JUBILARNA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA VEROLJUBA MILOŠEVIĆA

SEDAMDESET PET GODINA SA FOTO APARATOM

 

Na naš zahtev, dugogodišnji saradnik i jedan od urednika web portala Srpske Televizije, Veroljub Milosević, izdvojio je dvadesetak fotografija kao prezentaciju svoga rada povodom njegove tradicionalne rođendanske izložbe fotografija. Nadamo se da ćete i vi uzivati u njegovom talentu i momentima zabeleženim Mališinom kamerom tokom ranijih godina. Ekipa Srpske Televizije Veroljubu-Malisi želi srećan rođendan, dobro zdravlje i još puno godina uspešne saradnje.

 

Veroljub  Milošević – Mališa, rođen u Beogradu 24 juna 1934 godine. Odrasto na beogradskoj kaldrmi, a šlifovan na begradskom asfaltu. Na Uskrs 1943 godine dobio je na poklon foto-aparat, napravio nekoliko fotografija i to mu postaje najdraža u prvo vreme igračka a kasnije i smisao rada. Pored redovnog zaposlenja u Vojno Tehničkom Institutu, gde je i stekao punu penziju. Gro svog slobodnog vremena provodi sa foto-aparatom ili u foto labaratoriji gde je finalizovao svoje viđenje vremena u kom živi. To su bile uglavnom crno-bele fotografije kao što je i sam život.
1961 godine u to vreme najtiražnije novine bivše Jugoslavije “Večernje novosti” objavile su mu na naslovnoj strani fotografiju sa relija Monte Karlo i od tada  sarađuje kao spoljni saradnik, kako sa “Novostima” tako i sa velikim brojem media. Spisak je dugačak. Zapaženu ulogu imao je i u foto umetnosti. Izlagao je na svim kontinentima i dobio veči broj priznanja. Bio član FK Beograd i Predsednik FK Zvezdara.

 

 

Povodom 75 godina bavljenja fotografijom i rođendanom, Srpska Televizija je upriličila samostalnu (desetu po redu) izložbu fotografija Veroljuba Miloševića.

Znamo da je posebno  autoru draga fotografska tematika ” Portreti” te smo  izdvojili  za početak neke izložene portrete. Pre svega portret RS koji je na foto konkursu u Berlinu (učestvovalo preko deset hiljda autora) osvojio treču nagradu, odnosnu u temi portreti prvo mesto.

PORTRETI

Portret RS

 

Luka Petrušić
Irena

“50% portreta 50% grafike”

U svom dugo godišnjem radu snimio je i vodeće osobe kako iz politike tako i iz sporta, kulture, glume, estrade…

POZNATA LICA

Tito sa Jovankom

 

Hilari Klinton

 

Teniser francuske reprezentacije Gael Monfils

 

Beogradski maraton “13”

 

Jelisaveta Sablić, glumica

 

 

Đorđe Marjanović, pevačka legenda

 

 

Neda Spasojević, glumica

 

 

Dušica Žagarac & Dragan Nikolić

 

ARHITEKTURA

“Beograd”

 

“Čelik, beton i staklo” Novi Beograd

 

Novi Beograd. Nažalost ovo nije maketa. Tu žive ljudi

.

Lepo je snimiti zalazak sunca negde pored reke, mora ili jezera, ali i sutra i prekosutra kao i narednih godina to če izgledati isto, zato snimajte život koji se menja. Budi te hroničari svog vremena da ostane trag kako je bilo. Evo i ovih dana kada sam birao fotografije za ovu izložbu, prolazio sam iz minut u minut kroz vreme, prostor. Osečao sam i miris i ukus tog vremena. Pa i osobe koje su već umrli su mi živi. Prisečam se tih prošlih dana. Mnogo je to lepo. rekao je Veroljub.

Evo i nekoliko fotografija kako on vidi kroz objektiv:

BEOGRAD I BEOGRAĐANI

 

Tramvajska stanica kod hotela Metropol.

 

 

Mostarska petlja

 

Beograd, još nekoliko metara preostale kaldrme

 

 

Beograd, dan kada je pešacima dozvoljeno i da šetaju van trotoara.
Beograd, strogi centar grada
Beograd, Crkva Sv. Marka

 

U novinarskoj fotografiji bitna je aktuelnost na uštrb estetike i tehničke obrađenosti fotografije.

Protesti beograđana nisu nastali 5. oktobra.  Bilo ih je i pre. Evo i tri fotografije snimljene na beogradskim ulicama.

Prva fotografija “Kavaljer sa upaljačem”, snimljena na Trgu Nikole Pašića. Beograđani protestuju zbog ućešća amerikanaca u Vijetnamskom ratu.

Demonstranti sede okruženi naoružanom milicijom. Jedna devojka hoče da puši i jedan milicioner se probija do nje i pali joj cigaretu. Fotografija  nagrađena na “Oktobarskom salonu” u kategoriji Novinarske fotografije.

 

Kavaljer sa upaljačem

Dok samo dvadesetak minuta kasnije snimljene su i naredne fotografije u Knez Mihajlovoj ulici.

Besplatna vuča.
Bez teksta.

 

I na kraju  fotografija “Siluete i Senke ” Autorov brend u svetu umetničke fotografije

Siluete i senke.

foto : Veroljub Milosevic

Nedavne objave