25. RADIO TELEVIZIJSKI FESTIVAL NARODNE MUZIKE “MORAVSKI BISERI” 2018

ZVEZDE SRPSKE ESTRADE OBELEŽILE JUBILEJ

Finalno veče tradicionalnog, jubilarnog,  25. radio-televizijskog festivala narodne muzike “Moravski biseri 2018.” održano je na slavi Velika Gospojina, 28. avgusta,  na Letnjoj pozornici u Vrnjačkoj Banji, u centru srpskog banjskog turizma. Organizator Festivala bio je Muzičko-poslovni centar “Melos marketing” i Muzička mreža Srbije. Svih prethonih godina Festival  se borio da očuva   srpski nacionalni identitet pretočen u pesmu. Festival su podržali Opština Vrnjačka Banja, SOKOJ Organizacija muzičkih autora Srbije, PVC stolarija MR PVC Beograd, Umetnička radionica “Jeremeić” Beograd, Humanitarna organizacija “28. jun”, Hotel “Danica” Vrnjačka Banja, Specijalna bolnica “Merkur” Vnjačka Banja.

Svoj život je Festival narodne muzike “Moravski biseri”, započeo u Jagodini 1993. godine, a obišao mnoga mesta u Srbiji, Svilajnac, Kruševac, Paraćin, Ćuprija, Beograd, Kragujevac, Petrovac na Mlavi, Vrnjačka Banja … Jednom je održan i u Republici Srpskoj (Bijeljina).

U protekloj deceniji i po na ovom Festivalu, za koji se smatra da je jedan od najprestižnijih u Srbiji, nastupila su najpoznatija estradne imena u Srbiji. Spomenimo, Zoricu Brunclik, koja je lansirala hit-pesmu “Veliki grad”, pa, Marinka Rokvića (“Prevareno srce moje”), Snežanu Đurišić (“Kaješ li se”), Miroslava Ilića (“Probudi se srce moje”), Veru Matović (“Izdao si našu ljubav”), Gocu Lazarević (“Dule, Duško”), Radišu Urošević (“Zna reka, zna”), Milana Babića (“Na Balkanu  nešto novo”), Jelenu Broćić (“Zvezda Danica”), Miki Gajića (“Sve me noćas podseća na nju”), Savu Radusinovića (“Čovek s koferom u ruci”), Nedeljka Bajića Baju (“Suze na venčanju”), Suzanu Jovanović (“Moj sokole”), Zoricu Minić (“Namignula zora”), Seku Aleksić (“Idealno tvoja”), “Bona mi” (“Zamka”), Radmilu Misić, Boru Drljaču, Milomira Miljanića, Ćanu Bodirožu …

Za razliku od ranijih godina kada su se proglašavali najuspešniji na Festivalu, od 2017. godine sve finalne kompozicije uzimaju učešće u jednogodišnjoj marketinškoj prezentaciji putem 73 radio i 47 televizijskih stanica, kao i na posebnoj stranici društvenih mreža pod nazivom “Moravski biseri I”. U Vrnjačkoj Banji, 28. avgusta, proglašene su najuspešnije kompozicije i izvođači sa Festivala narodne muzike “Moravski biseri 2017.”. Odlučivali su: glasovi publike i stručni žiri predstavnika radio i televizijskih centara.

Najuspešnija kompozicija po mišljenju Stručnog saveta je kompozicija koja nosi naziv “ Divlja ruža”. Autor muzike je Miško Živanović, a teksta Dragica Marković, aranžman je uradio Milan Jovanović Jabučanac. Kompoziciju “Divlja ruža” je izveo poznati pevač narodne muzike Era Ojdanić. Nagradu je Ojdaniću predao Žika Ajdačić, generalni sekretar Kulturno prosvetne zajednice Srbije. Dodeljena je i prva nagrada publike Festivala “Moravski biseri  2017.” Ona je pripala kompoziciji sa naslovom  “Suza u oku”. Autor muzike je Igor Jotić, tekstopisac Saša Ilić, a aranžman je delo čuvenog kompozitora, instrumentaliste i aranžera, Nenada Nikolića Patala. Kompoziciju  je izveo Ivan Kikolj Kuki. I njemu je nagradu predao Žika Ajdačić.

Na Letnjoj pozornici u Vrnjačkoj Banji predstavljene su i nove takmičarske kompozicije “Moravski biseri 2018”, koje će imati jednogodišnju medijsku prezentaciju u sredstvima javnog informisanja, a sa ciljem očuvanja i popularizacije srpske narodne pesme, koje se komponuju u duhu tradicionalnog, izvornog melosoa.  Najuspešniji autori  i izvođači biće  nagrađeni na sledećem Festivalu.

Evo, i redosled izvedenih pesama u takmičarskom delu programa Festivala narodne muzike “Moravski biseri  2018.”:

Prva kompozicija koju je publika čula nosi naziv : “Pomagajte drugovi”, autor muzike, teksta i aranžmana Joca Đević. Kompoziciju je izveo Mićo Kujundžić.

Sledeća kompozicija je nosila naziv “Presušila reka mala”, autor muzike i teksta je Dragan Jovanović Žoma, a aranžman potpisuje Aleksandar Aca Jovanović. Pesmu je otpevala Mila  Jovanović.

Za treću kompoziciju pod nazivom “Posle tebe” autori teksta i muzike su Miki i Hasan Dudić, dok je aranžman uradio Mlađan Vasilevski. Numeru je izveo Hasan Dudić.

Četvrta kompozicija, koja je bila izvedena nosi naziv “ Sine mamino zlato”. Autor muzike i teksta je Biserka Mišić, a aranžmana Aleksandar Sofronijević. Kompoziciju je interpretirala Biserka Mišić MIŠIĆ.

“Jano dušo” , bio je naziv pete pesme. Autor muzike i teksta je Mirko Glišić, a aranžmana Vlada Tucaković. Kompoziciju pod nazivom “Jano dušo” otpevao je Milašin Maša Simić.

Pesma  “Sve si meni ti” je bila šesta u takmičarskom delu programa. Nebojša Neša Oderković se potpisuje kao autor teksta, muzike i aranžmana. Kompoziciju “Sve si meni ti” izvela je Aleksandra Ristanović, nekada uspešna takmičarka poznatog muzičkog šoua “Zvezde Granda”.

Sledeća, sedma, kompozicija nosila je naziv “ Moj topli dom”. Autor muzike i aranžmana je Aleksandar Kovačević, a teksta Tešo Mrkonjić, numeru je otpevao Ranko Šemić.

Osma pesma sa naslovom “ Tecite suze ” je zajedničko delo Slavka Stefanović Slavkonija i njegovog sina, Jovana Joce Stafanovića. Autor teksta i muzike je Slavko a aranžmana Jovan. Numeru  “Tecite suze” interpretirala je Milica Milisavljević Dugalić..

Za devetu kompoziciju “ Poteci suzo” poznati hitmajstor, Dragan Aleksandarić je autor muzike i aranžmana, a teksta Zoran Božović. Kompoziciju “Poteci suzo” izveo je Mića Rašić, dugogodišnji uspešni učesnik Festivala.

Sledeća, deseta, kompozicija nosila je naziv “Zna Morava”. Autor muzike je Josip Matić, autor teksta Jovica Kovačević, a aranžmana Novica Nikolić Patalo. Kompoziciju je otpevala Danijela Jovanović.

I, najzad, poslednja, jedanaesta, numera,  koja će uzeti učešće u takmičarskom delu nosi naslov : “Sve godine iza nas”. Autor teksta je Ruždija Krupa, a muzike i aranžmana Ilčo Jovanov. Pesmu je interpretirao Toni Ristovski I, koji više od dve decenije živi i radi u Čikagu.

Sve učessnike Festivala pratio je na harmonici Milan Nikolić i Orkestar “Barakuda bend”.

Sve gore spomenute takmičarske kompozicije uzeće učešće u jednogodišnjoj medijskoj prezentaciji u elektronskim sredstvima javnog informisanja. A cilj je, da ponovimo, čivanje i popularizacija srpske narodne pesme, komponovane u duhu tradicionalnog melosa. .U toku jednogodišnje prezentacije gore navedenih pesama, slušaoci radija i gledaoci TV će imati mogućnost da se izjasni za najuspešnije  izvođače, njih ćemo nagraditi na sledećem festivalu.

Iste večeri je dodeljena je i godišnja muzička nagrada “Zlatni melos”. Ona se uručuje pevačima, kompozitorima, tekstopiscima, aranžerima, autorima radio i tv emisija i drugim pojedincima koji svojim radom i sadržajima doprinose popularizaciji muzičke scene  .

Po odluci Stručnog saveta Muzička  nagrada “Zlatni melos 2018” je najpre dodeljena poznatom i priznatom muzičaru, instrumentalisti Mirku Koiću, koji ove godine obeležava 40. godišnjicu muzičkog stvaralaštva u narodnoj i instrumentalnoj muzici. I Novici Negovanoviću, kantautoru, kompozitoru i instrumentalisti,  koji ove godine slavi jubilej, 50 godina na estradi, Stručni savet godišnje muzičke nagrade “Zlatni melos” dodelio  je jednoglasno ovo priznanje za izuzetan doprinos na polju očuvanja tradicionalne srpske narodne muzike. Treći laureat je bio jedan od najpoznatijih kompozitora i instrumentalista u Srbiji, Novica Nikolić Patalo, koji ove godine obeležava redak jubilej, 40 godina  bavljenje muzikom. Stručni savet nije imao dilemu kada je odlučivao kome treba da pripadne godišnja muzičke nagrade “Zlatni melos”, odluka je bila jednoglalsna. Muzičku nagradu “Zlatni melos 2018.” Mirku Kodiću, Novici Negovanoviću i Novici NIkoliću Patalu ispred Upravnog odbora SOKOJ-a je dodelio jedan od najuspešnijih stvaralaca u narodnoj muzici u Srbiji, kompozitor i instrumentalista Miša Mijatović.

Kao i svih prethodnih godina tradicionalni prijatelj “Moravskih bisera i “Zlaltnog melosa” bila je Umetnička livnica “Jeremić”, Beograd. Ona je i ovog puta izradila sva priznanja, koja su dodeljena najuspešnijim učesnicima.

U revijalnom delu programa nastupio je perspektivni dvanestogodišnji Jovica Vasić, pobednik Festivala violine u Moravici, kraj Ljiga, koji je sve prisutne oduševio svojim muziciranjem i jedan od najpoznatijih zdravičara, Dragiša Simić Runda, osnivač i predsednik Udruženja čuvara srpske tradicije i običaja “Prela i posela” iz Donje Toplice, kod Mionice. Simić je kazivao pesmu “U slavu predaka, a u zdravlje potomaka”, nakon koje je dobio veliki aplauz. Da dodamo, Dragiša je prošle godine priredio sa izdavačem, Udruženjem za odbranu ćirilice “Dobrica Erić”, veoma značajno delo, knjigu “Zdrav Srbine, moj ponosu” u kojoj su se našle odabrane, najpoznatije srpske zdravice, besede i rodoljubive pesme.

Po završeštku Festivala sve učesnike je na gala-večeri ugostilo ljubazno osoblje Hotela “Danica”, koji važi za jedan od najboljih ugostiteljskih objekata u Vrnjačkoj Banji.

Medijski pokrovitelji Festivala bili su: Radio “Bum bum” Beograd, Radio “Morava” Jagodina, Resavski radio Despotovac, Srpska Televizija iz Čikaga …Program na Letnjoj pozornici u Vrnjačkoj Banji je vodila poznata interpretatorka zabavnih melodija Jellena (Jelena sa dva l).

 

Za Srpsku TV Čikago: tekst i foto, Zoran JAKŠIĆ

Nedavne objave