XVI ФЕСТИВАЛ НАРОДНЕ МУЗИКЕ "ЗЛАТНИ ГЛАСОВИ"

ПОБЕДНИК СЛАВОЉУБ АЛЕКСИЋ И ПЕСМА “ЈЕДИНА”

У ораганизацији Удружења грађана “За Петровчић” у Прогару (Општина Сурчин), крај Београда, у прелепом амбијенту, на Летњој позорници Бојчинске шуме, 8. јуна одржан је 16. традиционалан фестивал народне музике “Златни гласови 2018.” на којем је наступило 15 финалиста, певача из Србије, Републике Српске и Црне Горе. Суорганизатор овог музичког догађаја био је Културни центар Сурчин. Овој манифестацији присуствовао је председник Градске општине Сурчин, господин Стеван Шуша, који је здушно подржао све манифестације које је до сада организовао директор и оснивач Фестивала, г. Душан Јовановић из Петровчића.

 

На основу мишљења стручног жирија награђени су:

За најбољи текст: прва награда припала је Јелици Јанковић за песму “Завичај”,  другу награду освојила је Милкица Лекановић Теслићанка за текст “Ватра жива”.

За наменски текст прво место освојила је Јелена Зјалић Јеленче за нумеру “Песма мајци”, док је друго место припало Горану Веселиновићу Веселом (“Ћалетова хармоника”).

У конкуренцији песама, које су компоноване у духу изворног мелоса, победила је  композиција “Песма о мајци”, коју је извела Јелена Зјајић Јеленче, друго место освојила је нумера “На Рогозни крај Пазара”  кантаутора Горана Гоге Луковића. Жири је доделио и две треће награде, њу су добиле, песма “Што те мајка пре не роди”, Владислава Петронијевића Ћевапа и нумера “Три сунца” Томе Недића.

За аранжман песме “”Завичај” прву награду освојио је Влада Тодосијевић (певала Јелица Јанковић), друга награда припала је Перици Симоновићу за нумеру “Само ти си увек иста” (певао Микица Арсић) , док је треће место освојио Горан Ратковић Рале за песму “Реци драга шта ти је” (певала Слађана Брдар Тигрица).

У конкуренцији поп-рок балада најбоља је била песма “Краљица обмане”, који је извео Владимир Божановић, док је међу новокомпонованим композицијама победила “Ватра жива”, који је извеле кантауторка, Милкица Лекановић Теслићанка.

И бројни медијски покровитељи су додељивали награде. По одлуци чланова жирија медијских покровитеља најбоља је била песма “Једина”, коју је извео Славољуб Алексић, друга је била “Ватра жива”, а трећа песма “Завичај”.

 

Прву награду за интерпретацију освојио је Микица Алексић (“Само ти си увек иста”), док је други био Живорад Жића Маринковић (“Њена сенка”).

Прва награда слушалаца радио-станица   припала је песми “Јужна пруга”, коју је извео Новица Ђокић, друга је била “Једина” (Славољуб Арсић), а трећа “Реци драги шта ти је” (Слађана Брдар Тигрица).

Публика на Летњој позорници у Прогару имала је свог фаворита. На основу гласова публике најбољи је био Славољуба Васића Цакија, који је извео нумеру “Песма наша тамбирашка”, други је био Горан Гого Луковић (“На Рогозни крај Пазара”), а трећа Јелена Зјалић Јеленче (“Песма мајци”).

И најзад, на крају такмичачрског дела програма стручни жири је прогласио три најлепше песме Фестивала народне музике “Златни гласови 2018.”. Прво место и победнички пехар припала је песми “Једина”, коју је извео Славољуб   Алексић, друга је била “Песма наша тамбурашка” (Славољуб Васић Цаки), а трећа је била нумера “Сећаћу  се мајке”, коју  је отпевао Јовица Козић.

Водитељ програма био је познати и популарни Миодраг Томи Тодоров. Директор Фестивала, г. Душан Јовановић дао је специјалну награду певачиици Слађани Брдар  Тигрици за тридесет и пет година бављења музиком.

Шеснаести Фестивал народне музике “Златни гласови”, који се одржао у очи овогодишњег Бојчинског културног лета, које је почело 9. јуна, помогли су спонзори: Градска општина Сурчин, Јавно предузеће за спорт и рекреацију Сурчин, Пољопривредна апотека “Ратар” из Деча, ресторан “Светионик” из Обреновца, Гордана Рада Живановић их Херцег-Новог, Етно ресторан “Колеба”, Пекара “Д и Д” Београд, Цвећара “Снежана” из Бечмена, Пекара “Бата” Бечмен. Знатну помоћ око организације пружило је Удружење пензионера Петровчић.

У ревијалном делу програма наступили су велика звезда народне музике Миланче Радосављевић, Драган Крстић Крле, некада популарни певач Радиша Марковић, све извођаче је пратио Оркестар “Цаки бенд”.

Медијски су подржали Фестивал: Српска ТВ Чикаго (САД), Интернет радио и ТВ “Дуда” Сомбор, Интернет радио станице Зеленград УСА, Српска дијаспора УСА, Радио Качерац из Аранђеловца, Радио “Златиборске зоре”, Интернет радио из Швајцарске “Народњеаци – коло уживанија” (власници Оља и Слободан),  новинарка и фоторепортерка Маријана Вучић, која ради  за портал Градске општине Сурчин, РТВ МАГ Обреновац, новинари Драшко Аћимовић, Зоран Јакшић и  други.

– Користим се приликом да се захвалим свима који су помогли да се успешно реализује XVI Фестивал народне музике “Златни гласови 2018.” и Орагнизационом одбору (Нада Младеновић,  Дагица Вукаловић, Деја Јакшић, Гордана Чобановић, Петар Драгичевић, Павле Прокопљевић, Дамир Азировић, Трифун Матић, Горан Лазаревић, Раја Игњатић, Ненад Тошић), Александру Бабићу из Радио Београда 202, тонском реализатору Петру Секулићу, Градској општини Сурчин и Културном центру у Сурчину што су имали разумевања и омогућили да и ове године успешно одржимо Фестивал у Бојчинској шуми – Прогар – рекао нам је после одржаног Фестивала директор и оснивач. г. Душан Јовановић, који је за све учеснике обезбедио превоз, исхрану и смештај .

Током одржавања овог музичког сабора народне музике бројни новинари и музички уредници медија јављали су се директно у програм, гласали за најбоље песме и интерпретаторе, али  и слали ласкаве похвале за организаторе Фестиваала  поздрављајући све учеснике и домаћине у Прогару. После доделе награда сви учесници, награђени певачи, аутори, гости и пријатељи Фестивала  имали су заједничко незаборавно дружене у Дому културе у Петровчићу, које је уз музику, јело и пиће, потрајало до раних јутарњих часова.

 

За Српску ТВ Чикаго: текст и фото: Зоран ЈАКШИЋ

(Visited 964 times, 1 visits today)

You might be interested in

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *