ODBOJKAŠICE SRBIJE SVETSKE ŠAMPIONKE

U Japanu završen svetski šampionat za odbojkašice

U finalu SRBIJA – ITALIJA   3 : 2

Odbojkašice Srbije prvi put u istoriji ovog sporta postale svetske šampionke. U finalu u Jokohami u triler meču savladana selekcija Italije sa 3:2, po setovima 21:25  25:14  23:25  25:19 i u tajbreku 15:12.U ekipi novih svetskih šampionki  reprezentaciji Srbije koja je posle vođstva Italijanki u setovima 1:0 i 2:1 uspela  da meč preokrene najefikasnija je bila Tijana Bošković sa 26 poena , Brankica Mihalović je dodala 19 a Stefana Veljković i Milena Rašić po 10. Tijana Bošković MVP šampionata , nezvanično najbolja igračica na kontinentu.  U  borbi za trece mesto Kina je bila bolja od Holandije i rezultatom 3:0 osvojila bronzanu medalju . Slavlje u Srbiji i Republici Srpskoj i veličanstvei doček pobednicama, prvo na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu a potom i uobičajeno pred gradskom skupštinom pred više destina hiljada  prisutnih.

Posle  skoro mesec dana igranja na prvenstvi sveta  u više gradova Japana u Jokohami je odigrana finalna utakmica ovogodišnjeg svetskog prvenstva odbojkašica na kojem je ucestvovalo 24 selekcije.  Srbija se okitila titulom svetskog šampiona najboljim rezultatom u svojoj istoriji pošto je prethodno najbolji uspeh ostvaren 2006 godine kada je u borbi za treće mesto tada takodje bila bolja od Italije. Italiji je ovo pak finale bio drugi pokušaj da ponovo budu najbolje pošto su to odličje i zlatnu medalju osvojile na prvenstvu sveta 2002 godine u Nemačkoj.

Prvi put organizovan šampionat sveta za odbojkašice koji se sastojao iz tri faze i u kojem je ucestvovalo 24 najbolje svetske selekcije upravo je proteklog vikenda završen finalnom utakmicom u Jokohami u kojem su reprezentativke Srbije ostvarile istoriski uspeh.

U prvoj fazi takmičenja u četiri grupe po šest timova Srbija je bila ubedljiva u osvojivši  svih pet pobeda i  kao prvoplasirana prošla u drugi krug.  Pobeđeni su najpre Dominikana pa redom Kenija, Brazil, Kazahastan i Portoriko svi sa ubedljivih 3:0. U drugoj fazi su takođe na startu pobeđene selekcije Meksika i Nemačke sa po 3:0 čime je već tada bio obezbeđen prolaz u završnicu takmičenja i borba za medalje koje su sačinjavale šest ekipa. Upravo iz tog  razloga selektor  Terzić i nije forsirao udarnu postavu u preostale dve utakmice druge faze u susretima sa Japanom i Holandijom bez rezultatskog značaja pa smo u istim doživeli i jedine poraze na šampionatu sa po 3:1.

U trećoj fazi Srbija je bila u grupi sa Japanom kojem je vratila dug za poraz u prethodnom delu sa 3:0. Posle toga pobedom protiv Nemačke 3:1 izborila je  pravo kao prvoplasirana za polufinale u kojem se sastala sa selekcijom Holandije takodje dužnikom iz prethodne faze.

I ovde su reprezentativke Srbije bile na visini i odličnom igrom u svim delovima igre deklasirale protivnice rezultatom 3:1 i na taj  izborile veliko finale u kome ih je čekala vrlo dobra mlada i nadahnuta reprezentacija Italije.

Bilo je dosta neizvesnosti u pogledu krajnjeg rezultata ove dve selekcije u finalu jer se radilo o trenutno sigurno dve najbolje reprezentacije na svetu predvodjene sjajnim igračicama pre svih kod Srbije  Tijana Bošković a kod Italijanki Paola Egonu ali i svih drugih koje  su bile na teren velike sportske dvorane u Jokohami.

I početak i kraj meča je bio upravo takav. Pun neizvesenosti, obrta i preokreta u svim setovima da bi na kraju ipak reprezentacija Srbije bila bolja i u odlučujućem setu u tajbreku sa 15:12 odnela jednu od najvažnijih pobeda srpskog sporta uopšte.

U prvom setu  su se Italijanke bolje snašle i posle vodjstva tokom čitavog toka dobile ga sa 25:21. U drugom su Srpkinje bile dominantne i isti rešile u svoju korist 25:14 . U trećem iako je selekcija Srbije vodila većim tokom i imala i po četiri poena prednosti loša igra u završnici istog doprinela je da ga Italijanke dobiju sa 25:23 . U četvrtom se ponovila priča iz drugog kada su Srpkinje ponovo dobrom igrom svih igračica dominirale  i isti na kraju rešile u svoju korist rezultatom  25:19.

Predstojao je peti odlućujući set koji je odlučivao sve koji će doneti pobedniku titulu kontinentalnog prvaka i najbolje svetske selekcije. Na samom početku istog  italijanke  se bolje snalaze. Vode sa poenom dva razlike sve do desetog poena kada naše igračice ponovo preuzimaju vodjstvo dolaze do 14:12 i prve set meč lopte.  Bilo je neverovatno velike borbe za taj jedan poen koji je tako dugo trajao da bi na kraju najbolja Italijanska igračica Egonu pogrešila što je značilo kraj meča, pobedu Srpske reprezentacije, pobedu za ostvarenje sna za titulu svetskog šampiona.

Videli smo veliku radost naših igračica na terenu, stručnog štaba, malog broj  naših navijača u dvorani ali zato sigurno miliona navijača Srbije u Srbiji i Republici Srpskoj  koji su na svoj način znali da proslave jedan od najvećih uspeha našeg sporta uopšte odbojke sigurno.

Pod svodovima  dvorane u Jokohami nastalo je veliko slavlje suze radosnice kod svake igračice, valjanja i grlenje po terenu. Nastavljeno sa trenerom Terzićem i celim stručnim štabom, Nije ni čudo jer dobijeno je jedno veliko svetsko finale.  Srbija je postala  prvak sveta u tako jakoj konkurenciji moćnijih i većih nacija  po svim osnovama. Jedna mala država je uspela sve da ih nadmaši, da ih sve pokori pobedama i rezultatima  i sve da ih ostavi u senci  da se njene igračice popnu na pobednički tron i pred celim svetom zapevaju Bože pravde.

Našim igračicama se sada divi ceo svet i još jednom smo pokazali svima kolika  smo mi sportska nacija koliko smo jaki evo i u ženskoj odbojci što je do juče možda i do početka ovog šampionata bilo nezamislivo.

Treba istinu reći malo je ko verovao u ovaj uspeh, postojala je potajna želja za  nekom od medalja ali da će naše devojkje  biti najbolje to su bili slatki snovi koje je malo ko sanjao.Malo ko sem  selektora Terzića i njegovih izabranica na čelu sa povratnikom u reprezentaciji kapitenom Majom Ognjenović, te Tijanom Bošković, Brankicom Mihajlović, Stefanom Veljković, Milenom Rašić, Silvijom Popović, Bjankom Bušom, Jelenom Stevanović, Anom Bjelicom, Bojanom Živković, Teodorom Pušić, mladih igračica Aleksić i Malešević te povređene Milenković koja je započela šampionat ali je zbog teže povrede u susretu sa Portorikom isti morala da napusti i vrati se u Srbiju ranije i ne dočeka veliko slavlje, i bude akter istog.

U velikom slavlju naše ekipe završen je ovaj svetski šampionat i do narednog kroz četiri godine ponosićemo se titulom svetskog šampiona. Ove iste devojke su prošle godine postale i evropske šampionke tako da su objedinile te dve titule- Pritom su pre dve godine osvojile i olimpisko srebro posle poraza u finalu od kineskinja.Svi ovi rezultati govore da je ovo najtrofejnija generacija sportiskinja srpskog sporta o kojoj će se dugo pričati ali koja još uvek nije rekla poslednju reč jer će kako obećaše na sledećoj olimpijadi napasti  i to olimpisko zlato jedini trofej koji im nedostaje u bogatoj riznici svetskih trofeja.

Kako i dolikuje i po pravilima na završetku prvenstva proglašeni su oni najbolji. Sasvim očekivano za najbolju igračicu i MVP turnira proglašena je Tijana Bošković dok je individualnu nagradu kao jedna od dva najbolja srednja blokera dobila i Milena Rašić.

U idealnoj postavi prvenstva su još Ni Jan iz Kine kao primač,Paola Egonu iz Italije kao korektor, Monika de Đenaro iz Italije kao libero i Ofelija di Malinov iz Italije kao dizač.

Odmah po završetku ceremonije u etar su otišle i prve izjave selektora Zorana Terzića

Nije fraza kada se kaže da je u ovakvim trenucima teško naći prave reči, i definitivno jeste tako. Prevelika je ovo sreća dosanjali smo san koji smo sanjali zadnjih nekoliko godina.Sada to sa ovih pozicija i posle ovoga finala izgleda normalno alio nije tako.Treba sačekati nekoliko dana da se slegnu emocija i postanemo svesni ovoga što smo učinili.Čestitke pre svega svim devojkama one su najzaslužnije za sve ovo ,one su te koje su toliko vredno trenirale i spremale se za sve ovo i na krju stigla im je zaslužena nagrada koja je usrećila i njih i celu naciju.Krasiula ih je sloga,  zajedništvo,izgaraqnje i davanje maksimuma na svakoj utakmici i svakom treningu.To je donelo i ovo svetsko zlato sa kojim se svi ponosimo i koje će mo i te kako slaviti a očekujem da ove devojke i dalje ostranu skupa da zajedno napadamo i olimpisko zlato i sve ostale trofeje koji nam budu na putu.Šampioni smo sveta i šta više tome dodati

završio je svoje prvo obraćanje nakon finalne utakmice selektor Terzić.

Kako i dolikuje svetskim šampionkma je priredjen veličanstven doček na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu gde se neočekivano okupio veliki broj simpatizera i najbližih rođaka i prijatelja dok je sutradan organizovan prijem kod predsednika Aleksandra Vućića. Potom su se šampionke sa komplet stručnim štabom pojavile na uobičajenom mestu za pobednike na velikim takmičenjima na velikoj terasi doma grada Beograda pred masom od više desetina hiljada oduševljenih tifoza svih uzrasnih generacija.

Sve su igračice uz bučnu pojedinačnu najavu izlazile na veliku terasu praćene ovacijma i pesmom svih prisutnih da bi se na kraju prisutnima obratile kapiten Maja  Ognjenović i najbolja svetska igračica Tijana Bošković kao i  selektor Zoran Terzić. Uz pesmu domaćih bendova i uz veselje  šampionki i njihovog stručnog štaba kao i svih prisutnih završena je i ova velika ceremonija posvečena zlatnim odbojkašicama uz nadu i obećanje naših devojaka da se sličnim povodom ponovo vide na ovom istom mestu.

Finale prvenstva sveta za odbojkašice

SRBIJA – ITALIJA  3:2  po setovima  21:25, 25:14, 23:25, 25:19 i  tajbrek 15:12
Dvorana Jokohama arena. Gledalaca 11500. Sudije Mokri iz Slovačke i Rolf SAD
SRBIJA :  Buša 6, Živković, Malešević, Mihajlović 19, Ognjenović 8, Veljković 10, Pušić, Bjelica, Aleksić, Stevanović, Rašić, Popović 1, Bošković 26
ITALIJA : Ortolani, Kambi, Malinov 2, De Đenaro 1, Nvakalor, Kirikela 3, Danezi 9, Far, Petrini, Lubial, Bazeti 14, Sila 10, Egonu 33, Paročiale.
KONAČNI POREDAK
1.    SRBIJA
2.    ITALIJA
3.    KINA
4.    HOLANDIJA
5.    SAD
6.    JAPAN
7.    BRAZIL
8.    RUSIJA
9.    DOMINIKANA
10 TURSKA
11.NEMAČKA
12.BUGARSK
13.TAJLAND
14.PORTORIKO
15.AZERBEJDZAN
16.MEKSIKO,
17.KOREJA
18.KANADA
19.ARGENTINA
2O.KENIJA
       21.KAMAREUN
22.KUBA
23.TRINIDAD I TOBAGO
24.KAZAHASTAN
   Za STV USA   TEKST: RAJKO DELIBAŠIĆ   FOTO: OSS NOVICA SARIĆ

ODBOJKAŠICE SRBIJE SVETSKE ŠAMPIONKE (VIDEO)

ODBOJKAŠICE SRBIJE SVETSKE ŠAMPIONKE

 

Nedavne objave