ПОДСЕЋАЊЕ НА БРАНИОЦЕ БЕОГРАДА 1915. Г. У ВЕЛИКОМ РАТУ

ДА СЕ НИКАД НЕ ЗАБОРАВИ

У знак захвалности и подсећање на храброст и жртвовање Војске Краљевине Србије у одбрани Београда 7. октобра 1915. године у Великом рату, на тај датум ове године, Удружење чувара српске традиције и обичаја ,,ПРЕЛА И ПОСЕЛА” у сарадњи са бројним патриотским удружењима из Србије, организовало је културно – историјску манифестацију под називом “ПУТЕВИМА СРПСКЕ ВОЈСКЕ”. Овогодишња култура сећања на храбре браниоце Београда,  од пре сто и три године, одвијала се у оквиру стоте годишњице од победе Српске Војске у Великом рату.

Програм је почео у 5 минута до 12 сати парастосом испред Спомен обележја и костурнице бораца бранилаца Београда на самој Београдској тврђави недалеко од цркве Ружице. Након тога, Драгиша Симић аутор ове значајне манифестације за српски народ и његову историју, поздравио је присутне пригодном беседом „У славу предака, а у здравље потомака“, која је објављена у збирци пригодних песама, беседа и здравица „ЗДРАВ СРБИНЕ МОЈ ПОНОСУ“, а приредио ју је Удружења српске ћирилице,,Добрица Ерић”. Ова књига треба да има своје значајо место у свакој српској кући, поред иконе и славске свеће.

У 12.44 часова (ова бројка симболизује на Кумановски споразум, када је завршено бомбардовање СР Југооославиј, 10 јуна 1999. године) ансамбл ,,Гледанице” отпевале су уживо химну Србије “Боже правде”, затим је модератор и водитељ програма господин Миша Ћирић (Витез од Србије), у униформи мајора Драгутина Гавриловића, надахнуто говорио о значају овог сабора. У току одбране Београда Драгутин Гавриловић је имао чин мајора, а касније је за војничке заслиге у Великом рату унапређен у чин пуковника.

 

Четврту годину заредом испред цркве Ружице на Калемегдану у спомен Драгутину Гавриловићу и браниоцима Београда и Србије, одала се пошта уз знак подсећање на храброст и јунаштво поносних предака, који су дали своје животе да би ми данас славили и живели у слободи. Од 2014. године до данас, Удружење “Прела и посела” са својим сарадницима,  обишло је  многа знаменита места по Србији, реализовало пригодан културно – уметнички и васпитни програм, одржало јавне историјске часове и поклонило се сенима војника,  јунака, који су само бранили своја огњишта, нису жалили своје животе за част, достојанство и славу имена српског. Геслом, која их је водила из победе у победу, “Са вером у Бога за Краља и Отаџбину” протерали су у ослободилачким, одбранбеним ратовима вишеструко моћније непријатеље (Немачка, Аустро-Угарска, Бугарска, Турска) из слободарске Србије.

Све присутне је најпре поздравио, у име Друштва српских домаћина, проф.др.Миладин Шеварлић, искрено, верно и емотивно говорећи о овом великом датуму из Великог рада, са сузама у очима. Затим, је јавни историјски час, беседу, “У славу ратника  бранилаца Београда”  и мајора Драгутина Гавриловића, који је са Српском војском храбро бранио главни град Србије,  одржао пуковник Војске Србије у пензији, др Мића Живојиновић. У име Савеза удружења потомака ратника Србије 1912 -1920. присутне је поздравио пуковник ВС у пензији Љубомир Марковић.

Својим наступом велику пажњу присутних привукла је млада талентована сликарка Лола Аџић, која је овом приликом приредила изложбу слика. Лола Аџић је свој допринос овом изузетном догађају дала и рецитујући песму, коју је сама написала..

У име Међународног центра за туризам и угоститељсатво САЦЕН, пригодним говором публици се обратио проф. др Драган Глигоријевић, а у име Удружења “Милутин Миланковић”  присутне је поздравио пуковник у пензији ВС Слободан Стојановић, који је уручио признање Драгиши Симићу за немерљив допринос у очувању и неговању наше богате културне баштине. Господин Слободан Стојановић је спепцијалним гостима из Русије уручио књигу о великом српском научнику  Милутину Миланковићу. Испред Удружења за борбу против беле куге “Опстанак” све присутне је поздравио директор Борислав Бобан Матић.

На овом сабору приказан је богат културно-уметнички програм, зачињен здравицом “Сетимо се поносних предака”, коју је беседио Драгиша Симић. Своје умеће приказали су чланови омладинског ансамбла, фолклорна група, КУД “Прело” из Великог села, Сланци Београд. Изворна певачка група “Милице”  из КУД “Прело” извела је песме из Шумадије. Током и после наступа,  девојке одевене у традиционалну српску ношњу, за своје извођење, добиле су велики аплауз..

Овом приликом додељене су и бројне  захвалнице и плакете. Њих су добила сва братска патриотска удружења, као и истакнути појединци, који су дали свој допринос у организацији одржавања ове важне манифестације.

На овогодишњој манифестацији “Путевима Српске Војске” на Београдској тврђави, био је присутан и велики сарадник и пријатељ Удружења “Прела и поселал”,  Недељко Жугић са Пала, из Републике Српске. Он је дошао да се поклони сенима јунака, браниоцима отаџбине Србије.

Велику подршку у реализацији овог догађаја дала је и Јелена Костић испред “Апарт” хотела Копаоник у Брзећу.

Други део програма почео је свечаним дефилеом. Колона формирана испред Цркве Ружице, ишла је преко Београдске тврђаве до споменика руским војницима, погинулим у Великом рату, носећи  поруку “Србија је љубав – љубав је Србија”. Руски војници су заједно са Војском Краљевине Србије стали у одбрану наше Отаџбине и православља положивши своје животе. Одајући пошту, испред споменика руских добровољаца, положени су венци.

Овој манифестацији присуствовао је велики број туриста из иностранства. Било је гостију из пријатељских земаља, чији су преци заједно са Војском Краљевине Србије извојевали велике победе у Великом рату победивши пошаст, која је претила да покори свет. Међу њима било је пријатеља из Француске, Италије, Уједињеног Краљевства, САД … а највише их је било из Русије.

Сви учесници програма, за који многи кажу да је био величанствен, одлазећи са Београдске тврђаве, послали су поруку: “Оно што су урадили јунаци, браниоци Београда у Великом рату, њихову храброст, одлучност. полажујући живот на  олтар Отаџбине – не смемо никад да заборавимо!”.

 

За Српску ТВ Чикаго: Зоран ЈАКШИЋ

(Visited 393 times, 1 visits today)

You might be interested in

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *