У МОРАВЦИМА, КРАЈ ЉИГА ОДРЖАН 6. САБОР ВИОЛИНЕ

БОБАН ВАСИЋ ИЗ ПИРОМАНА – АПСОЛУТНИ ПОБЕДНИК

Од 24. до 26. августа у Моравцима код Љига одржан је Шести фестивал виолине под називом “Моравачко ћемане”. Овај јединствени музички догађај у Србији, Сабор виолине, окупио је бројне поштоваоце овог традиционалног српског инструмента свих узраста. Организатор ове манифестације, која прераста у традицију, је Удружење “Моравачко ћемане” из Мораваца.

У петак 24. августа, првог дана Сабора организована је аудиција када је било упознавање такмичара са пропозицијама предвиђеним од стране стручног тима за одржавање овог Фестивала. На овом омиљеном Сабору међу Шумадинцима се искључиво свира народна музика. За такмичење су предвиђене три категорије. У првој категорији су били, млађи јуниори, узраста до 12 година. Они су свирали једну песму и коло по свом избору у трајању до три минута. То исто је важило и за јуниоре узраста од 12 до 16 година. За сениоре од 16 година па на даље било је предвиђено једно додатно техничко коло.

Стручни жири  је био састављен од пет еминентних чланова. Председник жирија био је академик проф. др Драган Батавељић, који се бави из хобија музиком а свира на хармоници. Господин Батавељић је написао доста књига, а оживео је у двема књигама рад и дело великана српске народне музике, композитора и текстописца, Драгише Недовића, заборављеног аутора незаборавних песама. Он је написао и рецензију за зборник одабраних здравица, беседа и песама под називом „Здрав’ Србине, мој поносу!“ Други члан жирија био је Милан Симић, композитор, певач и главни и одговорни уредник најслушанијег радија колубарског региона Радио “Кула” из Ваљева, Снежана Ашањин етнолог, музејски саветник музеја у Чачку и велики борац за очување нематеријалног културног наслеђа српског народа, била је трећи члан, четврти члан је била Јелена Јоковић етномузиколог из Београда, будући докторр наука, пети члан био је Ненад Илић Шоне, поштовалац традиционалних вредности српског народа, предузетник из Крагујевца. Фестивал је такмичарског карактера, обогаћен ревијалним садржајима.

У суботу 25. августа, другог дана фестиала, одржан је вековни српски обичај прела и посела, где су на лицу места жене плеле чарапе, везле кошуље, преље су преле вуну (Живадинка Госпавић са Рајца позната Јака жена, Милина Даничић из Славковице, Олга Пауновић и Бранко Вишњић из Лазаревца), крунио се кукуруз … Све ово било је проткано  културно уметничким садржајем. Изворна певачка група „Моравци“ из Ариља под вођством Радојка Стојковића дивним песмама задивила је све присутне. Фолклорни анмсамбл „Лука Спасојевић” из Љига, са младим играчима одушевио је посетиоце, зхваљујући Пери Лазићу, кореографу, који је цео свој живот посветио младима и фолклору. Програм је почео пригодном здравицом Драгише Симића оснивача Удружења чувара српске традиције и обичаја “Прела и посела” из Доње Топлице, код Мионице. Сања Милановић, победник бројних фестивала на фрули и двојницама и Марина Стевановић показале су своје умеће. Сценографија је блистала са предметима који су вековима коришћени у старим српским домаћинствима: трпеза, троношке столице, колевка, разбој, плот, ћилимови и још много тога, а лепоти сцене допринеле су и биљке из расадника „Лепо поље“. За сценографију се побринуло Удружење чувара српске традиције и обичаја “Прела и посела”.

У недељу 26. августа, трећег дана Фестивала вилоине одржано је финално такмичење виолиниста. Програм је почео химном фестивала уз оркестар „Стари другари“. Сви учесници су свирали коло “Колубарски вез” на позорници, а Драгиша Симић казивао је песму, коју је написао специјално за ову прилику:

 

Кад засвира виолина, развесели срца нама свима,

Нек’ се звуци виолине чују на све стране,

Добро дошли на Фестивал виолине “Моравачко ћемане”

Да сте здрави и весели, да немате брига,

Добро дошли на Фестивал, Моравци код Љига.

Награду у категорији млађи јуниори добио је Бобан Васић из Пиромана. У категорији јуниори победио је Данијел Јовановић из Наномира код Мионице. Прво место у категорији сениори освојио је Ранко Ђурић из Вироваца код Мионице. У надметању – надсвиравању најбољи је био Бобан Васић (11 година), који потиче из музичке породице чувеног Бобана Васића у народу познатог као Бобан Воз. Удружење и организатори Фестивала “Моравачко ћемане”, обезбедили су пригодне награде за најуспешније. Апсолутн победник Фестивала, Бобан Васић,  добио је као награду виолину са кофером. Награду му је уручио прошлогодишњи победник Јовица Васић, који се школује и живи у Бечу, а пореклом је из Пиромана. Јовица је унук познатог Златомира Васића (Боја Пироманац). У ревијалном делу програма су учестовали фолклорни ансамбл „Љиг” из Љига и изворна певачка група „Лазарице“, из царског града Крушевца,  под вођством Кристине Дамњановић. Популарне “Лазарице” су својом песмом Сабору дали прдпознатљив печат, али и целокупан утисак Фестивала дигли на виши ниво.

-Сабор виолине је драгоцена музичка манифестација за нас младе инструменталисте на којој можемо показати своје умеће. То је и “одскочна даска” за виолинисте да наставе са радом, како би једног дана били истакнути музичари не само у оквиру Србије већ и шире. Оржавање оваквог Сабора је биле прека потреба и зато хвала Удружењу”Моравачко ћемане” што су је покренули – каже четрнаестогодишњи Вељко Ћирић, из Лазаревца, освајач најведнијег признања, прве награде публике и треће нагреде стручног жирија, који учи занат код професора Рајка Стојановића из Даросаве, код Аранђеловца.

Покровитељ овог Сабора виолине била је Општина Љиг.Фестивал је отворио директор Туристичке организације Љиг, господин Влада Ивановић. Сабор је имао подршку г. Мирка Ковачевића из ТО Лазаревац. Велики допринос Фестивалу виолине дао је својим учешћем познати здравичар и организатор бројних сабора на којима се негује и чува српска традиција и обичаји, Драгиша Симић Рунда. Домаћини Фестивала били су: Сретен Савић Канава из Мораваца и Драган Комненовић Тиксер са Рудника.

 

За Српску ТВ Чикаго: Зоран ЈАКШИЋ

Nedavne objave