У СУСРЕТ ВИДОВДАНУ – КОНЦЕРТ “ОТАЏБИНИ С ЉУБАВЉУ”

ЉУБАВ ПРЕМА СРБИЈИ ЈЕ ВЕЧНА

У београдском Дому Војске Србије, који  је већ годинама уназад постало култно културно место у Београду у којем се одржавају концерти озбиљне и популарне музике, изложбе у Великој и Малој гаалерији, предвања, промоција књига ,,,одржан је  19. јуна концерт духовне и петриотске музике, под називом “ОТАЏБИНИ С ЉУБАВЉУ”. Песме, које су изведене на концерту су компоноване на стихове пуковника Војске Србије у пензији, СТАНОЈА ЈОВАНОВИЋА, војног новинара и публицисте. У исто време је одржана и промоција видео-спота свечане песме “БАЛАДА О ХИЛАНДАРУ”. Текст за ову песму је написао Станоје Јовановић, музика и аранман су дело познатог композитора РАДЕТА РАДОВОЈЕВИЋА, а отпевали су је, ДРАГАН МЛАЂЕНОВИЋ, ТАЊА АНДРИЈИЋ и НИКОЛА ЈЕВТИЋ. Спот је продуцирао Војно-филмски центар “ЗАСТАВА ФИЛМ”, а режирао је ДАНИЛО ПАШКВАН.

БАЛАДА О ХИЛАНДАРУ

Тамо где Егеј обале грли, живи прича стара,

Тамо у Светој гори трају, зидине Хиландара.

 

Векова многих урезан белег, старине памте, знају,

Немању, Саву, ропство и славу, да Срби усправно трају.

 

О Света Горо, извору духовног здравља,

Светињо српства, у теби живи,

Из тебе зрачи, сва љубав православља!

 

Сам концерт, у препуној сали Дома Војске Србије, на којем су учествовали најпознатији српски певачи и певачице, је отпочео патриотским спотом “ВОЛИМО ТЕ ОТАЏБИНО НАША”, која је била симбол пркоса и отпора народа Савезне Републике Југославије против НАТО агресије (од 24. марта до 10. јуна 1999. године) а доживела на радио и телевизијским станицама у Србији и Црној Гори, али и у многим земљама у иностранству, неколико милиона емитовања. На тај начин је остала у историји, као песма, која је с правом могла да се упише у Гинисову књигу рекорда као најизвођенија песма, не само у Србији, можда и у читавом свету! Стихове за песму “Волимо те отаџбино наша”, као и скоро све које су биле извођене на концерту, је написао СТАНОЈЕ ЈОВАНОВИЋ, музику и аранжман, РАДЕ РАДИВОЈЕВИЋ, а отпевали су је ЛЕОНТИНА ВУКОМАНОВИЋ и МИЛАН ШЋЕПОВИЋ. Спот је израдио Војно-филмски центар “ЗАСТАВА ФИЛМ” а режирао ГОРАН КОСТИЋ. Песма се у то време певала и на западу и на истоку и на северу и на југу.

Први извођач на концерту била је популарна ЕЛЕОНОРА БАРУЏИЈА, која је отпевала песму “СРЕЋАН ПУТ ВОЈНИЧЕ МОЈ”, аутора ЗОРАНА ТУТУНОВИЋА (текст С. Јовановић), да би затим на сцену ступила рокерка ВИКТОРИЈА, која у свом фазону извела нумеру ” “ПЕСМА ИНЖИЊЕРАЦА” (композитор З. Tутуновић, текст С. Јовановић). Интерпретатор ДЕЈАН ПЕШИЋ је извео песме “ЗЕМЉА СЕ СРЦЕМ БРАНИ” (Р. Радивојевић – С. Јовановић) и “МОРНАРСКА ЉУБАВ” ( композитор, Петар Поповић – текст, Станоје Јовановић). Млади певачи, ЖЕЉКО И БОГДАН ТРАЈКОВИЋ извели су песму “КОРЕНИ” (Р. Радивојевић – С. Јовановић). Једна од најпопуларнијих српских поп-певачица СНЕЖАНА БЕРИЋ, позната као ЕКСТРА НЕНА, извела је једну од најлепших родољубивих песама “ВОЈНИКОВА  МАЈКА”, познати певач староградских песама отпевао чак три нумере које је написао СТАНОЈЕ ЈОВАНОВИЋ, “ВОЈНИЧКИ САН” (композитор Владимир Мустајбашић) , “СЕСТРА” (Р. Радивојевић)  и “СРБИЈА ЗОВЕ” (З. Тутуновић) и своју једну ауторску композицију “БЕОГРАДЕ, ДОБРО ЈУТРО!”.

Наступила је и МИРА КАРАНИКОЛИЋ, која често наступа на концертима пред војницима Војске Србије. Она је извела песму МИЛУТИНА ПОПОВИЋА ЗАХАРА, једну о напопуларнијих српских пепсама посвећене српској светињи Косову  и Метохији – “ВИДОВДАН” и староградску нумеру о Скадарлији, познантој београдској боемској четврти –  “ПЕСМО СТАРА, СКАДАРЛИЈО”. На текст Станоја Јовановића песму је компоновао ЕМИЛ ГЛАВНИК, некадашњи члан Уметничког ансамбла Министарства одбране “СТАНИСАЛВ БИНИЧКИ”. Пуковник у пензији Станоје Јовановић се огледао и у писању дечјих песама, Слављеник ја за ову прилику одабрао нумеру “ТАБЛА ШТО ШАПУЋЕ”, коју су извели његови унуци, ДУШАН и ЈОВАН.

Бројној публици у Дому Војске Србије обратио се и Станоје Јовановић, војни новинар и публициста:

– Даме и господо, хвала вам  што сте нам се придружили и за аплаузе, које сте поделили. Прелепо је доживети овакви музичко поподне.

У животу сам имао среће да уз војнички позив, којим сам припадао свим срцем, спојим још две велике љубави, новинарство и поезију, које су обогатиле и испуниле мој живот.

Много је драгих људи без чије подршке и помоћи не би било ни песама, ни овог концерта. У прошлости и данас. Солидарни као увек,. Једно име, ипак, не могу заобићи. Реч је о човеку доброг срца и широких видика, другу, пријатељу, пуковнику, доктору Николи Аћимовићу, који на жалост није више међу њама. Неизмеран је његов допринос афирмацији војничке и родољубиве песме. И култури у војсци уопште. Заслужио је да то остане забележено. Сваку од мојих песама доживео је као своју. И учинио све да она живи и траје. У име свих, који су га познавали, који су са њим друговали и сарађивали, који су га волели – хвала му од срца.

Велику захвалност дугујем изузетним композиторима, који су музички оплеменили моје песме, врсним солистима, који су им подарили душу, сјајним професионалцима из Ансамбла “Биничког”, преданим ствараоцима из “Застава филма”, одговорнима из Управе за односе са јавношћу, колегама из Медија центра “Одбрана”, следбеника војних информативних кућа у којима сам провео безмало цео радни век, сарадницима из РТ Војводине за уступљену грађу, пријатељима из свих сфера друштва, и, наравно члановима моје породице, без чије подршке, помоћи и одрицања не би било ни моје песме.

И једна порука млађим колегама: учините колико можете да живи, траје и ствара се родољубива и војничка поезија. Јер, много тога је у животу краткотрајно и пролазно. Само је љубав према Отаџбини – вечна!

На крају, после беседе  СТАНОЈА ЈОВАНОВИЋА, који је радио на сценарију и био главни организатор музичке свечаности за памћење, Хор “КРАЉИЦА МАРИЈА”, којим руководи ИВАНКА СТОЈКОВ, Ансамбл “РЕНЕСАНС”, солиста ДРАГАН МЛАЂЕНОВИЋ и Уметнички ансамбл Министарства одбране “СТАНИСЛАВ БИНИЧКИ” (пратио све извођече на концерту), под диригентском палицом маестра ПАВЛА МЕДАКОВИЋА, овог пута уживо, извели су духовну песму “БАЛАДА О ХИЛАНДАРУ” .

Коцерт је реализован уз помоћ Министарства одбране  Републике Србије Управа за односе са јавношћу и СОКОЈ-а Организација музичких аутора Србије.

Издавачка кућа “ЛИЦЕЈ” из Београда је издала и албум родољубиве, војничке и духовне мелодије на стихове пуковника у пензији СТАНОЈА ЈОВАНОВИЋА, војног новинара и публицисте, под називом “ОТАЏБИНИ С ЉУБАВЉУ! На ЦД-у се нашло написаних његових седамнаест, најлепших песама, а дванаест од њих, публика у Дому Војске Србије је имала прилику и да их чује уживо. Осталих пет, које нису изведене су: “ОТАЏБИНА” (певао познати оперски интерпретатор Оливер Њего), “ЧЕТА КОРАЧА У МЕНИ” (Небојша Љубичић), “ЉУБАВ МЛАДОГА ПИЛОТА” (дует, Жељко Трајановић и Предраг Срдић), “РАКЕТАШИ” (Ненад Ненић) и “МОЈ ТАТА ОФИЦИР” (Марија Шестић).

На обновљеном Фестивалу војничких песама и корачница 2000. године, који је започео свој живот далеке 1962, песме “ЗАКЛЕТВА” (компоновао Раде Радивојевић, текст Станоје Јовановић) отпевао је ОЛИВЕР ЊЕГО, песма је добила награду стручног жирија, којим је председавала оперска примадона РАДМИЛА БАКОЧEВИЋ.

Уз богат уметнички опус, Станоје Јовановић је, поред војних,  добитник и других друштвених признања. Удружење новинара Србије му је 2002. г. доделило Златну повељу, Културно-просветна зајједница му је 1999. г. уручила Златну значку за несебичан, предан и дуготрајан рад и стваралачки доприносу ширењу културе. За песму “ВОЛИМО ТЕ ОТАЏБИНО НАША”, која је 1999. г током НАТО агресије била најчешће емитована на радио и ТВ програмима у СРЈ, у Свилајнцу му је у фебруару 2000. г. уручена годишња музичка награда “ЗЛАТНИ МЕЛОС”. Награду му је предао ЗОРАН ТРИФУНОВИЋ, директор Музичко-пословног центра “Малос маркетинг” Јагодина – Београд.

Програм у свечаној сали Дома Војске Србије је водила шармантна водитељка Радио телевизије Србије, МИЛИЦА ГАЦИН.

 

За Српску ТВ (Чикаго): текст и фото: Зоран ЈАКШИЋ

Nedavne objave