RTS PROSLAVIO 60 GODINA POSTOJANJA

60 GODINA Radio Televizije Srbije

 

23. AVGUST 1958. 08.50

Na televizijskim ekranima u Beogradu bila je slika TV testa a onda se pojavila slika Meštrovićevog Pobednika praćena pesmom Beograde a zatim najave spikerke radio Beograda Olivere Živković:

“ Dobar dan, dragi gleaoci. Televizijski studio Beograd počinje svoj eksperimentalni program. Danas gedate našu prvu emisiju.”

Tog dana na emitovanju programa bilo je angažovano više “radnika” nego televizijskih prijemnika u Beogradu.

Gledalaca je bilo mnogo više. Samo ispred javnog postavljenog TV-a u izlogu Turistekspresa bilo je oko 200 prolaznika.

Zgrada TV na Beogradskom Sajmu 1960 g.

 

Tih dana-godina u skučenim prostorijama televizijsko osoblje sa oskudnom tehnikom pružalo je maksimalno kvalitetan uživo program.

Sećam se kada je jednog dana moja supruga došla sa posla i zadivljeno rekla: dobili smo “tejp”. Nisam znao šta je to ali po oduševljenju shvatio sam da je to neki vrhunski TV uređaj. Tih zlatnih godina televizije realizovane su divne emisije kako za odrasle tako i za decu. Ulice su u večernjim satima bile puste ljudi su u svojim ili komšijskim stanovima gledali TV program. Bile su to vrhunske realizacije kako izvođača tako i realizatora.

 

ZLATNO DOBA TELEVIZIJE

1959 godine nenadmašni tandem Lola Đukić i Novak Novak počeli su sa snimanjem serije “Servisna stanica” u kojoj su igrali Mija Aleksić , Miodrag Petrović Čkalja, Vera Đukić…

1962 godine Lola i Novak Angažuju opet Čkalju i Veru a tu su i Žarko Mitrović, Đokica Milaković i Bata Paskaljević. Uspeh i ovog puta za seriju “Muzej voštanih figura” Naravno da su opet opustele ulice u vreme emitovanja. U jednoj epizodi Čkalja se poželi da posle burnog dočeka Nove godine bi mu dobro došla čaša rasola. Tih dana na adresu televizije pristigle su preko 10.000 litarskih flaša sa rasolom od gledalaca.

Miodrag Petrović Čkalja, sa prispelim rasolom

Nešto kasnije 1964 godine Radivoje – Lola Đukić osmislio i ostvario novu TV seriju “Ogledalo građanina Pokornog” sa Mijom Aleksić, Olgom Ivanović i dr. U emisija su primenjene neki novi tehnički trikovi.

Irena Milošević, kontrola slike Ogledalo građanina Pokornog_
Irena Milošević, kontrola slike Ogledalo građanina Pokornog_

Bila bi nepravda kada se nebi spomenuli i drugi dragulji prve decenije Beogradske televizije.

“Devojka sa tri oca” (1965) Tekst Brana Crnčević, režija Slavoljub Stefanović Ravasi. Izvanredna gluma Ružice Sokić i Slobodana Cice Perovića.

1969 godine snimljen je  “Gospodin Foka” po tekstu Gorana Mihića a režirao Aleksandar Đorđević, sa briljatnim Cicom Perović i fenomenalnom Nedom Spasojević.

Neda Spasojević – Gospodin Foka

Te 1969 godine snimljena je “Daleko je Australija ” Bojane Andrić u režiji Soje Jovanović a glumili si Ružiaca Sokić, Mira Stupica i Slobodan Perović.

I narednih deceniju dve, lucidnost, stručnost i dobre vibracije su krasila RTS.

RTS spektakularno proslavio svojih 60 godina postojanja

Javna medijska ustanova Radio-televizija Srbije sa čak 11 televizijskih i četiri radijskih programa, internet izdanjem, teletekstom, izlagačkom i izdavačko delatnošću i novom multimedalnom platformom.

Na proslavi 60 godina RTS-a prisustvovao je veliki broj gostiju i dosta javnih ličnosti koje su prošetale crvenim tepihom.

 

 

TV lica
Svetlana, Irena i Brana ukupno su 90 godina dizajnirale  TV sliku.
Bojana Lekić
Veroljub i Irena Milosević – snimio Velibor Krstić

 

      

Fotografije Veroljub Milošević     

  Veroljub Milošević, urednik

 

(Visited 198 times, 1 visits today)

You might be interested in

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *