице”  те им је омогућило да у децембру месецу, од 8. до 12. гостују у Шведској.  На тај начин ансмбл ће имати прилику да кроз неколико концерата нашим људима у расејању представи нови ЦД и да их кроз музику подсети на њихове корене и на нашу вредну музичку традицију и обичаје.

На албуму “Ово је Србија ” налазе се седамнаест вокално-инструменталих песама. Од тога броја, осам су компоноване у духу народних, традиционалних песама, остале су дела аутора, Бранислава Бране Милосављевића, Даворина Јенка, Станислава Биничког, Предрага Вуковића, Николе Грбића, Исидора Бајића, Радојке Живковић, Милорада М. Петровића  Све аранжмане је написао композитор, аранжер и хармоникаш, Ратислав Благојевић. Албум “Ово је Србија” садржи песме: “Изгнаници”, “Боже правде”, “Марш на Дрину”, “Тамо далеко” (поема), “Отац и син”, “Шумадинац пали топа”, “Ово је Србија”, “Српкиња”, “Одакле си селе”, “Цојле, манојле”, “Играле се делије”, “Ваљевска подвала”, “Врти коло”, “Све док је твог благог ока”, “Бре девојче, бре ђаволче”; “Амен сама бут рома”, “Марушка”. Велики допринос је овом албуму дао и познати Драгиша Симић, који је једном својом здравицом допринео да извођење поеме “Тамо далеко” изазове код слушалаца још дубље и снажније емоције..

Све песме на албуму су претежно набијене патриотском нотом и многе осликавају време када је правдољубива и слободарска Србија васкрсавала и побеђивала у ослободилачким ратовима, као што су, “Марш на Дрину”, “Тамо далеко”, “Шумадинац пали топа”, насловна “Ово је Србија”, химна Републике Србије “Боже оравде” … Идејни творац и човек који се својски потрудио радећи на албуму скоро годину дана (само у студију је провео четири месеца, од половине маја до половине септембра), Ратислав Благојевић, на овај начин дао је свој немерљиви прилог садашњем тренутку када Србија поносно, узигнутог чела, слави стоту годишњицу од победе у Великом рату. Поред Ратислава Благојевића продуцент на албуму је и Мирољуб Тодоровић, који је у исто време био и сниматељ у Рикординг и продакшн студију.

Значајно је да представимо и чланице вокалног ансамбла “Гледанице”, то су: Биљана Николов, Светлана Јеремић, Милица Димић, Слађана Недељковић, Весна Братић, Славица Гајић, Љиљана Јоцић, Светлана Вуковац, Јасмина Самамрџић, Радмила Богојевић, Сњежана Апостоловски, Милунка Јајић, Љиљана Вуковић, Бојана Вуксановић, Јулијана Драшкић, Загорка Антовић, Љубинка Милошевић, Бисерка Вучинић и Марија Викториа Живановић.

Присутним на промоцији се обратио Марко Милутиновић главни и одговрни уредник ПГП РТС, који је нагласио да ова дискографска кућа чини велики напор како би вратила и издавала квалитетну српску народну музику, посебно ону трдиционалну, изворну, која облику музичко биће једне нације и чини је препознатљивом у свету. Представљањем свог новог музичког издања “Ово је Србија”, чланице вокалног ансамбла “Гледанице” су отпевале неколико песама и добиле громке аплаузе за одлично извођење. Њима се придружио и Драгиша Симић, који је беседио једну пригодну песму из свог богатог репортоара. Публици се обратио и правник Милоје Поповић Каваја, који је 1964. године написао текст за чувену песму Станислава Биничког “Марш на Дрину”. Господин Поповић је написао текст инсирисан подвизима српских јунака у Мачви, на Церу и  Дрини. Притом је показао примерак плоче на којој је снимљена композиција “Марш на Дрину”, која спада у једну од најизвођенијих икада и најомиљенијих српских патриотских песама.

 

Све госте, који су дошли на промоцију, на улазу у Камену салу Радио Београда дочекале су две шармантне даме старим српским обичајем, понудивши им со и хлеб. Програм је водила Марија Викториа Живановић.

 

За Српску ТВ Чикаго, текст и фото: Зоран ЈАКШИЋ.

(Visited 380 times, 1 visits today)

You might be interested in

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *