ПЛЕСНИ КЛУБОВИ СВЕТЛАНЕ ОЛЕНЕ РИМАЦ ИЗ СРЕМСКЕ МИТРОВИЦЕ

НАСТУПИ НА ЕВРОПСКОЈ И СВЕТСКОЈ СЦЕНИ

Светлана Олена Римац спада међу најпознатијим и најугледнијим кореографима у Србији и Босни и Хецеговини.  Ова  истакнута и вредна уметница је оснивач два плесна клуба, у две државе, у Србији је основала “Сирмијум денс” (Сремска Митровица), а у Републици Српској “Студио Олена” (Бијељина).

Чудан пут је Олена прошла са својим клубовима. Најпре је  Олена имала у Сремској Митровици  “Студио Олена”, ,који је од 1992. године био један од најуспешнијих у Србији. Девојке из “Студио Олена” биле су успешне  као такмичарке на свим домаћим, европским и светским манифестацијама, са њих су доносиле признања, медаље, пехаре … Многе естрадне звезде из Србије и Босне и Херцеговине су ангажовале Оленине играчице за снимање видео спотова и за наступе, као пратеће групе.

Један догађај доноси преокрет у њеној каријери. У конкуреенцији више кандидата Олена побеђује и на “Слободан П Универзитету” у Бијељини, добија посао  балетског педагога!

– Као у оној латинсакој пословици “Преко трња до звезда” и ја сам прошла тежак и трновит пут. У прво време имала сам мали број ђака јер се Универзитет налазио више од десет километара удаљен од Бијељине па су родитељи децу довозили на часове плеса. Моје муке су престале 2013. године када је у Бијељини отворен Центар за културу “Семберија”, тада сам прешла да радим у центру града – каже Олена Римац, па, наставља:

– У Бијељини оснивам Плесни клуб “Студио Олена”, а да не би било забуне у Сремској Митровици преименујем свој клуб у Плесни клуб “Сирмијум денс”. Онда чиним још један успешан пословни корак па Плесни клуб “Студио Олена” повезујем са Балетском школом “Димитрије Парлић” из Панчева. Тада се уписују и прве балерине Републике Српске у балетску школу на ванредно школовање. Балерине Балетске школе “Студио Олена” сав наставни програм похађају у Бијељини, а испите полажу у Балетској школи “Димитрије Парлић” у Панчеву.

Да школовање није нимало лако најбољи је показатељ  да се у припремни разред 2013. године уписало 15 девојчица, а ове године завршило је школовање само две!  Разлог је што су многе ученице одустале јер  школовање за професију балерине изискује напоран и тежак рад. Ипак, у школовању има и олакшице па је у програм увршћен рад на кореографији џеза и савременог балета.

Балерине из плесних клубова Олене Римац су чланови  многих домаћих, европских и светских плесних организација. У последње време имале су запажене наступе на најпрестижнијим светским манифестацијама,  у Бечу, Прагу, Паризу, Риминију …Можемо их видети често и на домаћим телевизијама и наступима.. Редовно на ТВ “Пинк” најмлађе балерине својим кореографијама одушевљавају гледаоце наступајући у популарном дечјем музичком шоуу “Пинкове звездице”

 

За Српску ТВ Чикаго: Зоран ЈАКШИЋ

Фотографије: приватна архива Олене Римац

(Visited 462 times, 1 visits today)

You might be interested in

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *