У БЕОГРАДУ ОБЕЛЕЖЕН ДАН СРПСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ

ВИТЕЗОВИМА УРУЧЕНА ПРИЗНАЊА

Министар спољних послова (МПС), први подпредседник Владе Србије и председник Социјалистичке партије Србије (СПС), господин Ивица Дачић, 29. маја, поводом Дана српске дипломатије, учучио је традиционално признање, штит са грбом Немањића “Витезови српске дипломатије”, личностима из земље и иностранства, које популаришу нашу земљу, српску културу, обичаје, историју и традицију и подижу јој углед у свету. Ово изузетно признање у згради Министарства спољних послова добили су модна креаторка, Роксанда Илинчић,  пијанисткиња Марина Арсенијевић, француски хуманиста и велики пријатељ Срба са Косова и Метохије, Арно Гујон, Ребека Мекдоналд из Канаде, Љиљана Марковић  декан Филолошког факултета у Београду, сликарка Марина Гавански Зисис, професор Гидеон Грајф, Мила Малурни, Дарко Танасковић  амбасадор УНЕСКО у Паризу …

Роксанда Илинчић (рођена 1975. гопдине у Београду) живи у Лондону. Њене модне креације купују и носе жене у 122 земље света. Планету је освојила  2005. г. на престижном  модном хепенингу Недеља моде у Лондону. Њене модне креације носе најпознатије даме света, шпанска глумица Пенелопе Круз,  Меленија Трамп жена председника Сједињених Америчких Држава (САД) – Доналда Трампа, Кетрин Кејт Мидлтон војвоткиња од Кембриџа  жена принца Вилијама, Мишел Обама жена бившег председника САД – Барака Обаме …

Своје путешествије по свету, пијанисткиња Марина Арсенијевић, Београђанка, започела је у Канади, касније се отиснула у САД где је музиком допринела ширењу и афирмацији српске културе, али и америчке. Због тога је Марина и добитник америчке медаље части острва Елис, која се додељује познатим научницима, спортистима, политичарима, конгресменима, филантропима. Била је номинована и за музичку награду Еми. Моментално са МПС ради на пројекту “У част Вудроа Вилсона и Михаила Пупина”.

О најпопуларнијем Французу са српским пасошем, који живи у Србији, хуманисти Арно Гујону, оснивачу невладине организације “Солидарност за Косово” се све зна. Он више од десет година са својом орагниазијом и 12.000 пријатеља и донатора из Француске помаже Србима на Косову и Метохији. Прикупљеним средствима реновирао је школе, отвара и снабдева артиклима народне кухиње, гради фарме, води децу на море … За бројне пројекте, акције и опрему до сада је његова организација “Солидарност за Косово” прикупила од донатора и уложила у пројекте око 5.000.000 евра!

– Био сам згрожен када сам  дошао на КиМ и видео у каквом окружену живе деца и њихови родитељи на Косову и Метохији. Не могу да схватим да у срцу цивилизоване Европе једино српски народ на КиМ живи у енклавама, њихови животи су сваког дана угрожени. То је страшно, незамисливо је да се све то догађа у Европи у 21. веку! У Француској, захваљујући филмовима, разговорима са  људима и праказивањем стварног стања Французи сада виде шта се тамо догађа. Многи кажу да је била велика грешка што је НАТО бомбардовао Савезну Републику Југославију  – каже Анро Гујон носилац штита Немањића “Витезови српске дипломатије”. Иначе, Гујон је у Србији носилац још неколико вредних државних награда.

Признање су добили и Ребека Мекдоналд, власница Компаније “Џаст енерџеси”, која је прошле године донирала 1.000.000 УСА долара за осликавање Храма Светог Саве и финансирала изградњу Српске православне цркве у Торонту, па, Љиљана Марковић, декан Филолошког факултета, која је са МПС радила на пројектима “Јасеновац – право на незаборав” као и “Др Арчибалд Рајс”, професор Гидеон Грајф директор изложбе о Јасеновцу у Палати Уједињених нација у Њујорку. Иначе, Гидеон Грајф је експерт за питања холокауста, који се десио у Аушвицу, Јасеновцу, Старој Градишки, Мајданеку …

Признања су добили и накадашња деца, данас старија лица, бивши логораши у  казаматима и фабрикама смрти широм Европе, Јелена Бухач Радојчић, Смиља Тишма, Гојко Рончевић Мрасович. Они су као нејака деца били злостављани, преживљавали тортуре логора, данас се са горчином присећају времена када су им животи лебдели између живота и смрти и само пуком срећом су преживели погром. Међу онима, који су добили признање је и Слободанака Грковић, потомак славне јунакиње Великог рата – Милунке Савић; др Ивана Лучић – потомак великог војводе Степе Степановића; професорка Роуз Гојић Стивенсон – унука српског капетана и доктора Давида Албале , учесника балканских ратова и Великог рата,  који је био оснивач Омладинског јеврејског друштва “Гидеон” у Београду; Мила Малурни, чији је отац био истакнути члан српске заједнице у Канади.

Међу лауреатима је и сликарка Марина Гавански Зисис, која је од 2016. године почасни конзул Србије у Монтреалу (Канада). Њене слике, на којима су славни Срби и Српкиње, Никола Тесла, Михајло Пупин, Надежда Петровић, Десанка Максимовић, па спортисти, Ана Ивановић, Новак Ђоковић … изложени су од уторка, 29. маја, у згради Министарства спољних послова.

Марина Гавански Зисис је рођена у Сарајеву. Од осме године живи у Канади. По завршетку средње школе у Ванкуверу долази у Београд где завршава Ликовну академију, да би се касније поново вратила у Канаду. У Монтреалу има свој атеље. Међу двадесет и две изложене слике у МСП налази се и портрет архитекте Јасне Личине Бошковић и њеног мужа, дефектолога Слобоодана Бошковића. Док је студирала у Београду становала је код породице Бошковић, за њу је везују лепе успомене и зато је одлучила да их овековечи на платну!

Дарко Танасковић, дугогодишњи амбасадор Србије у Турској, Азербејџану, Ватикану и последњих година у УНЕСКО у Паризу добио је посебно признање. Предајући му признање г. Ивица Дачић га је назвао доајеном српског амбасадорског позива и нагласио да је много учинио за Србију и њене светиње на Косову и Метохији, сачувао бројне манастире, цркве и друге верске објекте.

Обраћајући се присутним награђеним као и бројним гостима, међу којима су били многи страни амбасадори, Дачић је истакао да  Србија наставља свој европски пут са намером да се што пре придружи европској заједници народа. Реформе, које спроводимо дају добре резултате, постоје и препреке али верује да ћемо их савладати, рекао је Дачић. А када је у питању КиМ проблем се може решити једино договором, наглашавајући да је агресивнијом српском дипломатском  акцијом настао застој у признавању самопроглашене “државе Косово”. Изразио је потребу да се више лобира код “великих сила”, посебно у Вашингтону.

У разговору са награђеним и својим гостима министар Ивица Дачић им је показао како је некада изгледала капа, део дипломатске униформе из времена Краљевине Југославије, коју је пре Другог светског рата, у време Краљевине Југославије, израђивала позната модна кућа “Гучи”, по идеји Милице Бабић, жене Иве Андрића.

– Пошто данас у Министарству спољних послова Републике Србије раде у већини жене може се догодити да ускоро  модни бренд “Роксанда стил” замени некадашњу  модну кућу “Гучи” – – нашалио се министар Дачић са својим гостима мислећи притом да би нове дипломатске униформе могла да производи модна кућа Роксанде Илинчић!

 

За Српску ТВ Чикаго: Зоран ЈАКШИЋ

Фото: архива СПС

(Visited 402 times, 1 visits today)

You might be interested in

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *